Bekijk volle/desktop versie : Belangrijk om te weten over 'Eid *



03-10-2014, 17:37

-


Voor ieder Eid gebed verrichtte de Profeet (vzmh) de grote wassing (ghusl). Verder droeg hij bij het Eid gebed altijd de mooiste kleding en ook is het voor mannen aangeraden om parfum te gebruiken.

Het nemen van een andere terugweg dan de weg die op de heenweg genomen is, is aangeraden.

Voor het Eid gebed is er geen oproep, er is dus geen adhan en geen iqama.

Het Eid gebed bestaat uit twee gebedseenheden (rakah) en deze worden gezamenlijk verricht. Het Eid gebed wordt op de volgende manier verricht volgens de sunnah van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem):

De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) startte het Eid gebed, zoals het dagelijkse gebed, met de openingstakbier. Daarna herhaalde hij de takbier nog zes keer. Hierna ging de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) over tot het reciteren van soerah al-Fatiha en daarna soerah al-Ala of Soerah Qaf. Vervolgens verrichtte hij de rest van de eerste gebedseenheid zoals het dagelijkse gebed, met de ruku en de sudjud en de daarbij behorende smeekbeden.
Bij het opstaan na de eerste gebedseenheid sprak hij (vrede en zegeningen zij met hem) de takbier uit en deze takbier herhaalde hij nog vijf keer. Vervolgens reciteerde hij soerah al-Fatiha en daaropvolgend soerah al-Ghaasiya of soerah al-Qamar. De rest van het gebed verrichtte hij zoals het dagelijkse gebed en hij sloot af met de tasliem.
Na het afsluiten van het gebed stond de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) op en hij begon de mensen toe te spreken en te vermanen.

Uitspraak van de Eid takbir:

Allahu akbar, Allahu akbar
Allahu akbar
La illaha illaAllah
Allahu akbar, Allahu akbar
Wa lilahi l-hamd

De Profeet (vzmh) verrichtte altijd eerst het Eid gebed. Na het Eid-gebed sprak hij de mensen toe en vermaande hij hen.