Bekijk volle/desktop versie : 'Demonstratie Pegida voor Charlie Hebdo is hypocriet'



12-01-2015, 18:26
De Duitse minister van Justitie Heiko Maas heeft de anti-islambeweging Pegida opgeroepen vanavond niet de straat op te gaan. Volgens Maas getuigt het van weinig respect voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs.

Aanhangers van Pegida willen vanavond in Dresden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Charlie Hebdo demonstreren met een een rouwband om. Maas noemt dat hypocriet.

"Het zijn dezelfde mensen die afgelopen maandag journalisten nog voor leugenaars uitmaakten. Dat zij nu een rouwband om doen: huichelachtiger wordt het niet. En ik moet me inhouden om niets ergers te zeggen."

Verkeerde keelgat
Pegida zegt dat de aanslagen in Parijs een voorbeeld zijn van datgene waar zij tegen demonstreren. Dat schiet veel Duitse politici in het verkeerde keelgat.

Ook Franse cartoonisten verwijten Pegida de emoties over de aanslagen in Parijs te misbruiken voor hun eigen doelen. In een pamflet tegen Pegida laten de cartoonisten weten dat de omgekomen tekenaars van Charlie Hebdo zich juist tegen de ideeën van Pegida verzetten.

Pegida zegt zich niets aan te trekken van de kritiek en demonstreert behalve in Dresden vanavond ook in Düsseldorf, Hannover en Berlijn. In die steden zijn ook tegendemonstraties gepland.

'Legida'
Onder de naam ‘Legida’ protesteren vanavond Pegida-aanhangers voor het eerst in Leipzig. De gemeente vaardigde een verbod uit op het tonen van Mohammed-karikaturen bij de demonstratie. Deze zouden te provocerend zijn na de aanslag in Parijs.

Na scherpe kritiek van onder andere de Duitse journalistenvereniging, heeft de gemeente Leipzig het verbod inmiddels weer ingetrokken.

http://nos.nl/artikel/2012953-demonstratie-pegida-voor-charlie-hebdo-is-hypocriet.html