Bekijk volle/desktop versie : Het volgen van een madhab



04-08-2014, 23:33
Interresante lezing over het volgen van een madhab (wetschool) van de nobele Ustadh Sulayman van Ael (hafidhahullah)

[video=youtube;cwxJLdSeUcg]http://www.youtube.com/watch?v=cwxJLdSeUcg[/video]

04-08-2014, 23:34


Wie is (imâm) Sulaymân Van Ael?

Wij hebben menig keer Ustadh Sulayman van Ael geciteerd, natuurlijk is het ook belangrijk om te weten wie hij is.

In de naam van Allah, de Barmhartige, Hij die Zijn Barmhartigheid schenkt aan wie Hij wil,

Aangezien we in een tijd leven waarin sommige onder ons het kaf van het koren niet meer weten te onderscheiden; een tijd waarin men niet meer weet of een persoon spreekt uit gegronde (islamitische) kennis of puur gevoel. Is het misschien toch wel belangrijk om de studieachtergrond van imâm Sulaymân van Ael aan te halen.
Vooraleer ik aan dit nobele werk begin, merk ik op dat ik mijn oorspronkelijk, incompleet werk van vijf bladzijden probeer te reduceren en in te korten tot hetgeen wat je nu leest. Moge Allah ons bijstaan en vooral vergeven. Âmîn.
Vervolgens vermeld ik zijn studies per vak in (zeer) grote lijnen om de beknoptheid te behouden zoals gezegd:

Recitatiestijl
De imâm studeerde bij meerdere experts. Hij bezit verscheidene overleveringsketens en educatieve toestemmingen in de 14 verschillende recitatiestijlen via ‘as Sjâtibiyya’, ‘ad Doerra’ en ‘at Tayyiba’. Dit is tevens de hoogste graad die men kan behalen in dit vakgebied. Een hoogleraar, zoals hem, in dit vakgebied noemt men ‘moeqrî’.

Kunstrecitatie
Ook Tajwîd is een bewandeld pad van de imâm. Hij bestudeerde o.a. de exegeses van “al Jazariyya” en kreeg tevens een educatieve toestemming in de werkstukken van al Makkî .

Koranwetenschappen en tafsîr
Imâm Sulaymân bestudeerde uiteenlopende traditionele werken waaronder:

- ‘al Itqân’ van as Soeyoêtî
- ‘al Jâmi° li Ahkâm al Qoerân’ van al Qoertoebî
- ‘Moekthasar Ibn Kathîr’ van Ahmad Sjâkir en de andere versie van ar Rifâ°î
- ‘Zâd al Masîr’ van Ibn al Jawzî
- …

Hadîth-wetenschappen
Imâm Sulaymân heeft overleveringsketens en toestemmingen van de 10 hadîth-bronnen (al Boekhârî, Moeslim,&hellip Naast deze basisbronnen bestudeerde hij ook bij de leermeesters prachtwerken zoals: ‘at Targîb wa at Tarhîb’, ‘Fath al Bârî’ van Ibn Rajab, de uitleg van an Nawawî van Sahîh Moeslim, etc.

Taalkunde
De imâm heeft de authentieke traditionele werken bestudeerd van ‘al Âjoerroêmiyya’ tot en met ‘al Kâfiya’. Al deze boeken bestudeerde hij meermaals bij verscheidene leermeesters. Ook vakken zoals: Balâga, Sarf en Adab werden meermaals op hoger niveau bestudeerd met hoogleraren.

Last but not least, stond dr. AbdoeLlâh (=voormalig hoofd Jordan University van het departement taal en de samensteller van de Saoedische schoolboeken. Ook werd hij meerdere keren uitgeroepen tot beste Arabische schrijver.) imâm Sulaymân toe om elk onderdeel uit de Arabische taalkunde te onderwijzen.

Jurisprudentie
Imâm Sulaymân bestudeerde de verscheidene authentieke werkstukken van elke wetschool (Hanafî, Mâlikî, Sjâfi°î en Hanbal&icirc afzonderlijk. Net zoals onze voorgaande geleerden, klom hij op van beginnersteksten tot gedetailleerde werkstukken voor experts. De imâm blinkt vooral uit in de hanafî-wetschool en behaalde o.a. een educatieve toestemming van Moeftî Salâh Aboê al Hâjj (= moefti en verantwoordelijke over het fiqh-departement van Balqâ University en schreef meer dan 80 boeken.) Niet te vergeten, gaf ook imâm Aboê Soe°ayliq (gewezen hoofd van het kabinet van de hoofdmoeftî te Jordani&euml hem de toestemming om religieuze oordelen te vellen (=ift&acirc.

Jurisprudentiële fundamenten
Ook in dit vakgebied bestudeerde imâm Sulaymân verscheidene boeken zoals: ‘al Waraqât’ van al Joewaynî, ‘al Moewâfaqât’ van as Sjâtibî, ‘an Noebadz’ van Ibn Hazm,… met meerdere geleerden uit verschillende landen.

Geloofsleer en argumentatieleer
Hij studeerde authentieke teksten zoals ‘at Tahâwiyya’ en ‘Îdhâh ad Dalîl’ bij de grote geleerden.

Profetische levensloop
De imâm bestudeerde o.a. het basiswerk van Ibn Hisjâm en behaalde hiervoor een toestemming in combinatie met de overleveringsketen tot de auteur.

Werkervaring

Jordanië
- Officieel imâm en vrijdagprediker in moskee Goefrân te Jordanië
- Trajectontwerper voor WISE university
- Trajectontwerper (betreffende kunstrecitatie en recitatiestijl) voor Sunnipath te °Ammân
- hoofddocent recitatiestijl bij Markaz Anwâr al °Oelamâ (het instituut van moeftî Aboê al Hâjj)

België
- Docent Erasmus hogeschool bacheloropleiding voor islamleerkrachten
- EMB bijscholing islam leerkrachten

Nederland
- IUR bachelor opleiding

Academische studies
-Bachelor Business Communication (engels-frans)
-Bachelor Zarqâ University ‘Oesoêl ad Diên’
-Bachelor Theologie IUR
-Laatste jaar master : Geestelijke verzorging

Moge Allah hem behouden en de kennis laten doorstromen om de gemeenschap zijn dorst naar theorie en praktijk te lessen. Âmîn.

(geschreven door: °Alî V.E.)