Bekijk volle/desktop versie : Wapenhandel neemt toe door conflicten Midden-Oosten



17-03-2015, 17:00

In de VS, Rusland en de EU aangekochte wapens richten gruwelijke schade aan in Syrische dorpen en steden, zoals hier in de wijk Karmel-al-Jabl in Aleppo


De voortdurende conflicten in Syrië, Irak, Libië en Jemen jagen de wapenhandel in het Midden-Oosten aan, blijktuit een studie van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), van 16 maart 2015. De landen die daar het meest van profiteren, zijn de VS en Rusland. Zij zagen hun export van zware wapens aanzienlijk stijgen in 2014. China is de derde leverancier, maar blijft nog ver achter bij de VS en Rusland.

De wapenverkoop aan de landen van de Gulf Cooperation Council (GCC-Samenwerkingsraad van de Golf), Bahrein, Qatar, Saoedi-Arabië, Koeweit, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) groeide met 71 procent tussen de periode 2005-2009 en 2010-2014. Saoedi-Arabië was tussen 2010 en 2014 wereldwijd de op één na grootste importeur van grote wapens. Het volume wapens die door het koninkrijk werden aangekocht verviervoudigde ten opzichte van de periode 2005-2009.

Diverse lidstaten van de GCC in het bijzonder Saoedi-Arabië, de VAE en Qatar, verkochten op hun beurt zelf wapens door aan de strijdende partijen in Syrië, Libië, Irak en Jemen. Dat gebeurt zowat volledig niet-officieel en clandestien. Pieter Wezeman, onderzoeker bij het Sipri, zegt dat de landen hun legers snel hebben uitgebreid en gemoderniseerd, voornamelijk met wapens uit de VS en de EU. "De landen van de GCC zullen, evenals Egypte, Irak, Israël en Turkije, in de komende jaren nog meer grote orders ontvangen", zegt hij.

Lage olieprijs
Natalie Goldring van het Programma voor Veiligheidsstudies van de Edmund A. Walsh School of Foreign Service van de Universiteit van Georgetown in Washington DC zegt dat niet alle wapenhandel terug te vinden is in de statistieken van SIPRI. De SIPRI-database richt zich immers op zware, conventionele wapens. "Lichte wapens en kleine wapens die vaak een rol spelen in dit soort conflicten, zijn buiten beschouwing gelaten."

De lage olieprijs en de daarmee samenhangende verminderde inkomsten van de olie-exporterende Golfstaten, hebben volgens Goldring hooguit een tijdelijke invloed op de wapenaankopen. Op korte termijn kunnen deze landen financiële reserves aanspreken. "In het verleden heeft financiële druk de wapenaankopen alleen verminderd zo lang die druk aangehouden werd. Zodra de olie-exporterende landen economisch herstelden, hervatten ze hun wapenaankopen."

Volgens de meest recente SIPRI-gegevens importeerden ongeveer drie kwart van alle landen in de wereld grote conventionele wapens tussen 2010 en 2014. Tien landen waren echter goed voor de helft van de volledige import in deze periode. In de top-10 staan vijf Aziatische landen: India (15 procent van de wereldwijde import), China (5 procent), Pakistan (4 procent), Zuid-Korea (3 procent) en Singapore (3 procent).

De import van wapens in de EU daalde met 36 procent tussen de periode 2005-2009 en 2010-2014. Ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland kunnen deze trend echter keren na 2014, stelt het SIPRI. Diverse landen die grenzen aan Rusland, voeren immers hun wapenimport op.

Bron
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/03/17/wapenhandel-neemt-toe-door-conflicten-midden-oosten

17-03-2015, 17:16


goed nieuws voor banken en wapenbedrijven die draaien 24op24 7/7

domme arabieren laten zich graag misbruiken door westen