Bekijk volle/desktop versie : Koe: Turkije neemt gas terug



26-11-2014, 23:29
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vanavond een half uur gebeld met zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu. Ze spraken elkaar over de beschuldigingen aan het adres van Nederland die vandaag op de website van het Turkse ministerie stonden. Volgens Koenders heeft Cavusoglu in het gesprek afstand genomen van een deel van de kritiek.

Op de site stond dat de Nederlandse integratie-aanpak agressief en racistisch is tegenover de Turkse gemeenschap. "Turken worden blootgesteld aan discriminatie, islamofobie en racisme, en dat mogen we niet accepteren", luidde de verklaring.

De Nederlandse regering reageerde getergd. Minister Asscher zei dat de verklaring - als waar - ongeïnformeerd, onjuist en ongepast is.

Motivaction
Koenders heeft in het gesprek met zijn Turkse ambtgenoot de boodschap overgebracht dat "directe inmenging door een buitenlandse mogendheid in een democratisch debat in Nederland ongepast is".

Volgens Koenders heeft Cavusoglu in het telefoongesprek het belang onderstreept van integratie van Turkse Nederlanders en het leren van de taal. "Hij uitte zijn bezorgdheid over de reacties die volgens hem recentelijk waar te nemen zijn in de Nederlandse samenleving, onder andere naar aanleiding van het Motivaction-onderzoek."

Uit dat onderzoek kwamen cijfers naar voren dat 87 procent van de Turks-Nederlandse jongeren vindt dat het goed is dat jihadistische groeperingen zorgen voor verandering in de Arabische regio. Er zou ook veel steun zijn voor de terreurgroep Islamitische Staat.

Nieuwe afspraak
Ook een onderzoek dat minister Asscher laat doen naar een aantal Turkse organisaties zou in Ankara slecht zijn gevallen. Asscher wil weten of de organisaties de integratie van Turkse Nederlanders niet in de weg zitten.

Koenders en Cavusoglu hebben afgesproken elkaar op korte termijn opnieuw te spreken over de kwestie.
http://nos.nl/artikel/2005927-koenders-turkije-neemt-gas-terug.html

26-11-2014, 23:32


Volgens Koenders heeft Cavusoglu in het gesprek afstand genomen van een deel van de kritiek.



26-11-2014, 23:56
Hoe kunnen ze gas terugnemen? Ze exporteren niks.