Bekijk volle/desktop versie : Obama: Meer militaire steun van VS aan Koerdische strijders



09-08-2014, 17:09
De VS zullen doorgaan met het beschermen van Amerikanen in Irak en zetten ook de humanitaire operaties voor op de vlucht geslagen minderheden door. De steun aan de Koerden in het noorden van Irak is opgevoerd.
Dat heeft president Obama gezegd tijdens een vandaag ingelaste persconferentie. Volgens Obaman zij bij de luchtaanvallen wapens en materiaal van strijders van Islamitische Staat (IS) vernietigd. De aanvallen betekenen niet dat de VS met grondtroepen naar Irak gaat:

“We hebben onze lessen geleerd na een lange en zeer kostbare oorlog.”

Obama zei verder dat de veiligheid van Amerikanen in het land prioriteit heeft:

“We zullen onze burgers in Irak beschermen. Als de terroristen onze faciliteiten of onze mensen bedreigen, slaan we toe.”

Op de vraag wat de duur van de operaties zal zijn wilde Obama geen antwoord geven. Leidend bij deze vraag is wanneer er een Iraakse regering van nationale eenheid zal zijn:

“Wij kunnen wel luchtaanvallen uitvoeren, maar er moet een Iraakse oplossing komen. Daarom is er een legitieme regering nodig. Er is geen kabinet of een minister-president, wat geen vertrouwen inboezemt bij bepaalde groepen in Irak.”

Wel stelde de president dat de strijd voor Irak één van de lange termijn zal zijn.

Bij aanvallen eerder vandaag zouden volgens Koerdische bronnen 20 strijders van IS zijn gedood. Daarnaast werd bij een tweede dropping water en voedsel bezorgd aan de yezidi’s, de minderheid die door IS wordt opgejaagd en waarvan vijftigduizend onder zware omstandigheden op een berg vastzitten.

Volgens Al-Jazeera hebben Koerdische strijders vanmiddag een groep van vijfduizend yezidi’s gered die eerder door IS waren omsingeld. De Koerden wisten een doorgang te creëren naar de berg Sinjar waardoor de yezidi’s konden ontsnappen. De luchtaanvallen van de VS zouden daarbij geholpen hebben.

AJELive
BREAKING: Kurdish forces in #Iraq opened road to Sinjar Mountain, rescuing more than 5,000 Yazidis under siege by #Islamic State fighters.

Volgens Obama wordt er gewerkt aan een oplossing om iedereen van de berg af te krijgen.
Gisteren werden al de eerste luchtaanvallen ingezet, nabij Erbil. De veiligheid van Amerikanen in die stad zou in het gedrang geweest zijn, wat leidde tot een aantal bombardementen.

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/08/09/obama-meer-militaire-steun-van-vs-aan-koerdische-strijders/

09-08-2014, 17:11


Parijs en Londen helpen VS in Irak

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben steun toegezegd voor humanitaire hulpverleningsacties in Irak. Dat zei president Obama vanmiddag tijdens een persconferentie over de Amerikaanse operaties in Noord-Irak. ISIS-stellingen worden daar gebombardeerd. Tegelijkertijd wordt er voedsel en water gedropt voor burgers die voor ISIS-troepen zijn gevlucht.

Duizenden vluchtelingen zitten vast in het Sinjar-gebergte in Noord-Irak. Ze kunnen geen kant op, omdat aan de voet van het gebergte ISIS-troepen staan te wachten. Die eisen dat de vluchtelingen zich tot de islam bekeren, anders worden ze gedood.

Obama heeft vanmorgen contact gehad met de Franse premier Hollande en de Britse premier Cameron. Ze hebben onder meer besproken hoe zij de vluchtelingen daar veilig weg kunnen krijgen. Samen met de Verenigde Naties wordt onderzocht hoe er een corridor kan worden gecreëerd, waardoor de vluchtelingen naar veilig gebied kunnen worden gebracht. De Fransen en Britten willen ook helpen bij de voedseldroppings.

http://nos.nl/artikel/684535-parijs-en-londen-helpen-vs-in-irak.html

09-08-2014, 17:59
De olie moet beschermd worden.