Bekijk volle/desktop versie : België veroordeeld voor onmenselijke behandeling Nizar Trabelsi



04-09-2014, 23:40
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft ons land veroordeeld voor de uitlevering van Nizar Trabelsi aan de Verenigde Staten, waar hij een levenslange celstraf riskeert. Volgens het EHRM heeft de Belgische staat daarmee de mensenrechten van de veroordeelde terrorist geschonden. Trabelsi krijgt een schadevergoeding van 90.000 euro toegewezen.

Nizar Trabelsi, een Tunesiër die ooit profvoetballer was in Duitsland, werd in ons land in 2003 tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij een aanslag wilde plegen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Trabelsi bekende die feiten op de rechtbank.

De VS vroegen in 2007 zijn uitlevering omdat hij volgens hen ook ‘moorden tegen Amerikaanse staatsburgers buiten de VS’ had gepland. Die uitlevering sleepte aan omdat Trabelsi allerhande procedures inspande om niet uitgeleverd te worden.

Zo stapte de Tunesiër in december 2009 ook naar het Europees Hof voor de rechten van de Mens. omdat zijn uitlevering in strijd zou zijn met artikel 3 van de Europese Conventie voor de Mensenrechten. Dat artikel verbiedt de onmenselijke of vernederende behandeling. Trabelsi voerde aan dat hij in de VS een levenslange celstraf zonder mogelijkheid om vervroegd vrij te komen riskeert. Hij protesteerde ook tegen zijn gevangenschap in België, in het bijzonder tegen de verschillende overbrengingen.

Eind vorig jaar besliste de Raad van State om Trabelsi alsnog uit te leveren aan de VS. België kreeg van de VS de garantie dat Trabelsi niet de doodstraf kan krijgen en niet zal berecht worden door een militaire- of uitzonderingsrechtbank. Het EHRM oordeelde nu dat de rechten van Trabelsi inderdaad werden geschonden met die uitlevering. Ons land moet 90.000 euro schadevergoeding betalen aan de Tunesiër.
http://www.gva.be/cnt/dmf20140904_01250435/belgie-veroordeeld-voor-onmenselijke-behandeling-nizar-trabelsi

04-09-2014, 23:47


90.000 euro of niet wordt ie nu terug gehaald uit de united snakes of amerika

04-09-2014, 23:51
De echtgenote van terrorist Nizar Trabelsi wil een strafrechtelijke zaak aanspannen tegen Annemie Turtelboom, zo heeft de Franstalige mensenrechtenorganisatie La Ligue des droits de l’homme gemeld. Turtelboom was minister van Justitie op het moment dat de Tunesiër werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten.
Asma Berrou heeft zich voorgenomen om een zaak aan te spannen tegen de vroegere federale minister van Justitie op grond van “aanvallen op grondwettelijke rechten, het misbruik van gezag en samenspanning van ambtenaren”, zo stelt de organisatie. De advocaat van de echtgenote, Christophe Marchand, bevestigt het bericht.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft donderdag geoordeeld dat België zich schuldig heeft gemaakt aan de onmenselijke behandeling van Trabelsi. De Tunesiër werd in België veroordeeld tot tien jaar cel voor terrorisme en daarna uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij een levenslange celstraf riskeert zonder uitzicht op vrijlating of herziening van de straf. Bovendien had het Europees Hof gevraagd te wachten met de uitlevering in afwachting van de uitspraak, een verzoek dat België negeerde.

Amnesty International begroet het arrest en eist dat de volgende regering er gevolg aan geeft. “Door de procedureregels te schenden die stellen dat in dergelijke gevallen de uitlevering niet wordt uitgevoerd tot het Hof een uitspraak ten gronde heeft gedaan, wist België dat het veroordeeld zou worden”, stelt directeur Philippe Hensmans van de Franstalige vleugel van Amnesty.

04-09-2014, 23:54
Maar komt ie wel terug iemand ?????

05-09-2014, 00:49



Citaat door Khalief:
Maar komt ie wel terug iemand ?????


Ik denk van niet, de VS gaat zich echt niet laten voorschrijven dat ze iemand moeten terugsturen waar ze met smart op hebben gewacht.
En laten we hopen van niet.