Bekijk volle/desktop versie : Laat zien dat je een hart hebt.



24-05-2015, 00:24
Bismillah ir-rahman ir-rahim,

Wij zijn alhamdoelillah gezond en zien daarom onze gezondheid als vanzelfsprekend. Men vergeet dat er op dit moment mensen zijn die niets anders willen dan dat ze hun gezondheid weer terug krijgen. En zoals de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: "Twee gunsten worden door veel mensen verwaarloosd: gezondheid en vrije tijd." of zoals een arabische gezegd luidt: Een gezond persoon draagt een gouden troon op zijn hoofd, die alleen een zieke kan waarnemen.

En Allah (3azza wajal) zegt in de koran :

"En wanneer ik ziek ben, is Hij die mij geneest"

Dit zijn de woorden van Ibrahiem (3allayhie salaam), maar men dient voorzorgsmaatregelen te nemen voordat men op Allah (3azza wajal) vertrouwt en Hem vraagt om hem te genezen. Men dient naar de dokter/ziekenhuis te gaan om vast te stellen wat hij heeft en de medicijnen te gebruiken die ze hem voorgeschreven hebben, op advies van de Profeet (vrede zij met hem): Er bestaat een medicijn voor iedere ziekte en wanneer het (juiste) medicijn voor een ziekte gevonden wordt, dan zal deze genezen met de wil van Allah" staat vermeld in moeslim

Daarna moet een zieke Allah geduldig zijn en zijn beproeving accepteren. Er is overgeleverd dat de Profeet (vrede en zegeningen zijn met hem) heeft gezegd:

"Als Allah mensen liefheeft, dan beproeft Hij hen"

Wij als moslims kunnen onze zieke broeder en zusters ook helpen door middel van doua, want één van de rechten van een moslim tegenover een andere moslim is dat hij zijn zieke broeders komt bezoeken tijden ziekte. En als men niet in staat is om een zieke broeder/zuster om welke reden dan ook, dan dient men voor hem/haar doua te doen. En zoals de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Niemand van jullie gelooft (werkelijk) totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst.”. Zouden wij het niet willen dat andere moslims voor onze zouden bidden wanneer we ziek zijn, wie zou dat niet willen wanneer hij/zij in een hopeloze situatie zit.

Los van het feit dat 't een plicht is om voor je mede moslim te bidden wanneer deze ziek is, is 't ook zo dat een oprechte moslim medeleven moet voelen met andere moslims, zoals de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “De gelovigen zijn in hun onderlinge genade, liefde en vriendelijkheid als één lichaam. Wanneer een deel van het lichaam (aan ziekte) lijdt, dan is het hele lichaam betrokken in de vorm van slapeloosheid en koorts.”

En zoals jullie weten is jullie zuster Taiba ziek en ik daag jullie allemaal uit om vanaf heden tot aan 't einde van het vastenmaand ramadan doua te doen voor haar in eerste plaats en daarna voor alle zieke broeders en zusters.

Moge Allah (3azza wajal) tevreden met jullie zijn en jullie kinderen en familieleden beschermen tegen al het slechte.

ps. Medeleven: (1) Aandacht 2) Belangstelling 3) Condoleance 4) Compassie 5) Deelnemen in iemands verdriet 6) Deernis 7) Deelneming 8) Deelname 9) Het met anderen meevoelen 10) Leedwezen 11) Medegevoel met anderen 12) Mededogen 13) Meeleven 14) Meegevoel 15) Medelijdend 16) Medegevoel 17) Medelijden 18) Medevoelen