Bekijk volle/desktop versie : This just made my day!



09-02-2015, 11:13
De rechtbank in Arnhem heeft vanmorgen twee veronderstelde Syriëgangers vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel geëist tegen Hakim B. (22) en Mohamed el A. (27) en leidt met de uitspraak opnieuw een gevoelige nederlaag in het 'jihaddossier'.

De twee Arnhemmers werden in de zomer van 2013 aangehouden in Duitsland. De kofferbak van de auto waarin zij reden was volgeladen met outdoorkleding, bivakmutsen, kampeerspullen en legerbrillen.

B. en El A. vertelden dat sommige spullen voor hun grote broers waren, die verblijven in Syrië en vermoedelijk bij de groepering Jabhat al-Nusra deelnemen aan de gewapende strijd. Mohamed had het plan zich bij zijn broer te voegen om in Syrië hulp te verlenen.

Fikse celstraf
Voor justitie stond vast dat de twee zelf ook wilden gaan vechten en in elk geval de strijd wilden faciliteren. Door een fikse celstraf te eisen, hoopt het OM te voorkomen dat andere Nederlanders het voorbeeld van het duo zouden volgen.

Maar volgens de rechter hebben de twee niets strafbaars gedaan. Laat staan dat sprake was van een misdrijf met terroristisch oogmerk, zoals het OM enkele weken terug bepleitte. Hij sprake de twee mannen daarom volledig vrij.

'Jihaddossier'
Het is niet de eerste gevoelige nederlaag die het OM leidt in het 'jihaddossier'. Eerder werd ook de Zoetermeerse Shukri F. vrijgesproken. Justitie wilde dat zij vier jaar achter de tralies zou verdwijnen voor het ronselen van zowel jihadisten als zogenoemde jihadbruiden.

En dan is er nog de zaak Omar H.. De Amsterdammer werd onlangs in hoger beroep weliswaar veroordeeld, omdat hij zich voorbereidde op deelname aan de gewelddadige jihad. Maar Omar H. zat toen al maanden in Irak, zo achterhaalde het AD. Hij heeft zich daar vermoedelijk aangesloten bij IS.

Alhamdoelillaah, alhamdoelillaah alhamdoelillaah.

09-02-2015, 11:17


Alhamdoulillaah!