Bekijk volle/desktop versie : De innovator is degene die....(Door Shaykh dr. Ṣāliḥ b. Fawzān al-Fawzān)



23-08-2014, 22:00
Door Shaykh dr. Ṣāliḥ b. Fawzān al-Fawzān

O jullie die geloven! Plaats jullie zelf niet voor Allah en Zijn Boodschapper. En vrees Allah. Voorwaar, Allah is Alhorend, Alwetend.


Aldus: De innovator is degene die (datgene) uitvindt in de religie van Allah dat er niet toe behoort, omdat er geen bewijs voor bestaat vanuit de Koran of de Sunna. De innovator is niet iedereen die het oneens is of een fout heeft begaan in al-Ijtihād.12 Wanneer de Mujtahid het bij het juiste eind heeft dan krijgt hij twee beloningen en wanneer hij een fout heeft gemaakt dan krijg hij één beloning, vanwege zijn Ijtihād.
En de bedoeling met al-Mujtahidūn is: Degenen die bevoegd zijn tot al-Ijtihād en voldoen aan de bekende voorwaarden. Eveneens (wordt iemand niet gelijk tot innovator verklaard) wanneer hij een fout heeft gemaakt vanwege een (foutieve) interpretatie. Omdat interpretatie een twijfel is die het oordeel over hem dat hij een innovator is belet. Aangezien hij dacht dat zijn interpretatie toegestaan was. Of hij imiteerde iemand waarvan hij dacht dat deze persoon op de waarheid zat. Over deze persoon wordt gezegd dat hij een fout heeft gemaakt of dat hij een dissident is. Er wordt niet gezegd dat hij een innovator is.
Het bewijs daarvoor: Dat de Metgezellen  gewoon waren om al-Ijtihād te verrichten en onder elkaar van mening te verschillen in enkele kwesties. Zij bestempelden elkaar niet tot innovator, noch gingen zij elkaar boycotten. Integendeel, zij waren broeders die van elkaar hielden en elkaar hielpen, omdat zij één gemeenschap waren. Ook al verschilden zij van mening in enkele zaken en Ijtihādāt waarin de wetgeving het toestaat om er al-Ijtihād in te verrichten en er vanuit te deduceren.

Bron: Al-Ḥaddādī, ʿAlī b. Yaḥyā, Al-Ghuluww wa maẓāhiruhu fī al-ḥayāt al-muʿāṣira (Overdrijving en diens verschijningsvormen in het hedendaagse leven; Cairo 2004) 58-61.


dit is stuk is vertaald door http://www.al-hikmah.nl barakallahoe fiehoem.

link: http://www.al-hikmah.nl/vertalingen/artikelen/item/19-het-fenomeen-van-overdrijving-in-at-tabdi