Bekijk volle/desktop versie : 'Islamexpositie doet aan geschiedvervalsing'



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

29-09-2014, 17:33
Deskundigen verwijten de organisatie van de tentoonstelling '1001 inventions' dat die weigert grote fouten te verbeteren. De expositie, gewijd aan ontdekkingen van geleerden uit moslimlanden tussen de 7de en 17de eeuw, toert de wereld rond en streek deze zomer neer in het voormalige postkantoor van Rotterdam. Achter de tentoonstelling zit een Britse organisatie, een van de sponsors is een Saoedisch bedrijf. Volgens de organisatie kwamen er wereldwijd al zes miljoen bezoekers op af.

Zowel de hoeveelheid als de ernst van de fouten zit deskundigen dwars. Zo zou de bouwer van de eerste vliegmachine Ibn Firnas zijn geweest, een 9de eeuwse Andalusiër. "Voor die bewering is geen betrouwbare bron", zegt Sonja Brentjes, historica aan het Max Planck Instituut in Berlijn en gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschappen in islamitische samenlevingen.

Ook van natuurkundige Taner Edis, verbonden aan de Truman State University in de VS, komt kritiek. "Vliegen met vleugels, zoals Ibn Firnas zou hebben gedaan, door menselijke spierkracht aangedreven - dat kan gewoon niet."

De wetenschappelijke bijdrage van geleerden uit die tijd wordt overdreven, meent Edis. Dat zegt ook historicus Rainer Brömer van de Universiteit van Istanbul. "'Wij waren eerst', wil de tentoonstelling je doen geloven. De eersten die een bemande raket lanceerden, de eersten die vrouwelijke wetenschappers hadden - maar dat klopt allemaal niet."

Boek
Brentjes, Edis, Brömer en tien andere wetenschappers schrijven een boek om het volgens hen misleidende karakter van de tentoonstelling aan de kaak te stellen. Deze vertoont volgens hen 'een minachting voor juistheid die uitloopt op pure fictie'. Ze spreken van 'geschiedvervalsing'.

Brentjes: "Dat moslimgeleerden hebben bijgedragen aan wetenschap is een feit, en het is belangrijk om daar meer aandacht op te vestigen. Maar ze verdienen ons respect voor het werk dat zij deden, niet voor sprookjes over wat ze niet deden."

De samenstellers van '1001 inventions', aangevoerd door de Britse ingenieur Salim Al-Hassani, emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Manchester, weten al minstens vier jaar van de kritiek, aldus de critici. Toch verbeterden ze volgens hen belangrijke fouten niet. Emilie Savage-Smith, hoogleraar geschiedenis van de islamitische wetenschappen aan de universiteit van Oxford, trok zich daarom terug als Al-Hassani's adviseur. Er werd geen acht geslagen op haar correcties, zegt ze. Ze betreurt dit, want zonder 'verdraaiingen, overdrijvingen en anachronistische vergelijkingen' zou de tentoonstelling nog steeds interessant zijn geweest, vindt ze. Het gaat om een 'belangrijke en innovatieve periode'. "Maar helaas hebben de organisatoren, die geen professioneel getrainde historici zijn, zich laten meeslepen door hun enthousiasme."

Leugens
Allemaal leugens, zegt Junaid Bhatti, marketingdirecteur van '1001 inventions' over de kritiek. Zo beweert de tentoonstelling volgens hem nergens dat de eerste vrouwelijke wetenschappers uit de moslimbeschaving kwamen.

Maar dat impliceren ze wél, reageert Rainer Brömer. "Ze noemen meerdere vrouwen die pioniers van de wetenschap zouden zijn geweest. Maar uit historische bronnen is niet op te maken dat vrouwen in die tijd zelf ook echt wetenschap bedreven."

Ook de kritiek over Ibn Firnas vindt Bhatti onterecht. De claim dat deze zijn spierkracht gebruikte wordt volgens Bhatti nergens gemaakt. "In de tentoonstelling en in de tekening in het boek laten we Ibn Firnas heel duidelijk zien met een zweefvliegtuig zonder aandrijving."

Rainer Brömer: "De nagemaakte vliegmachine in de tentoonstelling ziet er inderdaad uit als een zweefvliegtuig. Maar in het tentoonstellingsboek wordt wel degelijk gezegd dat Ibn Firnas zijn armen op en neer bewoog, als een vogel. Trouwens, de enige historische bron die iets concreets zegt over Ibn Firnas, uit de 17de eeuw, beschrijft een soort vogelkostuum, geen zweefvliegtuig."

Volgens Junaid Batthi wordt '1001 inventions' ondersteund door 'gezaghebbende' academische publicaties en de 'meerderheid' van de wetenschappers op dit gebied. Ook wordt de inhoud geregeld aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten, zegt hij. Inhoudelijk kan hij nog niet tot in detail op alle kritiek ingaan. Hij zegt binnen een week een verklaring te sturen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3758181/2014/09/29/Islamexpositie-doet-aan-geschiedvervalsing.dhtml

29-09-2014, 17:36


Wat is trouw opeens kritisch, zijn we niet gewend van ze. Lijkt me interessante tentoonstelling

29-09-2014, 17:38
Ik ben benieuwd naar de verklaring van Batthi.

29-09-2014, 17:39
Ze zijn heel veel Middeleeuwse ontdekkingen nu pas aan het 'ontdekken' trouwens. Da Vinci had bijv een paar hypermoderne apparaten omschreven. Robots enzo. Maar ik weet ook dat de moslims destijds geobsedeerd waren van mechanica en praktische uitvindingen veel meer dan voorgaande beschavingen. Zoveel oyde Arabische teksten die ergens atof aan het verzamelen zijn

29-09-2014, 17:50


Ergens heerlijk dit te lezen want dit was al mijn suggestie.

Deze mensen willen islam promoten met leugens en zaken die niet direct met islam te doen hebben. De ontdekkingen zijn door moslims gedaan, betekend niet dat als deze mensen geen moslims waren ze misschien ook wel tot die ontdekking kwamen.
Het overdrijven en liegen zie je wel vaker, en doet meer schadde aan dan dat het goed doet, straks gaan mensen dit koppelen aan islam, en dat toevoegen aan andere misstanden leidt tot weinig goeds.
Nog los dat de namen van al die wetenschappers besmeurt word.
Het gaat dan vast ook niet om islam, of die wetenschappers, maar om centjes verdienen en dat is jammer.

29-09-2014, 17:51

Citaat door TamentthDhen:
Wat is trouw opeens kritisch, zijn we niet gewend van ze. Lijkt me interessante tentoonstelling
Interessant maar grotendeels onwaar.

29-09-2014, 17:55

Citaat door Svengali:
Interessant maar grotendeels onwaar.
Hoeveel uitvindingen worden geëxposeerd en hoeveel kloppen niet?

29-09-2014, 18:07
Volgens mij is de Islam bekend om haar Groote Profeet Mohammed 3as en zijn vermaarde Rechtgeleide Kaliefen RA!

Islam bracht verlichtin en recht in duistere wereld

Om nou in details te treden over vliegtuigjes of whatever is totaal niet relevant!

Islaam wierp de slavernij en onrecht die de wereld in wurggreep hield oa in Europa waarin paar mensen de macht hadden en onder kerkelijke macht vrijwel iedereen uitbuitten , verkrachtten en elk vorm van recht of veto ontnamen


Dat is wat ISLAM bracht , ISLAM bracht een TOTALE BESCHAVING naar een TOTAAL CHAOTISCHE ONRECHTVAARDIGE BARBAARSE WERELD


om maar klein voorbeeld te nemen :
vb1
Hele parfum traditie van Parijs is vnl gekomen omdat de koningshuizen in de Middeleeuwen en zelfs diep in de renaissance totaal geen idee hadden wat ZEEP betekende of handen wassen dat zelfs zo erg dat als je in de buurt van een zweedse prinses stond of engelse dat je letterlijk haar maandverband en stront kon ruiken en de ADEL verzon daarom Parfumerie van CHanel

Terwijl in de Islamitsche wereld de mensen al via De Profeet 3AS al geleerd hadden te reinigen met water en zeep en te parfumeren!


Ander voorbeeld is het zogenaamde Etiquetteaire bestek (mes en vork ) in dure Restaurantjes :
vb2
DIe traditie kwam voort omdat men totaal geen idee had wat te doen met vingernagels , die groeiden zo lang totdat ze gingen krommen en onder die nagels was een hele biotoop aan dieren en bacterien oa de builenpest dat zodra je in het westen met je handen ging eten je onmiddelijk stierf aan een of andere eeenvoudige bacterie!

Terwijl wij van onze Profeet 3AS al lang hadden geleerd om onze handen te wassen en te reinigen alvorens te eten en hooguit met rechter hand te eten en niet met de linker omdat je de linkerhand gebruikt om je kont af te vegen na je grote behoeft of je geslachtsdelen te wassen na de wassing voor het gebed

Ander voorbeeld

vb3

Alcohol en Bier:

De profeet 3AS verbood ons te plassen en poepen in stilstaand of bewegend water !

ITT het westen waar men hun riolering linea recta in de grachten in rivieren dumpten waar ze tevens hun drinkwater uit haaalden , ze merkten al snel in de middeleeuwen (400 jaar geleden) dat zodra je water dronk je niet lang te leven had!
Vandaar de bier en alchohol traditie in het westen dat was puur levensbelang !


VB4

[COLOR="#B22222"]Artsen in de Middeleeuwen en Renaissance begrepen er niks van in het westen dat zodra de docter de ziekenzaal binnenkwam er een dag later alle patienten stierven!
Later pas kwam men erachter dat de arts zelden tot nooit zijn handen waste , de notitie van bactierien in het donkere Ignorante westen was agnostisch met betrekking tot enige vorm van hygiene of besef van microorganismen.

Maar onze geliefde geleide Profeet 3AS die natuurlijjk ingefluisterd is door DE SCHEPPER van het UNIVERSUM gaf hem deze wijze raad die wij Moslims tot op de dag van vandaag opvolgen !


[SIZE=3]ISLAM bracht licht in de duisternis van deze hele aardbol en universum ![/SIZE][/COLOR]

29-09-2014, 18:09

Citaat door Svengali:
Interessant maar grotendeels onwaar.


dat zegt trouw. En jij, een islam-hater. Maakt niet dat het zo is.

29-09-2014, 18:12

Citaat door TamentthDhen:
dat zegt trouw. En jij, een islam-hater. Maakt niet dat het zo is.
"Deskundigen verwijten de organisatie van de tentoonstelling '1001 inventions' dat die weigert grote fouten te verbeteren. Zowel de hoeveelheid als de ernst van de fouten zit deskundigen dwars."

29-09-2014, 18:15
Trouw loopt al jaren voorop in het aanvallen van de Islam en moslims. Nu dus een leuk initiatief om moslims bewust te maken van de zoveel mooie aspecten van hun geloof en geschiedenis. Logisch dat Trouw daar kritiek om gaat uiten. En wat een onzinnige kritiek

29-09-2014, 18:17

Citaat door Svengali:
"Deskundigen verwijten de organisatie van de tentoonstelling '1001 inventions' dat die weigert grote fouten te verbeteren. Zowel de hoeveelheid als de ernst van de fouten zit deskundigen dwars."
Lees: 'Trouw heeft een onbekend aantal 'deskundigen' gevonden die iets aan te merken hebben op dit gigantisch grote project en Trouw gaat dat uitmelken voor alles wat het waard is.'

29-09-2014, 18:19



Citaat door TamentthDhen:
Trouw loopt al jaren voorop in het aanvallen van de Islam en moslims. Nu dus een leuk initiatief om moslims bewust te maken van de zoveel mooie aspecten van hun geloof en geschiedenis. Logisch dat Trouw daar kritiek om gaat uiten. En wat een onzinnige kritiek
Als jij graag voor de gek gehouden wil worden dan kan ik je deze expositie ten zeerste aanraden

29-09-2014, 18:44

Citaat door Almagrebi37:
[COLOR="#0000FF"]ISLAM bracht licht in de duisternis van deze hele aardbol en universum ![/SIZE][/COLOR]
Die vliegtuigen heeft men inderdaad uitgevonden om aanslagen mee te plegen!

Slavernij en onrecht tieren nog steeds welig in de islamitische wereld. Al veel eerder en langer dan de slavernij door de Westerse 'uitvinders' daarvan!

29-09-2014, 20:05

Citaat door Svengali:
Als jij graag voor de gek gehouden wil worden dan kan ik je deze expositie ten zeerste aanraden
zegt een Islam-hater. Boeiuh

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17