Bekijk volle/desktop versie : Saudische koning Abdullah overleden



23-01-2015, 00:52
De koning van Saudi-Arabië Abdullah is overleden, meldt de staatstelevisie in het land vrijdag. Zijn functie is overgenomen door zijn halfbroer Salman.
De televisiezenders van het land zenden verzen uit de Koran uit, wat wijst op de dood van een koninklijk persoon. De koning lag al weken in het ziekenhuis.

De circa 90-jarige vorst Abdullah bin Abdul Aziz al-Saudhad al geruime tijd gezondheidsproblemen. In 2012 werd hij weer aan zijn rug geopereerd. Hij benoemde dat jaar zijn halfbroer Salman tot opvolger.

Troonopvolging

Kroonprins Salman is 79 jaar en had al tal van taken overgenomen van Abdullah. In maart van het afgelopen jaar is de jongste halfbroer van Abdullah en Salman, prins Muqrin, tot tweede in de lijn van troonopvolging benoemd.

Stichter Saudi-Arabië

De kroonprins en de 'reservekroonprins' zijn allemaal kinderen van de stichter van Saudi-Arabië, Abdelaziz bin Saud (1876-1953). De koninklijke familie in Saudi-Arabië telt vele honderden prinsen die kleinzoon van de stichter van het rijk zijn en van wie er een aantal het koningschap ambieert.

Het koningschap is van de stichter overgegaan op diens tweede zoon Saud en vervolgens op jongere broers. Abdullah was sinds 2005 officieel koning, maar eigenlijk was hij toen al tien jaar aan de macht. Eind 1995 nam hij namelijk de macht over, nadat zijn halfbroer, koning Fahd, was getroffen door een beroerte.

http://www.nu.nl/buitenland/3978034/saudische-koning-abdullah-overleden.html