Bekijk volle/desktop versie : IS: 'Dit is voorbode van terreurgolf'



11-01-2015, 11:21
Het terrorisme van de voorbije dagen in Frankrijk is mogelijk slechts de voorbode van een bredere golf van aanslagen in Europa. Dat zou althans blijken uit de communicatie van leiders van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) die onderschept werd door de Amerikaanse inlichtingendiensten, aldus de Duitse krant Bild am Sonntag.

Volgens de populaire krant, die anonieme bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten citeert, zou een van die diensten, de NSA, kort na de aanslagen in Parijs communicatie onderschept hebben van IS-leiders. Ze kondigden daarin een volgende golf van aanslagen aan. De terroristen zouden gezegd hebben dat de gebeurtenissen in Parijs het signaal zijn om aanslagen te plegen in andere Europese steden, onder meer Rome, schrijft de krant. Een concreet plan is niet bekend.
Volgens Bild denken verschillende westerse inlichtingendiensten dat de broers Saïd en Chérif Kouachi - die de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo uitvoerden - deel uitmaken van een groter terreurnetwerk. Volgens Bild zouden ze banden met Nederland hebben.
De Amerikaanse generaal Michael Flynn waarschuwt in Bild voor meer geweld. 'Deze aanslagen zouden ons niet moeten verrassen. We gaan meer van dit soort geweld zien.' Eerder deze week waarschuwde ook het hoofd van de Britse veiligheidsdienst MI5 hiervoor. 'We mogen niet hopen dat we alles kunnen tegenhouden.' MI5 heeft sinds oktober 2013 'meer dan 20 terroristische complotten' geteld die waren georganiseerd door extremistische groeperingen zoals Al Qaeda en IS. Drie aanslagen zouden verijdeld zijn door de Britse veiligheids- en inlichtingendiensten.
Al Qaeda Jemen
Vrijdag waarschuwde Harith al-Nadhari, een belangrijk religieus leider van Al Qaeda in Jemen, al in een video-opname Frankrijk voor nieuwe aanslagen.
'Sommige zonen van Frankrijk waren respectloos richting de profeten van Allah. Daarom was er een groep gelovige 'soldaten van Allah' die hen hebben geleerd respect te hebben. Zolang jullie vechten tegen Allah, Zijn boodschapper en Zijn gelovigen zullen jullie nooit veilig zijn', klonk het volgens SITE, een centrum in de Verenigde Staten dat islamistische websites monitort.
Enkele uren voor de Franse veiligheidsdiensten vrijdag de broers Koucachy doodschoten in een drukkerij, sprak de Franse nieuwszender BFM TV met Chérif Kouachi (32). Chérif zei aan de telefoon dat hij handelde in opdracht van Al Qaeda in Jemen en met geld van een Jemenitische extremist, Anwar al-Awlak. Al-Awlaki was een belangrijke steunpilaar van soennitische terroristen in Jemen tot hij september 2011 door een Amerikaanse aanval werd gedood.
Tijdens hun vlucht na de raid op het redactielokaal van Charlie Hebdo hadden de broers Kouachi ook al laten weten dat ze banden met Al Qaeda Jemen hadden. ‘Als de media je iets vragen, zeg dan maar dat het Al Qaeda in Jemen was’, zeiden ze nadat ze een automobilist hadden gedwongen zijn wagen af te geven.
Er zijn aanwijzingen dat Saïd, wel degelijk banden heeft met Jemen. Volgens de Jemenitische veiligheidsdiensten bezocht Saïd het land verscheidene malen tussen 2009 en 2013. Hij zou er aan een fundamentalistische universiteit hebben gestudeerd. Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten beweerden zelfs dat Saïd een militaire opleiding kreeg in een kamp van Al Qaed

http://www.tijd.be/detail.art?a=9587208&n=3466&ckc=1