Bekijk volle/desktop versie : Wisten jullie dat er gezegende dagen in aankomst zijn?



22-09-2014, 19:27
Gezegende dagen in aankomst!

Donderdag 25 of vrijdag 26 september, afhankelijk van het waarnemen van de nieuwe maan, is de aanvang van de islamitische maand Dhul-Hidjah. De eerste tien dagen van deze maand zijn gezegende dagen. De tiende dag van deze maand is ‘Ied ul-Adha (offerfeest).

Allah heeft in de Qor'aan bij deze gezegende dagen gezworen:

“Bij de tien nachten” [89:2]

Met nachten kan in de Arabische taal ook worden verwezen naar de dagen.

Veel geleerden zijn van mening dat de beste nachten van het jaar, de nachten van de laatste tien dagen van Ramadan zijn. En dat de beste dagen, de eerste tien dagen van de maand Dhul-Hidjah zijn.

De profeet sallallaaho 'alaihi wa sellam zei over de verdienste van deze tien dagen:

'Er zijn geen dagen waarin de goede daden geliefder zijn bij Allah dan deze tien (dagen) ... [Hadith in Sahih al-Bukhari]

Dit houdt in dat de moslim deze tien dagen extra goed benut om dichter tot Allah te komen met het verrichten van allerlei goede daden. Omdat de goede daden in deze dagen een grotere beloning hebben bij Allah dan in de overige dagen van het jaar.

Hieronder een opsomming van wat goede daden met haar regelgevingen:

Vasten

Een vrome daad die je kan verrichten gedurende deze gezegende dagen is het vasten. Wie daartoe in staat is, kan de eerste negen dagen van Dhul-Hidjah vasten. Er is overgeleverd dat onze nobele profeet sallallaaho 'alaihi wa sellam deze dagen heeft gevast. [Hadith in musnad imam Ahmed]

Als negen dagen vasten als te zwaar wordt ervaren, vast je datgene wat je aankan. Ook al is het slechts één of twee dagen.

Dag die je niet mag missen

Sterk aanbevolen is het vasten van de negende dag, de dag vóór al-'Ied. Dat is de dag waarop de bedevaartgangers in de plaats 'Arafah verblijven. De profeet sallallaaho 'alaihi wa sellam werd gevraagd over de verdienste van het vasten van deze dag, waarop hij antwoordde:

'(de kleine zonden van) Het vorige en komende jaar worden daardoor kwijtgescholden.' [Hadith in Sahih Moslim]

De tiende dag is al-'Ied (offerfeest), het vasten van al-'Ied is niet toegestaan.

Gedenken van Allah

Allah zegt:

“Zodat zij (de bedevaartgangers) voordelen opdoen (met de Hadj) en de Naam van Allah gedenken in de Ayyaam Ma'loemaat” ('bekende dagen').' [22:28]

Deze 'bekende dagen' zijn de eerste tien dagen van de maand Dhul-Hidjah.

En in een ander vers:

“En gedenkt Allah gedurende de Ayyaam Ma'doedaat” ('beperkte dagen'). [2:203]

Deze 'beperkte dagen' zijn de 11e, 12e en 13e dag van de maand Dhul-Hidjah. Ook wel Ayyaam Attachrieq genoemd.

Het is aanbevolen om sinds aanvang van de maand Dhul-Hidjah tot aan zonsondergang van de 13e van de maand, Allah veelvuldig te gedenken met o.a. de Takbeer (prijzen van Allah's grootheid).

Een vorm van de Takbeer is:

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ، اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

(Allaaho akbar, Allaaho akbar, Laa ilaaha illallaah. Allaaho akbar, Allaaho akbar wa lillaahilhamd)

Deze Takbeer is tweesoortig;

Takbeer die je vanaf het begin van de maand Dhul-Hidjah tot aan de 13e gespreid over de dag kan uitspreken en niet tijdgebonden is.
Deze kan je bijvoorbeeld onderweg naar school, naar je werk, wachtend op het openbaar vervoer en andere gelegenheden uitspreken. De vrome moslim maakt gebruik van dit soort momenten en laat ze niet onbenut.

Takbeer die gebonden is aan de vijf verplichte gebeden, wat betekent dat deze na het gebed meerdere keren wordt herhaald.
Deze 'gebonden Takbeer' begint vanaf het fajrgebed van de dag van 'Arafah (9e dag) tot aan zonsondergang van de 13e dag. Dus tot het 'asrgebed van de 13e dag.

Schaap slachten/offeren

Allah zegt:

'Verricht dus de salaat voor jouw Heer en slacht.' [108:2]

De sunnah is om op de dag van al-'Ied (10e dag) een schaap te slachten, sommige geleerden zijn van mening dat het verplicht is voor degene die daar financieel toe in staat is.

Één schaap volstaat voor jezelf en de mensen die jij onder één dak onderhoudt. Voor degene die op zichzelf woont en in zijn eigen onderhoud voorziet, is het aanbevolen om een eigen schaap te slachten.

Verder dient degene die van plan is om een schaap te slachten zich te onthouden van het knippen van haar en nagels zodra de eerste dag van de maand Dhul-Hidjah binnentreedt totdat het schaap geslacht is.

De profeet salla allaho 'alaihi wa sellam zei:

'Als de tien (dagen) aanbreken en iemand van jullie van plan is om te slachten, laat hem dan niet van zijn haar en nagels nemen.' [Hadith in Sahih Moslim]

Het schaap kan in drieën worden gedeeld: een deel voor eigen consumptie, een deel om als gift weg te geven en een deel als liefdadigheid (sadaqah) aan de armen en behoeftigen.

Of eventueel in twee delen; een deel voor eigen consumptie en een deel voor de armen en behoeftigen.

Allah zegt:

“Eet ervan (offer) en voedt de arme behoeftige.” [22:28]

Het is toegestaan om een deel van het schaap te schenken aan niet-moslims, dit is dus een mooie gelegenheid om jouw buren de vrijgevigheid van de Islam te tonen. Door hen een deel van het schaap te schenken, het beste zou zijn gekookt en al.

‘Ied ul-Adha

De tiende dag van de maand Dhul-Hidjah is 'Ied ul-Adha (offerfeest).

In een vervolgmail zullen we insha Allah uitgebreider stilstaan bij deze grote dag en haar regelgevingen.

Andere vormen van goede daden gedurende deze gezegende dagen zijn het reciteren van de Qor'aan, het geven van sadaqah (aalmoezen) aan de behoeftigen en het verrichten van vrijwillige gebeden.

Ben jij je niet al te bewust van deze gezegende dagen door de omgeving waarin je leeft, misschien dat het een handje helpt om je te beseffen dat miljoenen mensen vanuit de hele wereld zich deze dagen in en rondom Mekka verzamelen voor één doel; het aanbidden van Allah alleen met de Hadj, hopend op Zijn vergiffenis.

Beste broeders en zusters:

Gedenk dat Allah deze dagen met Zijn Barmhartigheid heeft gezegend om de beloningen van onze bescheiden daden te vermeerderen. Het is dus niet gepast om als moslim deze vrijgevigheid onbenut te laten.

Wilt u ook aan de mailinglijst worden toegevoegd om regelmatig een bericht te ontvangen over uiteenlopende islamitische onderwerpen, meld u dan gemakkelijk aan via:

www.kennisviamail.nl

Stuur het door; "Wie aanspoort tot het goede, heeft dezelfde beloning als degene die ernaar handelt." [Sahih Moslim]

Abulfadl, student aan de Universiteit van Medina. Saudi Arabië.

27 Dhul-Qi'dah 1435

Voor opmerkingen en of suggesties kunt u mailen naar:

abulfadlmedina@gmail.com

PS. In de avond van woensdag 24 september wordt duidelijk op welke dag ‘Ied zal vallen dit jaar, zodra dit bekend is volgt insha Allah een bericht op ons Facebook en Twitteraccount.

facebook.com/abulfadlmedina

twitter.com/abulfadlmedina

22-09-2014, 19:34


Bedankt voor t plaatsen. Uppp