Bekijk volle/desktop versie : Enorme telescoop gaat 13 miljard jaar terugkijken



27-01-2015, 21:15
Onderzoekers van de universiteit van Boulder in de Amerikaanse staat Colorado hebben een theoretisch ontwerp gemaakt voor een nieuwe mogelijk 800 meter in doorsnee grote ruimtetelescoop, die verder het heelal in kan kijken dan ooit te voren. Hoewel het plan alleen nog op papier bestaat, heeft NASA besloten de verdere ontwikkeling van het idee financieel te ondersteunen.

De James Webb space telescope. De opvolger van de Hubble. © nasa.gov.

Foto gemaakt door Hubble van een melkwegstelsel op 30 miljoen lichtjaar afstand van de aarde. © epa.
Gehoopt wordt dat de satelliet 13 miljard jaar de geschiedenis in kan kijken en zo objecten zal ontdekken die al bestaan sinds de begintijd van het heelal. De nieuwe telescoop moet foto's kunnen maken die 1000 maal scherper zijn dan de soms adembenemende foto's die we nu al kennen van de inmiddels al weer 25 jaar oude Hubble ruimtetelescoop.

Terwijl NASA onlangs de James Webb Space Telescope als de opvolger van de Hubble-telescoop officieel presenteerde, zijn de wetenschappers in Colorado alweer bezig met de volgende generatie ruimtetelescopen die pas over tien jaar of meer het heelal verder in kaart moeten brengen. De James Webb moet in 2018 gelanceerd worden.

Aragoscoop
De CU-Boulder Aragoscope zou weleens 800 meter in doorsnee kunnen gaan worden. Wanneer het apparaat vanuit de ruimte op de aarde gericht zou worden, zou het moeiteloos een konijn op de grond op ultra-HD kwaliteit kunnen fotograferen.

De nieuwe telescoop zou technisch gezien compleet anders zijn dan huidige technieken die gebruik maken van glazen optische schijven. De nieuwe telescoop zal voor het grootste gedeelte vervaardigd worden uit plasticachtige materialen, waardoor het nog veel meer dan bij de huidige generaties satellieten een opvouwbaar geheel wordt dat pas in de ruimte zichzelf geheel zou uitvouwen.
http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/3838579/2015/01/27/Enorme-telescoop-gaat-13-miljard-jaar-terugkijken.dhtml

27-01-2015, 21:22


zouden ze eindelijk God kunnen zien?

27-01-2015, 22:49

Citaat door Aangeklaagd:
zouden ze eindelijk God kunnen zien?
Ja, achter zijn playstation!
Maar de gelovigen zouden die foto dan weer gaan verbieden!

27-01-2015, 23:31

Citaat door RFTC:
Ja, achter zijn playstation!
Maar de gelovigen zouden die foto dan weer gaan verbieden!


Ohhhh ben zo benieuwd cant wait..