Bekijk volle/desktop versie : Wisten jullie dat er twee grote dagen in aankomst zijn?



30-09-2014, 19:45
Twee grote dagen: 'Arafah en Offerfeest!

Zoals aangegeven in het vorige bericht, is het sterk aanbevolen om de negende dag van de maand Dhul-Hidjah te vasten, de dag vóór 'Ied. Deze komt dit jaar overeen met vrijdag 3 oktober.

Dat is de dag waarop de bedevaartgangers in de plaats 'Arafah verblijven; het belangrijkste onderdeel van de bedevaart! Zij verblijven daar van dohr tot zonsondergang Allah gedenkende en aanroepende hopend op Zijn vergiffenis.

Vasten

Voor de moslims die niet aan de Hadj deelnemen is er alsnog de kans om deel te nemen aan een grote aanbidding op deze grote dag: het vasten.

De profeet sallallaaho 'alaihi wa sellam werd gevraagd over de verdienste van het vasten van de dag van ‘Arafah, waarop hij antwoordde:

“(de kleine zonden van) Het vorige en komende jaar worden daardoor kwijtgescholden.” [Hadith in Sahih Moslim]

Arafah op een vrijdag

De dag van 'Arafah valt dit jaar op een vrijdag, en zoals u misschien wel weet is het afkeurenswaardig om vrijdag alleen te vasten zonder een dag ervoor of erna te vasten. Maar dit geldt, zoals de geleerden dit hebben verduidelijkt, niet in dit geval. Omdat de moslim niet specifiek de vrijdag vast, maar de dag van 'Arafah.

Voor degenen die nog dagen van Ramadan moeten inhalen, is het ook aanbevolen om de dag van ‘Arafah te vasten. Zij kunnen dan de intentie nemen voor het inhalen van Ramadan én de dag van 'Arafah, zoals dat de mening is van o.a. shaych bin Baaz en al-'Uthaimeen - moge Allah beide genadig zijn.

Een mooi initiatief naar aanloop van deze dag is het organiseren van een gezamenlijke iftaar met familie of samen met wat vrienden. Die mooie tijden van Ramadan weer herbeleven!

Beste broeders en zusters:

Zonsondergang is deze dagen redelijk vroeg; een makkelijke buit dus die je niet mag mislopen!

‘Ied al-Adha

Aan het einde van deze tien gezegende dagen van de maand Dhul-Hidjah is het offerfeest. Sommige geleerden zijn van mening dat het de beste dag van het jaar is!

De moslim start deze dag met het ‘Iedgebed, gezamenlijk in de moskee. Ook is het sterk aanbevolen voor de zusters om het 'Iedgebed bij te wonen vanwege het specifieke bevel van de profeet salla allaaho ‘alaihi wa sellam daartoe.

Dit geldt ook voor de menstruerende vrouw als het gebed buiten de moskee wordt gehouden, zoals in een open lege vlakte. Wel moet zij dan afstand houden van de plaats waar het gebed plaatsvindt. Aangezien de menstruerende vrouw de moskee niet mag betreden.

Het is aanbevolen om voor vertrek naar het gebed de grote wassing te verrichten. Net zoals je dat doet voor het vrijdaggebed. En voor de mannen om zich te parfumeren

Ook is het aanbevolen om de Takbeer uit te spreken onderweg naar de moskee en wachtend op het gebed. Wel moet daarbij worden gezegd dat dit niet gezamenlijk in één stem hoort te gebeuren, maar ieder voor zich.

Een vorm van de Takbeer is:

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ، اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

(Allaaho akbar, Allaaho akbar, Laa ilaaha illallaah. Allaaho akbar, Allaaho akbar wa lillaahilhamd)

Ook is het sunnah om op de terugweg van de moskee naar huis een andere weg te nemen dan de heenweg.

Het is aanbevolen om pas te eten nadat je terugkomt van het ‘Iedgebed, zodat het eerste wat je eet van jouw offer is. Maar mocht dit echter niet mogelijk zijn, dan kan er gewoon voor het gebed worden gegeten of na het gebed, al is het van iets anders dan jouw offer.

Zoals in het vorige bericht al was aangegeven, volstaat een schaap voor jezelf en de mensen die jij onder één dak onderhoudt. Voor degene die op zichzelf woont en in zijn eigen onderhoud voorziet, is het aanbevolen om een eigen schaap te slachten.

Het schaap kan in drieën worden gedeeld; een deel voor eigen consumptie, een deel om als gift weg te geven en een deel als liefdadigheid (sadaqah) aan de armen en behoeftigen.

Of eventueel in twee delen: een deel voor eigen consumptie en een deel voor de armen en behoeftigen.

Allah zegt:

“Eet ervan (offer) en voedt de arme behoeftige.” [22:28]

Een idee is misschien om een deel van het vlees te schenken aan onze broeders en zusters in de asielzoekerscentra, zodat ook zij de vreugde van de moslims ervaren.

Het is toegestaan om een deel van het schaap te schenken aan niet-moslims, dit is dus een mooie gelegenheid om jouw buren de vrijgevigheid van de islam te tonen. Dit door hen een deel van het schaap te schenken, het beste zou zijn gekookt en al.

Het slachten beperkt zich niet tot de dag van ‘Ied, maar kan tot drie dagen na ‘Ied. Dus mocht het voor iemand door omstandigheden niet mogelijk zijn om te slachten op de tiende dag van Dhul-Hidjah, dan kan dat nog tot zonsondergang van de dertiende van de (islamitische) maand, oftewel dinsdag 7 oktober.

Bekeerde broeders en zusters

Houd rekening met onze bekeerde broeders en zusters zodat ook zij de 'Ied als een bijzondere dag ervaren.

Het is niet gepast dat wij gezellig met onze familie zitten en dat zij deze dag alleen doorbrengen. Gedenk dat een moslim blijdschap brengen één van de meest geliefde daden bij Allah is.

Beste broeders en zusters:

Het feit dat de moslim grote waarde hecht aan de ‘Ied getuigt van sterk geloof in het hart, Allah zegt:

“En wie de gewijde Tekenen van Allah (waaronder de ‘Ied) eer bewijst; voorwaar, dat is (teken) van Taqwa (Godsvrees) in de harten” [22:32]

Je bewijst deze dag eer door ten eerste het 'Iedgebed bij te wonen met jouw medemoslims en vervolgens door de rest van de gebeden op haar voorgeschreven tijden te verrichten.

En door vreugde te uiten, blij als de moslim is met deze gezegende dag. Door je beste kleding te dragen, allerlei lekkers in huis te halen en vrienden en familie met open armen te ontvangen.

En door elkaar te omhelzen en te begroeten met woorden als Taqabbala Allaaho Minnaa Wa Minkom, 'Ied Mobaarak e.d.

De 'Ied is een dag van familiebezoek, samenhorigheid en gezelligheid. Uiteraard gezelligheid binnen de grenzen die Allah heeft voorgeschreven. Gezelligheid hoeft niet gepaard te gaan met verboden zaken en ook niet met overlast aan moslims of niet-moslims.

De 'Ied is ook een mooie gelegenheid om geschillen en conflicten bij te leggen. De beste is degene die het initiatief neemt ook al is hij van mening dat de andere fout zit, al is het slechts met een berichtje waarmee je de betreffende met de 'Ied feliciteert.

Laat de kinderen ook de vreugde van deze grote dag ervaren door ze te verwennen met bijvoorbeeld cadeautjes en wat zakgeld.

Vergeet niet dat de ‘Ied een dag is van dankbaarheid aan Allah. Onze Barmhartige Heer die ons van ontelbare gunsten voorziet.

Tot slot wens ik iedereen alvast een gezegende 'Ied toe.

Wij vragen Allah de meest Verhevene om betere tijden te doen aanbreken voor onze broeders en zusters die wereldwijd met tegenspoed zijn getroffen.

Was u nog niet aangemeld voor onze mailinglijst dan kunt u dit simpel doen via:

http://www.kennisviamail.nl

Stuur het door; "Wie aanspoort tot het goede, heeft dezelfde beloning als degene die ernaar handelt." [Sahih Moslim]

Abulfadl, student aan de Universiteit van Medina. Saudi Arabië.

6 Dhul-Hidjah 1435

Voor opmerkingen en of suggesties kunt u mailen naar:

abulfadlmedina@gmail.com


Wie het bericht via de Whatsapp wil delen kan de volgende tekst kopiëren en plakken:

Twee grote dagen: 'Arafah en Offerfeest!

http://eepurl.com/4hLHv

Lezen&Delen ...