Bekijk volle/desktop versie : Dit weekend al 4200 bootvluchtelingen onderschept



03-05-2015, 16:06
De marine en kustwacht van Italië en Griekenland hebben dit weekend al 4200 bootvluchtelingen onderschept op de Middellandse Zee. Dat hebben de kustwachten van de twee landen gemeld. Bij de zoekactie voor onder meer de kust van Libië zijn ook schepen uit Frankrijk en Duitsland betrokken.

Volgens de kustwacht zijn gisteren zeventien verschillende reddingsacties uitgevoerd. Het komt zelden voor dat op één dag zo veel vluchtelingen worden gered. Twee vermoedelijke mensensmokkelaars zijn gearresteerd.

De smokkelaars maakten gebruik van het mooie weer dat dit weekend voor een rustige zee zorgde om de migranten in rubberen boten en kleine vissersboten vanuit Afrika naar Europa te vervoeren. Sommige migranten werden naar havens in Sicilië en Lampedusa gebracht terwijl andere boten richting het vasteland voeren.

Gisteren zonk een boot met vluchtelingen uit Soedan en Syrië voor de kust van Egypte. Hierbij kwamen drie mensen om het leven. 31 migranten konden wel worden gered, maar die werden in Egypte direct gearresteerd. De migranten waren op weg naar Griekenland.

Enorme toestroom vluchtelingen
De toestroom van vluchtelingen via de Middellandse Zee is al langer een groot probleem voor Europa. Door de crisis in Libië en Syrië is het aantal bootvluchtelingen de laatste maanden enorm toegenomen. De situatie werd op scherp gezet toen vorige maand een boot met vluchtelingen dichtbij Lampedusa kapseisde. Hierbij kwamen meer dan 800 mensen om het leven, slechts 28 overleefden het ongeluk.

Volgens Italië zorgt het gunstige weer voor een grotere toestroom vluchtelingen in de zomermaanden. Het land verwacht zo'n 5000 vluchtelingen per week als er niet door Europa wordt ingegrepen. De Europese Unie besloot onlangs wel om meer geld vrij te maken voor het redden van vluchtelingen op zee en de reddingsoperatie Triton uit te breiden.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3996850/2015/05/03/Dit-weekend-al-4200-bootvluchtelingen-onderschept.dhtml