Bekijk volle/desktop versie : Hongaarse politie legt schuld verkrachting bij slachtoffer



27-11-2014, 19:45
http://www.nieuws.nl/opmerkelijk/20141127/Over-de-Grens-Hongaarse-politie-legt-schuld-verkrachting-bij-slachtoffer

Grote ophef over een reclamespot van de Hongaarse politie. Daarin wordt beweerd dat meisjes verkrachting uitlokken door zich sexy te kleden. Eerder waarschuwden de politie vrouwen al niet te flirten.
Op het filmpje worden drie meisjes gevolgd tijdens een avondje uit. Sterke drank, make-up en sexy kleding komen volop in beeld. De film eindigt met een shot van het verkrachte meisje. "Je kunt er zelf iets tegen doen", luidt de tekst eronder.

Slachtoffer is schuldig
Vrouwenorganisaties verafschuwen dat de verantwoordelijkheid voor verkrachting nu bij vrouwen wordt gelegd. "Ze geven het slachtoffer de schuld, de politie maakt de vrouw verantwoordelijk voor seksueel geweld", klaagt Györgyi Tóth, van de Hongaarse vrouwenrechtenorganisatie NaNe in Trouw.

'Niet waar'
"Hier wordt de mythe gepropageerd dat verkrachting veroorzaakt wordt door sexy kleding. Dat is gewoon niet waar. Er is geen link." Daarnaast is het beeld dat van de dader wordt neergezet problematisch. Volgens Tóth worden de meeste vrouwen niet verkracht door een vreemde zoals in de film, maar door iemand die ze goed kennen of vaak zien.

De woordvoerder van de politie wil vooralsnog niet reageren of uitleg geven over de totstandkoming van de campagne.



Gelijkheid
Gelijkheid van vrouwen en mannen is ver te zoeken. "We zijn een van de meest seksistische landen van Europa", zegt Györgyi Tóth. Volgens haar zien de Hongaren vrouwen als minderwaardig en ondergeschikt: "Verkrachting is niet heel raar in Hongarije. Van vrouwen wordt zelfs verwacht dat ze lachen om verkrachtingsgrappen".

Op de gelijkheidsindex van het World Economic Forum is Hongarije gezakt: van plaats 55 in 2006 naar 93 nu. Vrouwen zijn amper vertegenwoordigd in de Hongaarse politiek, en ze verdienen veel minder dan mannen.

27-11-2014, 19:46


http://https://m.youtube.com/watch?v=KOC3C362yD0