Bekijk volle/desktop versie : Oproep aan FIFA: sluit Israël uit wegens apartheid



30-05-2015, 03:08
Een aantal persoonlijkheden waaronder John Berger, Breyten Breytenbach, Noam Chomsky, Ken Loach en John Pilger lanceren een oproep aan de internationale voetbalfederatie FIFA om de Israëlische voetbalfederatie IFA uit te sluiten, net zoals Zuid-Afrika ooit 30 jaar werd uitgesloten wegens apartheid. Lees hier hun oproep:


De voetbalassociatie van Palestina legt op 28-29 mei een motie neer op de jaarvergadering van FIFA, met de vraag de Israëlische voetbalfederatie IFA te schrappen als lid. Wij dringen bij de delegaties op het FIFA-congres aan om deze motie te ondersteunen. Palestina speelde voor staande ovaties van voetbalfans van alle landen op de Asian Cup in januari 2015.

Alleen al het feit dat ze op het toernooi konden verschijnen was een heldhaftige prestatie, in het licht van de obstakels waar het team mee werd geconfronteerd. Zonder dank aan de IFA. Deze voetbalorganisatie stond schouder aan schouder met het moorddadige regime van Israël, terwijl Palestijnse voetballers werden neergeschoten, geslagen, gebombardeerd en opgesloten samen met hun medeburgers.


Het logo van de Palestinian Football Association, met een olijfboom als nationaal symbool (PFA)
Hun enige antwoord op de dagelijkse blokkering van de bewegingsvrijheid om te reizen, van de toernooien en van de ontwikkeling van sportinfrastructuur was de herhaling van het voortdurend misbruikte mantra van 'veiligheidsoverwegingen'.

De IFA verwelkomt voetbalploegen van illegale koloniale nederzettingen in haar competitie. Een deel van de nationale kinderliga voor voetbal werd raciaal gesegregeerd, wat juridische reacties heeft uitgelokt. De IFA heeft nooit voetbalploeg Beitar Jeruzalem FC gedisciplineerd voor zijn reeds lang aangehouden verbod op het aanwerven van Arabische spelers. Ze heeft evenmin enige actie ondernomen om het beruchte anti-Arabisch geweld van de supporters van deze club aan banden te leggen.

Twee jaar diplomatie is er niet in geslaagd enige verandering teweeg te brengen en de FIFA moet nu in actie schieten met strafmaatregelen, om zijn humanitaire ethische waarden te verdedigen. De 30 jaar lange uitsluiting van Zuid-Afrika uit haar rangen is een precedent voor deze broodnodige actie. De les uit dit alles is zonder enige twijfel dat er geen 'positief engagement' kan zijn met apartheid – alleen principiële oppositie.

De FIFA is het aan alle Palestijnen verschuldigd hun recht te vrijwaren op volwaardige deelname aan voetbal door de oproep te steunen van de Palestijnse voetbalfederatie voor de schorsing van de IFA.

John Berger, Rodney Bickerstaffe, Breyten Breytenbach, Noam Chomsky, Richard Falk, Pat Gaffney, Rev Garth Hewitt, Ronnie Kasrils, Aki Kaurismaki, Bruce Kent, Ken Loach, Michael Mansfield, Miriam Margolyes, John Pilger, Bob Russell, Salman Abu Sita, Ahdaf Soueif, Jenny Tonge, Benjamin Zephaniah


http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/05/29/oproep-aan-fifa-sluit-israel-uit-wegens-apartheid

30-05-2015, 08:55


Oh ja, die boevenbende FIFA,


30-05-2015, 10:54
Oproep aan Israel (en de rest van de wereld). 'Sluit de FIFA uit wegens corruptie en beschadigen van de sport'.