Bekijk volle/desktop versie : Het hoofddoekenverbod in het Gemeenschapsonderwijs wankelt



18-10-2014, 06:31

Kort na elkaar vernietigen twee arresten van de Raad van State het verbod op levensbeschouwelijke tekens in twee scholen van het Gemeenschapsonderwijs. “Alle jongeren die in een Gemeenschapsonderwijsinstelling een hoofddoek, een tulband of een keppel willen dragen, kunnen met dit arrest in de hand een wijziging van het reglement afdwingen”, zegt Yasmina Akhandaf van de beweging BOEH!.

Een jonge Sikh en twee moslimmeisjes trokken naar de Raad van State omdat zij in de Koninklijke Athenea van respectievelijk Dendermonde en Sint-Truiden geen levensbeschouwelijke tekens mochten dragen.

In twee arresten vernietigt de Raad van State het verbod in die twee scholen. “Dit is de eerste keer dat de Raad van State een principiële uitspraak doet”, reageert Yasmina Akhandaf die samen met de beweging BOEH! (Baas over eigen hoofd) al sinds 2009 aan het procederen is tegen het hoofddoekenverbod.

“Volgens de Raad van State kan zo'n verbod enkel in uitzonderlijke gevallen als er extreme problemen zijn. Verschillende argumenten voor het verbod worden ontkracht. Zo staat het dragen van een hoofddoek niet gelijk met bekeringsdrang en een hoofddoek schendt ook niet de godsdienstvrijheid van de meisjes die er geen dragen”, zegt Akhandaf.

De Raad van State stelt ook dat leerlingen niet neutraal moeten zijn. Het hoofddoekenverbod heeft dus niets te maken met neutraliteit.

Het Gemeenschapsonderwijs reageerde dat het algemeen hoofddoekenverbod van kracht blijft. De Raad van State vernietigde – een beetje tegenstrijdig – niet die algemene richtlijn. Maar volgens Akhandaf is het een kwestie van tijd voor dat algemeen verbod sneuvelt. “Het algemeen verbod heeft geen zin meer, want vanaf nu kan een leerling die zich gediscrimineerd voelt elke school apart aanklagen. Het Gemeenschapsonderwijs zou zich beter een goede verliezer tonen en het algemeen verbod opbergen.”

Voor het platform BOEH!, dat sinds 2007 ten strijde trekt tegen het hoofddoekenverbod, is dit een serieuze opsteker. “Ja, natuurlijk zijn we heel blij. De volgende stap is dat we nu een gesprek vragen met de nieuwe minister van Onderwijs Hilde Crevits.”
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/10/16/het-hoofddoekenverbod-in-het-gemeenschapsonderwijs-wankelt