Bekijk volle/desktop versie : Rode Kruis krijgt half miljard aan donaties voor Haïti en bouwt welgeteld 6 huizen



05-06-2015, 03:47
Hoewel het Rode Kruis meer dan 500 miljoen dollar aan donaties kreeg, heeft de hulpverleningsorganisatie in Haïti slechts zes huizen gebouwd.

Het Rode Kruis zamelde na de verwoestende aardbeving in 2010 meer dan een half miljard dollar in voor hulp aan Haïti. Hoewel de organisatie beweert 130.000 mensen aan een woning te hebben geholpen, heeft het Rode Kruis slechts zes permanente huizen gebouwd, zo blijkt uit een onderzoek van ProPublica en NPR.

Het Rode Kruis startte in 2010 een project om de wijk Campeche in de hoofdstad Port-au-Prince onder handen te nemen. De organisatie heeft nog altijd geen enkele woning in de wijk laten bouwen. De lokale bewoners leven er nog steeds in krotten zonder toegang tot schoon drinkwater, elektriciteit en sanitaire voorzieningen.

Uiterst inefficiënt

ProPublica kwam tot de ontdekking dat het geld niet werd doorgesluisd naar groepen die ervaring hebben met bouwprojecten. Het is andere organisaties gelukt om met veel minder geld duizenden huizen te bouwen.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat het Rode Kruis het geld uiterst inefficiënt heeft besteed, de benodigde expertise mist en kampt met managementproblemen. Ondanks de grote hoeveelheid donaties is er van hulp aan de inwoners van Haïti nog maar weinig terechtgekomen.

Hulpverleners werden meestal uit het buitenland gehaald en waren een stuk duurder dan lokale arbeidskrachten. Het Rode Kruis heeft meerdere verzoeken gekregen om aan te geven hoeveel geld is uitgegeven aan verschillende projecten en hoe succesvol die projecten waren. Al deze verzoeken werden afgewezen.

Overdreven

Door het gebrek aan transparantie zijn de beweringen die het Rode Kruis doet moeilijk te evalueren. ProPublica ontdekte dat een aantal in ieder geval overdreven of simpelweg onjuist zijn.

Het Rode Kruis heeft bijvoorbeeld beweerd dat ‘miljoenen Haïtianen veiliger, gezonder en beter voorbereid zijn’ en dat het Rode Kruis ‘meer dan 4,5 miljoen Haïtianen’ heeft geholpen. Jean-Max Bellerive, de minister-president van Haïti, heeft vraagtekens gezet bij deze bewering, aangezien het land slechts 10 miljoen inwoners telt. “Nee, nee, dat is niet mogelijk,” zei hij.

http://https://www.propublica.org/article/how-the-red-cross-raised-half-a-billion-dollars-for-haiti-and-built-6-homes#

05-06-2015, 04:03


daarom nooit doneren

05-06-2015, 04:37
Dus je bent een hulpverlener die graag mensen in rampgebieden helpt en dan ga je 20 keer meer vragen dan de lokale hulpverleners ?

Klinkt logisch...

Waar hebben ze zoveel geld dan aan besteed eigenlijk? Om 500.000.000 kwijt te raken moet je echt heel goed je best doen.
Hebben ze het gedoneerd aan die Haitiaanse politici ofzo?

05-06-2015, 17:13
wie gaat nou ook doneren. mensen moeten nu onderhand toch weten dat het nooit goed terechtkomt.

05-06-2015, 17:47


ze houden alles zelf.

doneren via een Islamitische instantie is betrouwbaar.