Bekijk volle/desktop versie : Populariteit Hamas stijgt door Gazaoorlog..



03-09-2014, 12:34
De populariteit van Hamas onder de Palestijnen is enorm gestegen door de oorlog die deze beweging de afgelopen weken voerde met Israël.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoek in Ramallah van dr. Khalil Shikaki dat eind augusxtus is uitgevoerd onder 1270 Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.

Van de ondervraagden zei 
61 procent dat ze zouden stemmen op de leider van Hamas in de Gazastrook, Ismail Haniyah, als er verkiezingen zouden worden gehouden. Slechts 32 procent geeft de voorkeur aan de leider van de Palestijnse Autoriteit op de Westoever, Mahmud Abbas. In juni kreeg Abbas nog de voorkeur van de meeste Palestijnen.

Een meerderheid van 79 procent van de Palestijnen is van mening dat Hamas de oorlog heeft gewonnen. Slechts 3 procent acht Israël de winnende partij en 17 procent denkt dat beide partijen verloren hebben.

Het afschieten van raketten 
op Israël wordt gesteund door 86 procent van de Palestijnen als de blokkade van Gaza niet wordt opgeheven. Overigens gelooft 
60 procent dat Hamas geen raketten afschiet vanuit bevolkt gebied, terwijl 30 procent zegt dat dat wel het geval is. Ruim twee derde deel van de Palestijnen meent dat Hamas Israëlische burgers niet hoeft te waarschuwen voordat het raketten afschiet op doelen in Israël.

Iets meer dan de helft van de Palestijnen meent dat de kansen op een hervatting van de vredesbesprekingen klein tot „niet-bestaand” zijn. Over de tweexstatenoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen is het publiek verdeeld: 49 procent steunt deze en 50 procent is erop tegen. Een meerderheid van 53 procent denkt dat „gewapende confrontatie” de beste manier is om een Palestijnse staat naast Israël te bereiken, terwijl 22 procent onderhandelingen en 
20 procent „niet-gewelddadig verzet” de beste methode acht.

Israël en Hamas voerden de afgelopen weken oorlog. Aanleiding vormde de ontvoering van en de moord op drie Israëlische tieners in de buurt van Hebron. Palestijnse strijders schoten enkele duizenden raketten op Israëlische doelen af. Israël voerde talloze luchtaanvallen op de Gazastrook uit en voerde een korte landoperatie in het gebied uit om terroristische doelen uit te schakelen.

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/populariteit_hamas_stijgt_door_gazaoorlog_1_851762 ?localLinksEnabled=false

dankzij de zionisten en zijn knechten word hamas groter en groter..