Bekijk volle/desktop versie : Saoedi-Arabië begint militair offensief tegen Shi'ieten (Houthi's) in Jemen



26-03-2015, 06:11
[video=youtube;hz1Ub4-eHJ0]http://www.youtube.com/watch?v=hz1Ub4-eHJ0[/video]

Saoedische gevechtsvliegtuigen vielen stellingen van sjiitische houthi-rebellen aan, zei de Saoedische ambassadeur in Washington, Adel al-Dschabir, woensdagavond. Ze richtten zich op doelwitten in hoofdstad Sanaa en andere plaatsen in het land. Een reactie van het sjiitische Iran, dat de houthi's steunt bij hun opmars, is er nog niet.

Een woordvoerder van de houthi's noemt de Saoedische aanvallen een oorlogsverklaring. Hij waarschuwde op nieuwszender Al-Jazeera dat het conflict in Jemen uit kan groeien tot een regionale oorlog.

De Saoedische ambassadeur zei dat de Verenigde Staten vóór de militaire operatie op de hoogte zijn gebracht. Maar volgens hem zijn er geen Amerikaanse militairen betrokken bij de luchtaanvallen. De woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van de VS zegt dat haar land wel logistieke steun biedt en inlichtingen verschaft.

De sjiitische houthi's hebben al maandenlang de controle over grote delen van Noord-Jemen en de hoofdstad Sanaa. De voorbije dagen zijn ze aan een opmars bezig in het zuiden van het land. Het sjiitische Iran steunt de houthi's, Saoedi-Arabië de tegenstanders van Iran.

Bron

26-03-2015, 06:16


Dit lijkt nu een regionale oorlog.

Wie controleert wat?

De situatie in voormalig Syrie / Irak:



Jemen:


Libie:


In Libie heeft Iran minder invloed, maar daar zijn wel de golfstaten en Egypte actief en ze steunen daar generaal Haftar (rood).

Dan heb je Bahrain en Libanon waar de Shi'ieten terug kunnen slaan.

Jemen lijkt een arm onbelangrijk land, maar het is zeer strategisch gelegen. Dat Iran de hoofdstad Sana'a nu onder controle heeft is daarom onacceptabel voor Saudi.