Bekijk volle/desktop versie : VS waarschuwde Iran over aanval



24-09-2014, 02:48
De Verenigde Staten hebben voorafgaand aan de luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië de regering van Iran op de hoogte gesteld. Dat heeft een Iraanse regeringsfunctionaris gezegd tegen het Britse persbureau Reuters.

De Amerikanen zeiden ook tegen Teheran dat zij de strijdkrachten van de Syrische president Assad niet zouden aanvallen. Iran is met Rusland de belangrijkste bondgenoot van Assad.

"Iran maakte zich zorgen over de positie van Assad en zijn regering ingeval van acties tegen IS in Syrië en bracht die zorgen over tijdens gesprekken met de Amerikanen," zei de Iraanse functionaris die anoniem wil blijven.

Volgens hem werd dit eerst besproken in Genève en later in New York. Hij benadrukte dat Iran apart werd geïnformeerd over de luchtaanvallen.

Geen doelen
Een Amerikaanse regeringswoordvoerder bevestigt dat de bedoelingen aan de Iraanse regering zijn overgebracht, maar dat er geen details zijn besproken over tijdstippen of doelen. "En vanzelfsprekend is er geen informatie van geheime diensten uitgewisseld."

http://nos.nl/artikel/702003-vs-waarschuwde-iran-over-aanval.html