Bekijk volle/desktop versie : Roaming wordt nog niet gratis



04-03-2015, 15:18
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2258342


Citaat:

Roaming wordt nog niet gratis

De kosten om te bellen, sms’en of surfen in het buitenland zullen toch nog niet worden afgeschaft. Het Europees Parlement wilde de roamingkosten tegen eind 2015 afschaffen. De lidstaten steken daar nu een stokje voor en vragen nog drie jaar uitstel. De extra kosten om te bellen, sms’en en surfen in het buitenland kunnen nog tot de zomer van 2018 aangerekend worden.

In 2013 kwam de Europese Commissie met de belofte om roaming gratis te maken en in 2014 maakte het parlement zijn standpunt bekend rond de roamingkosten. Die willen zij tegen 15 december 2015 zien verdwijnen. Dan zou bellen, sms’en en surfen geen cent méér kosten in het buitenland dan in eigen land. De lidstaten vinden 2015 te kortbij en willen de afschaffing met drie jaar uitstellen. Roaming zal dan pas vanaf 30 juni 2018 gratis worden.

De afschaffing van de roamingtarieven zal in het voordeel van de consumenten spelen. Zo zullen we niet meer verrast kunnen worden door een peperdure telefoonrekening na een bezoek aan het buitenland.


Van 2015 naar 2018

De telecomministers van de lidstaten willen uitstel op vraag van de telecomsector. Die zegt dat ze nog niet klaar zijn voor een afschaffing van de roamingkosten in 2015. De operatoren vragen nog een paar jaar om zich voor te bereiden op de gevolgen van het gratis roamen.

De telecombedrijven vrezen namelijk voor grote verliezen. Door de afschaffing zullen telecombedrijven de winsten die ze maken door de roamingtarieven verliezen.


Kiezen voor buitenlandse operators


Door de nieuwe regels zullen Europeanen ook niet meer vasthangen aan een provider in eigen land maar zullen ze ook andere providers in de Europese Unie kiezen.

Je kan dus een buitenlandse provider kiezen als dat voordeliger uitkomt. Dit kan leiden tot grote verliezen bij de nationale telecomsector. Op het uitstel van de afschaffing is dan ook sterk gelobbyd door telecombedrijven.


Parlementsleden boos

De Raad van ministers zal de deadline die het Europees Parlement voor ogen had met drie jaar opschuiven en dit kan op weinig sympathie rekenen bij de Europarlementsleden. Kathleen Van Brempt (SP.A) is dan ook van mening dat de lidstaten in dit dossier een anti-Europese houding aannemen. Zo winnen telecombedrijven en worden de consumenten weer het slachtoffer.

Ook Guy Verhofstadt (Open VLD) is niet te spreken over het uitstel. Een eengemaakte telecommarkt wordt zo ook nog niet meteen bereikt, ook al is dit een van de prioriteiten van alle partijen.

Telecombedrijven kunnen dus voorlopig tot 2018 extra kosten blijven aanrekenen bij hun klanten. De toekomst zal moeten uitwijzen of de roamingtarieven na 2018 zullen worden afgeschaft.