Bekijk volle/desktop versie : Franse agenten vrijuit na dood tieners



18-05-2015, 19:40
Twee Franse agenten zijn maandag vrijgesproken van aansprakelijkheid voor de dood van twee tieners die in 2005 omkwamen in een voorstad van Parijs.





De dood van de twee leidde toentertijd tot hevige rellen in heel Frankrijk. De jongens waren in oktober 2005 op de vlucht geslagen voor de politie en verstopten zich in een transformatorhuisje, waar ze werden geëlektrocuteerd. Een derde jongen overleefde het voorval. Een van de agenten zag de drie het transformatorhuisje in gaan, maar probeerde niet de jongens te waarschuwen of de nooddiensten in te schakelen.

"Als ze daar naar binnen gaan, is hun huid weinig meer waard", zei agent Sebastien Gaillemin in zijn politieradio. Niet iedereen kon zich vinden in de uitspraak van de rechter. "De politie staat boven de wet, zoals gebruikelijk", zei een vrouw in de zaal nadat het vonnis was uitgesproken.


De rellen die uitbraken na de dood van Bouna Traoré en Zyed Benna hielden drie weken aan. Duizenden mensen werden gearresteerd, en duizenden auto's en gebouwen werden in brand gestoken. De twee agenten hadden maximaal vijf jaar cel kunnen krijgen als ze schuldig waren bevonden.

18-05-2015, 19:52


Dat worden weer rellen in Frankrijk,