Bekijk volle/desktop versie : Belkacem niet aanwezig op tweede dag terrorismeproces (volg live)



30-09-2014, 11:08
Magomed Saralapov is beklaagde nummer 23. Hij nam ook deel aan manifestaties in België, onder meer aan den Drink in Borgerhout. Saralapov is van Tsjetsjeense origine en zou in Syrië ook een automatisch geweer met zich meedragen. Jejoen Bontinck zag hem ook tijdens zijn gevangenneming. Volgens Bontinck zou Saralapov mensen onthoofd hebben, maar dat wordt niet bevestigd.
Share
Redactie

30 september 2014 10:58
Zakaria Asbai is de 22e beklaagde. Hij zou ook nog vervolgd worden voor terroristische gijzeling en executies in Syrië. Dat maakt deel uit van een ander onderzoek.Volgens Jejoen Bontinck was hij ook betrokken bij diens gevangenneming en hij zou Bontinck ook een wapen tegen het hoofd hebben gehouden. Asbai was aanwezig bij een aantal incidenten en manifestaties. Dan komen we toe aan Nabil Azahaf, waar ook nog een apart onderzoek naar loopt voor terroristische moord. Volgens Bontinck was ook Azahaf betrokken bij zijn gevangenneming en kneep hij hem de keel dicht. Zowel Asbai als Azahaf zouden nog steeds in Syrië zitten.
Share
Redactie

30 september 2014 10:53
Een ander lid van de harde kern is Azdine Tahiri. Hij ging onder meer naar Jemen en vertrok met Brahim Bali naar Syrië om lid te worden van Al Nusra. Soufiane Mezroui nam deel aan activiteiten van Sharia4Belgium, was erbij bij streetdawa's en bij het Nikab-incident en ging vaak naar het pand in de Dambruggestraat. De vader van Mezroui stelde ook dat het gedrag van zijn zonen veranderde na het contact met Sharia4Belgium. Soufiane sloot zich in Syrië aan bij Al Nusra en nam deel aan de gewapende strijd.
Share
Redactie

30 september 2014 10:49
De negentiende beklaagde is Ahmed Daoudi. Hij was lid van de harde kern van Sharia4Belgium. Volgens zijn vader was hij geradicaliseerd door de groepering. In zijn telefoonlijst zaten de nummers van Choudari en Omar Bakri, internationale leidende figuren van het jihadistisch salaisme. Daoudi zou volgens Bontinck hebben ingestaan voor de fysieke trainingen in Syrië. Daoudi kwam terug naar België voor een oogoperatie. Daarna keerde hij terug naar Syrië. Daar zijn volgens het openbaar ministerie ook voldoende bewijzen van. Zijn familie beweerde net als hij dat hij enkel humanitaire hulp verleende, maar daar gelooft het OM niet veel van.
Share
Redactie

30 september 2014 10:44
Ook achttiende beklaagde Bilal Elhamdaoui was een van de leidende figuren. Hij was aanwezig tijdens manifestaties van Sharia4Belgium. Volgens Jejoen Bontinck was hij de cameraman van de groepering. Bij de rellen in Sint-Jans-Molenbeek was Elhamdaoui ook betrokken. Hij nam deel aan de gewapende strijd in Syrië.
Share
Redactie

30 september 2014 10:42
Een andere leidende figuur is de zeventiende beklaagde Brahim El Mimouni. Hij werd onder andere aangehouden na het Nikab-incident en is een vaste bezoeker van het pand in de Dambruggestraat. Hij beheerde ook de website van Sharia4Belgium. In Syrië sloot hij zich ook aan bij de beweging Majlis Shura en deed mee in een trainingskamp. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de vrijheidsberoving van Jejoen Bontinck.
Share
Redactie

30 september 2014 10:39
Dan volgt beklaagde Abdelmajid Gharmaoui, ook een van de figuren uit de Vilvoordse kring. Gharmaoui was aanwezig tijdens het theehuisincident en nam deel aan activiteiten van Majlis Shura in Syrië. Hij streed mee in de groep van Houssein Elouassaki. "Hij moet beschouwd worden als een van de leiders van de terroristische groepering", aldus de procureur.
Share
Redactie

30 september 2014 10:37
Vijftiende beklaagde is Houssein Elouassaki. Hij zou betrokken zijn geweest bij een onthoofdingsfilmpje en ook marteling, gijzeling en executies op zijn conto hebben. Elouassaki kwam uit Vilvoorde en was een van de weinigen van de groep van Vilvoorde die goede contacten had met Belkacem. Elouassaki werd ook geïdentificeerd op camerabeelden tijdens de rellen in Molenbeek. Daar staat hij dus ook voor terecht in deze zaak. Ook tijdens het Nikab-incident en de rellen in het theehuis gedroeg hij zich volgens het onderzoek erg agressief ten aanzien van de politie. Het vertrek van Houssein Elouassaki zou belangrijk zijn geweest voor het vertrek van anderen. Elouassaki was een van de leidende figuren in Syrië en hij was ook degene die Jejoen Bontinck gevangen nam. Elouassaki zou ook betrokken zijn geweest bij gevangenneming en ontvoeringen van 'ongelovigen'. Uit taps blijkt Dat Elouassaki een van de leidende figuren was van de groep Majlis Shura, die banden had met het Al Nusra-front. Elouassaki dreigde daarnaast ook met marteling van Jejoen Bontinck. Elouassaki overleed vermoedelijk in Syrië.
Share
Redactie

30 september 2014 10:30
De dertiende beklaagde is Nabil Kasmi, die eveneens in Syrië vocht, wat blijkt uit verklaringen van Jejoen Bontinck. De veertiende beklaagde is Brahim Bali die door procureur Ann Fransen ook tot een van de leidende figuren behoort van Sharia4Belgium. "Hij behoorde tot de harde kern." Kasmi en Bali gingen in de 2012 naar Libanon en Jemen om gesprekken te hebben met leidende figuren van Al Qaeda. Dat blijkt ook uit informatie van de FBI. In augustus zou Bali met enkele andere beklaagden vertrekken naar Syrië. Bali trok naar de stad Homs.Brahim Bali zei in gesprekken dat hij ging strijden tegen de christenen en de ongelovigen. "Jihad is de hoogste graad van goede daad bij God", zo zei Bali in afgetapte telefoongesprekken.
Share
Redactie

30 september 2014 10:20
Procureur Ann Fransen zet de rol van Noureddine Abouallal uiteen. Volgens haar was Abouallal ook een actief lid van Sharia4Belgium die ook optrad als regelmatig lesgever. Hij riep in brieven op tot de gewelddadige strijd. Hij kwam in Syrië terecht onder de vlag van Houssein Elouassaki, waar hij mee strijd leverde. Uit taps bleek onder meer ook dat Abouallal ook over een Kalasjnikov beschikte. Ook was hij betrokken bij de vernielingen in het politiekantoor van Sint-Jans-Molenbeek.
Share
Redactie

30 september 2014 10:16
Eerste substituut Luc Festraets begint met de uiteenzetting over de verschillende beklaagden. We zijn toegekomen aan Said M'Nari. Hij was ook een actief lid van van Sharia4Belgium, hij maakte deel van de leiding, de Shura en zijn rol werd alleen maar belangrijker nadat Belkacem in de cel belandde. M'Nari trok ook naar Syrië en volgens Jejoen Bontinck was hij een van de mannen die hem van zijn vrijheid beroofden.
Share
Redactie

30 september 2014 10:13
Meester Jorgen Van Laer, de advocaat van Elias Taketloune meldt nog dat hij de reisroute van beklaagde Ilyass Boughalab willen laten nagaan. Die zou in de periode 2005-2008 ook al in Syrië zijn geweest. De advocaat meent dat dat relevante informatie is in het dossier.
Share
Redactie

30 september 2014 10:09
John Maes, de advocaat van Fouad Belkacem, legt aan de rechter uit dat zijn cliënt niet aanwezig zal zijn "om redenen waar we niet op hoeven in te gaan, maar het is niet dat hij geen respect heeft voor deze instelling". Maes verzekert dat Belkacem zeker wél aanwezig zal zijn op de zitting van woensdag 8 oktober.
Share
Redactie

30 september 2014 10:02
Na het overlopen van de rol van de verschillende beklaagden zal de openbaar aanklager Ann Fransen ook een straf voor elk van hen vorderen. Een van de vragen is welke straf zij wil laten uitspreken voor beklaagde en hoofdgetuige Jejoen Bontinck.
Share
Redactie

30 september 2014 09:45

Abderrahim Lahlali (links op foto naast Walter Damen), de advocaat die de toegang tot de rechtszaal is ontzegd.
Share
Redactie

30 september 2014 09:35
Jejoen Bontinck zit momenteel alleen op de publieksbanken. Zijn vader Dimitri Bontinck is (nog) niet in de zaal.
Share
Redactie

30 september 2014 09:32
De zitting wordt zodadelijk met een beetje vertraging aangevat, zonder Fouad Belkacem en zonder advocaat Abderrahim Lahlali dus.
Share
Redactie

30 september 2014 09:26
Niet alleen Fouad Belkacem, ook meester Abderrahim Lahlali, de advocaat van beklaagde Hakim Elouassaki zal niet aanwezig zijn. Hij is de toegang door de stafhouder ontzegt omdat hij maandagavond verklaringen aflegde in het tv-programma Reyers Laat.
Share
Redactie

30 september 2014 09:24
Voor de tweede dag van het terrorismeproces van start gaan, worden er opnieuw enkele andere, kleinere zaken behandeld voor de correctionele rechtbank.
Share
Redactie

30 september 2014 09:21
Het gerucht gaat de ronde dat hoofdverdachte Fouad Belkacem vandaag niet aanwezig zal zijn in de rechtszaal. Hij zou niet uit zijn cel willen zijn gekomen.
Share
Redactie

30 september 2014 09:13
De publieke en media-aandacht lijkt vandaag een stuk minder te zijn dan op de openingsdag van het proces, al zijn de veiligheidsmaatregelen er niet minder om.
Share
Redactie

30 september 2014 09:11
Maandag zette de federale procureur al omstandig de rol van de negen eerste beklaagden (waarvan er acht aanwezig waren in de rechtbank) uiteen. Vandaag zijn er dus nog 37 beklaagden te behandelen. Daarvan zal er hoogstens één beklaagde aanwezig zijn, de moeder van enkele andere beklaagden. Al de anderen zijn ofwel in Syrië, ofwel gestorven in de strijd.
Share
Redactie

30 september 2014 09:04
De eerste advocaten hebben inmiddels de rechtszaal betreden, maar exact om 9 uur zal de zitting dus niet van start gaan. Nog geen spoor te zien van de beklaagden.
Share
Redactie

29 september 2014 22:52
Vanaf 9 uur kan u hier het vervolg van de vordering van het Openbaar Ministerie volgen.
Share
Redactie

Powered by ScribbleLive

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20140930_01295275/belkacem-niet-aanwezig-op-tweede-dag-terrorismeproces