Bekijk volle/desktop versie : VS smeedt internationale coalitie tegen IS



05-09-2014, 14:08
Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft op de NAVO-top in Wales negen bondgenoten opgeroepen in een of andere vorm een bijdrage te leveren.

De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen en Canada hebben overleg gevoerd. Australië nam als niet NAVO-lid deel aan de besprekingen in de marge van de top.

Volgens Kerry blijft het uitgangspunt dat er geen grondtroepen naar Irak worden gestuurd om de strijd met IS aan te binden. Een strijdplan moet klaar zijn voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die later deze maand wordt gehouden, aldus de minister.

Aanvallen

''We moeten ze op manieren aanvallen die ervoor zorgen dat ze geen gebieden meer kunnen veroveren, we moeten de Iraakse veiligheidstroepen en anderen in de regio die bereid zijn het tegen ze op te nemen versterken, zonder troepen van onszelf in te zetten'', hield Kerry de vergadering van de tien landen voor.

''Het lijkt me duidelijk dat de rode lijn voor iedereen die hier aanwezig is: geen troepen op de grond is.''

Nederland

Nederland blijft de situatie bekijken en blijft in gesprek met de bondgenoten, zei premier Mark Rutte donderdagavond in Newport. ''Als wij aanleiding hebben om ons standpunt te veranderen, zullen we dat doen. Vooralsnog blijft het bij onze huidige bijdrage aan Irak.''

Nederland gaat wapens van Oost-Europese landen naar Noord-Irak vervoeren. Eerder stuurde Nederland de Koerden daar, die vechten tegen IS, duizend helmen en scherfvesten. Daarvoor was al humanitaire hulp (voedsel, dekens, lampen) die kant opgegaan.