Bekijk volle/desktop versie : President Argentinië in staat van beschuldiging gesteld



13-02-2015, 23:05
De Argentijnse president Cristina Kirchner is vandaag in staat van beschuldiging gesteld door officier van justitie Gerardo Pollicita. De president zou het onderzoek naar een bomaanslag op een Joods centrum opzettelijk hebben belemmerd. Een federale rechter moet nu bepalen of er een zaak komt tegen Kirchner.



De beschuldiging komt voort uit het rapport van Alberto Nisman, de aanklager die op 18 januari dood werd gevonden. Nisman deed onderzoek naar de bomaanslag in Buenos Aires, waarbij 85 doden vielen. In 2006 concludeerde hij dat de aanslag in opdracht van Iran was gepleegd.

De Iraanse daders zijn nooit gepakt, en volgens Nisman is dat te wijten aan een geheime afspraak tussen Kirchner en de Iraniërs. De Argentijnse regering zou het in 2011 op een akkoordje hebben gegooid met de Iraniërs, in ruil voor gunstige olieprijzen. Kirchner ontkent iedere betrokkenheid en noemde de conclusies van Nisman 'belachelijk'.

Nisman presenteerde zijn rapport op 14 januari aan een rechter, vier dagen later werd hij gevonden met een kogel door het hoofd. Zelfmoord of vermoord, dat is nog onduidelijk. Volgens Kirchner zit de geheime dienst achter de dood, anderen wijzen met beschuldigende vinger naar de regering.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/president-argentinie-in-staat-van-beschuldiging-gesteld~a3851047/