Bekijk volle/desktop versie : Nieuwe getuigenverklaring over ontucht Demmink



03-11-2014, 05:07
Een Nederlandse zakenman heeft afgelopen week een verklaring afgelegd bij een notaris over pedoseksuele activiteiten van Joris Demmink. Hij heeft naar eigen gezien dat de voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie in 1995 in een besloten club in Praag ontucht pleegde met twee jongens van naar schatting 15 en 16 jaar. Dat meldt zondag NRC Handelsblad, dat de verklaring in handen heeft.
Demmink laat aan de krant weten de nieuwe getuigenverklaring 'onzin' te vinden. De verklaring speelt wel een rol in de rechtszaak die de 66-jarige voormalig secretaris-generaal heeft aangespannen tegen het AD. Demmink wil een ton smartengeld van de krant 'wegens aantasting van zijn eer en goede naam' in een artikel van twee jaar geleden waarin Demmink ervan wordt beticht begin jaren tachtig contacten te hebben onderhouden met een Haagse pooier van minderjarige jongens.

Stichting De Roestige Spijker, die Demmink berecht wil zien, heeft zich gevoegd in de rechtszaak en brengt de verklaring van de zakenman in in het proces. Volgens Demminks advocaat Harro Knijff is nog niet duidelijk of Demmink de behandeling van zijn rechtszaak in Rotterdam maandag bijwoont, aldus NRC Handelsblad.

Getuige
De nieuwe getuige, die anoniem wil blijven, meldde zich nadat het gerechtshof in Arnhem in januari bepaalde dat het OM Demmink moet vervolgen op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens. De zakenman zegt zich door foto's in de media te hebben gerealiseerd wie hij in 1995 zag.

Advocaat Matthijs Kaaks van De Roestige Spijker noemt de nieuwe getuigenis tegen NRC 'een belangrijk puzzelstukje in het geheel'. Hij stelt dat Demminks ontkenning dat hij in beeld is geweest bij het zogenoemde Rolodex-onderzoek van eind jaren negentig over de betrokkenheid van hoge justitiefunctionarissen bij pedoseksuele activiteiten in Amsterdam, niet langer houdbaar is.

Verdachte
"Dit jaar hebben verscheidene rechercheurs die destijds betrokken waren bij het onderzoek onder ede voor de rechtbank in Utrecht verklaard dat Demmink wel degelijk als verdachte in beeld is geweest", aldus Kaaks. "Dus die stelling is volledig onderuitgehaald."

In september deden zes oud-gevangenisdirecteuren aangifte tegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ze vinden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf omdat hij het onderzoek naar aangiften tegen Demmink niet voortvarend heeft aangepakt, maar juist vertraagd.

http://www.nieuws.nl/algemeen/20141102/Nieuwe-getuigenverklaring-over-ontucht-Demmink