Bekijk volle/desktop versie : Rel rond Franse schrijver Zemmour legt stukje hypocrisie bloot



06-01-2015, 17:47

Citaat door AzrouMaroc:

Eric Zemmour is Joods-Algerijns.

De Franse successchrijver Eric Zemmour stelt onomwonden voor om alle Franse moslims te deporteren. Toch sloven Belgische politici en de woordvoerders van de zakenclubs die Zemmour uitnodigden zich uit om te bewijzen dat je Zemmour niet kan vergelijken met de komiek Dieudonné of de predikant Tareq Al Suwaidan. Die twee werden eerder wel zonder omhaal verboden op te treden in ons land.


Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel. De heisa rond de Franse schrijver Eric Zemmour waait over naar ons land. Het begon toen bekend raakte dat Zemmour dinsdag 6 januari drie lezingen zou houden in Brussel. Over de middag is hij te gast bij de zakenclub Cercle de Lorraine.

Dat is één van de meest prestigieuze clubs van het land. Cercle de Lorraine werd in 1998 opgericht en telt zo'n 1800 leden, van wie de meesten sleutelfiguren zijn in de Belgische financiële en industriële wereld. Denk aan Etienne Davignon, rijkste Belg Albert Frère, GDF-Suez-ceo Gérard Mestrallet, Roularta-baas Rik De Nolf en Christian Van Thillo van De Persgroep.

De club heeft 23 vaste personeelsleden. Leden betalen volgens de statuten niet meer dan 5000 euro per jaar. De raad van bestuur wordt voorgezeten door Baudouin Velge, een econoom die zijn sporen verdiende bij werkgeversorganisatie VBO en die nu bestuurder is bij vastgoedbedrijf Cofinimmo en staaldraadproducent Bekaert.

Dat net zo'n club Zemmour naar België haalt, verontrustte de leden van het in september 2014 opgerichte collectief tegen islamophobie CCIB. Het collectief contacteerde op 19 december de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en de verantwoordelijken van de Cercle Lorraine. Toen er twee weken later nog altijd geen enkele reactie was gekomen, diende CCIB klacht in. Zij vragen de procureur om het discours van Zemmour te onderzoeken. In Frankrijk werd Zemmour al veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie.

Voor alle duidelijkheid: het collectief vraagt de rechter niet om de lezingen van Zemmour te verbieden. “Het CCIB is verknocht aan de vrije meningsuiting maar wil wel niet gelaten toekijken hoe er in ons land haat gezaaid wordt tegen moslims”, zo klinkt het in een persbericht.

Als reactie op de berichtgeving over die klacht, wordt de lezing in boekhandel Filigranes geannuleerd. De lezingen in de Cercle Lorraine en 's avonds bij de countryclub B19 in Ukkel gaan wel door.

'Moslims deporteren'

In Vlaanderen is Zemmour weinig bekend, maar in Frankrijk is hij één van de figuren van het jaar. Zijn boek Le suicide français dat in oktober verscheen, werd een bestseller. Eind 2014 waren er al 400.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Dat zijn indrukwekkende cijfers voor een essay van 544 pagina's. Om een idee te geven: van het veelbesproken boek van de Franse econoom Piketty werden er wereldwijd 450.000 exemplaren verkocht.

Het boek richt de pijlen op de mei-68-generatie die de Franse cultuur te grabbel zou gooien. Deze elite zette volgens Zemmour de deuren open voor migranten en sloot de ogen voor de problemen die daarmee samengaan en verspreidde ook nog het gif van het feminisme en de aanvaarding van holebi's.

Zemmour is één van die intellectuelen die zich liet verleiden door het concept van de 'grand remplacement' (de grote vervanging) dat sinds 2010 gepromoot wordt door de extreemrechtse schrijver Renaud Camus. Volgens die theorie worden de etnisch-culturele minderheden door hun vruchtbaarheid en door verdere migratie stilaan de meerderheid.

Dit idee duikt ook op in de nieuwe roman van de Franse successchrijver Michel Houellebecq. In Soumission – zoals de roman heet die deze week verschijnt – wint een kandidaat van een islampartij in 2022 de presidentsverkiezingen van de extreemrechtse tegenkandidaat Marine Le Pen.

Eind oktober liet Zemmour in een Italiaanse krant optekenen dat hij een deportatie van 5 miljoen Franse moslims wel ziet zitten. “Ik weet het, het is een irrealistisch plan, maar de geschiedenis zit vol verrassingen”, zei hij toen.

Het is dat of een burgeroorlog, legt hij verder uit. “Die situatie met een volk binnen een volk, moslims onder het Franse volk, leidt ons naar de chaos en de burgeroorlog.”

Edwy Plenel, hoofdredacteur van de Franse site Mediapart.fr, haalt zwaar uit naar Zemmour. “Dit is geen mening waarover je moet debatteren maar een potentieel moordende ideologie die aanknoopt met de ergste verblindingen van de Europese catastrofe”, zo verwijst Plenel naar de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw. Volgens Plenel toont de affaire-Zemmour dat dat soort ideeën niet langer marginaal maar aanvaardbaar geworden zijn in het Franse medialandschap.

Zemmour begon zijn journalistieke carrière bij de geschreven pers (onder meer bij Le Figaro waar hij nog altijd een column heeft). In de jaren 2000 maakte hij de overstap naar het tv-scherm en werd hij een vedette in verschillende praatshows. Naar aanleiding van de ophef over zijn deportatie-interview werd hij door de zender iTélé geschrapt als betaalde gast, maar hij blijft wel graag gezien bij RTL en Paris Première.

Alain Finkielkraut, een andere vaak gesolliciteerde filosoof en schrijver, nodigde Renaud Camus enkele jaren geleden uit voor een beschaafd radiodebat waarin hij zijn sympathie voor de ideeën van Camus niet wegstak. De analyse van Zemmour over migratie noemt Finkielkraut 'pertinent'.

Charles Beigbeder, de vroegere nationaal-secretaris van de UMP – de partij van Sarkozy –, vroeg zich in 2013 af hoe je niet gevoelig kan zijn voor de theorie van Renaud Camus.

Dubbele standaarden

De uitnodiging door de Belgische zakenclubs toont dat ook. Het is blijkbaar niet langer nodig beschaamd te zijn dat je gaat luisteren naar iemand die voorstelt om alle moslims te deporteren.

Maar de affaire en zeker de klacht van CCIB leggen nog iets anders bloot. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verbood enkele maanden geleden de komst van Tareq Al-Suwaidan, een prediker uit Koeweit. De man zou een lezing geven op een islambeurs in Brussel. Hij is een hevige tegenstander van ISIS en wordt door ultraconservatieve moslims uitgespuwd omdat hij te progressief is, maar hij mocht ons land wel niet in. Jambon verwees toen naar antisemitische uitspraken die de prediker gedaan had in een toespraak tijdens de recente oorlog tegen Gaza. Eerder werden ook al optredens verboden van de Franse omstreden komiek Dieudonné.

In de verklaringen van de Cercle Lorraine en politici over Zemmour sijpelen die dubbele standaarden door. “We kunnen het geval-Zemmour niet vergelijken met dat van Al-Suwaidan”, zegt burgemeester Mayeur zonder dat verder uit te leggen.

“Zemmour is een rechtse intellectueel. Ik geloof niet dat je hem op dezelfde manier kan catalogeren als Dieudonné”, zegt John-Alexander Bogaerts, de woordvoerder van de Ukkelse zakenclub die Zemmour 's avonds ontvangt.

Ook MR-burgemeester van Ukkel Armand De Decker weigert Zemmour “in dezelfde zak te steken als Dieudonné”.

Het zijn net die verontrustende dubbele standaarden waar onder meer het collectief tegen islamofobie CCIB zich zorgen over maakt.

CCIB is deze keer gelukkig niet alleen. Verschillende organisaties en bewegingen zoals de ACV-jongeren, de MRAX en Comac sloegen de handen in elkaar voor een alternatieve lunch. Op het moment dat de Belgische elite luistert naar Zemmour zullen zij het glas heffen in café Volle Brol op het Vossenplein. “Wij steken onze tong uit naar alle discriminaties die ons het leven zuur maken”, klinkt het in een persbericht.
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/01/05/rel-rond-franse-schrijver-zemmour-legt-stukje-hypocrisie-bloot
.