Bekijk volle/desktop versie : „Christenen Irak: Iraakse Nederlanders, vecht mee tegen IS”



10-11-2014, 21:40


Christelijke Irakezen roepen Iraakse Nederlanders op af te reizen naar het oorlogsgebied en mee te vechten tegen de Islamitische Staat. Dat blijkt uit een reportage van Dit is de Dag, die dinsdagavond door de EO wordt uitgezonden.

EO-verslaggever Hans van der Steeg reisde met de 19-jarige Wahhab Hassoo uit Velp naar de stad Dohuk in Noord-Irak. Wahhab bezocht daar zijn familie, die behoort tot de Yezidi-minderheid. De Yezidi’s lijden zwaar onder het schrikbewind van IS.

Ook had de EO-verslaggever een ontmoeting met christelijke Irakezen die vechten tegen de Islamitische Staat. Van der Steeg bezocht christelijke dorpen in de Vlakte van Ninevé, een gebied ten noorden van de stad Mosul. Moslimextremisten hebben het er voor het zeggen, maar in de christelijke dorpen zijn volgens Van der Steeg mini-legertjes ontstaan die de opmars van IS proberen te stuiten. „Ze hebben alleen Kalasjnikovs en weten dat ze daarmee niet opgewassen zijn tegen hun veel zwaarder bewapende tegenstander”, aldus de verslaggever.

Achtergesteld

De christelijke Irakezen voelen zich achtergesteld, omdat het Westen hen niet steunt met wapendroppings. Koerdische peshmerga’s, die wel steun van het Westen krijgen, beschermen de christenen in Irak ook niet. Daarom willen zij het heft in eigen hand nemen, zo wordt duidelijk in de EO-reportage. De christenen roepen Iraakse Nederlanders op af te reizen naar het oorlogsgebied om daar de christelijke regio’s te beschermen.
http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/christenen_irak_iraakse_nederlanders_vecht_mee_teg en_is_1_868513