Bekijk volle/desktop versie : Mag je als moslim organen doneren aan niet-moslims?



20-07-2014, 01:16





In dit artikel reageert islamitisch theoloog Rafik Dahman inhoudelijk op de discussie over orgaandonatie en de Islam, die de afgelopen week op de JaofNee Facebook pagina van de Nederlands Transplantatie Stichting plaatsvond.

Inleiding
De vraag of je als moslim aan een niet-moslim mag doneren is misschien wel een van de meest complexe vragen binnen islamitische ethiek over orgaandonatie. Er zijn namelijk veel scenario's die in overweging moeten worden genomen, voordat een duidelijk antwoord gegeven kan worden. We beginnen dan ook met de veronderstelling dat orgaantransplantatie in het algemeen islamitisch wettig is. Want als men stelt dat het niet geoorloofd is, is de vraag of je aan een niet-moslim mag doneren overbodig. Het is belangrijk om dit tijdens de discussie in het achterhoofd te houden.

Voorwaarden
Het overgrote deel van de geleerden deelt de overtuiging dat doneren mag. De meerderheid van deze groep geleerden zegt ook dat doneren aan een niet-moslim mag onder een voorwaarde: de ontvanger mag niet in oorlog zijn of vijandschap vertonen tegen de islam. Het vers waarop de geleerden hun visie baseren is als volgt: "[.....] En degene die haar [de ziel] doet leven, is als zijnde hij de gehele mensheid heeft doen leven" (k.5:32).

Hierbij wordt er dus niet een specifieke ziel genoemd, maar de ziel in het algemeen. Ras, kleur, geslacht en religie worden niet genoemd. Hieruit concluderen de geleerden, waaronder de exegeten Al-Tabari en Ibn Abu Al-Zamanayn, dat Allah het heeft over alle zielen, ongeacht de religie.

Reinheid van organen
De claim dat een ongelovige onrein zou zijn - door sommige ten onrechte en onjuist gebaseerd op k.9:28 - heeft betrekking op zijn ziel, en niet op zijn lichaam. De Syrische geleerde Al-Nawawi (d.1278) zegt hierover het volgende: "[.....] Het zweet, het speeksel en het bloed van een mens zijn geen onreinheden, ongeacht of hij moslim is of niet. Zelfs niet wanneer hij [of zij] zich in staat van onreinheid begeeft zoals zaadlozing, menstruatie en postnatale bloeding."

De Egyptische geleerde Al-Qaradawi voegt hieraan toe dat er geen ongelovige organen bestaan, refererend aan k.17:44 en k.24:41, waarin staat dat alles wat geschapen is Allah verheerlijkt. Dus de gedachte dat een ongelovige er met jouw islamitische organen vandoor gaat en deze vanwege zijn ongeloof niet verdient, houdt geen stand. De koran oordeelt inderdaad dat polytheïsten onrein zijn in k.9:28, maar de geleerden zeggen dat dit spirituele onreinheid betreft door het vervuilen van hun ziel middels het aanbidden van meerdere goden, en geenszins lichamelijke onreinheid (zie bijvoorbeeld Al-Qurtubi, Ibn Kathir en Al-Tabari in hun tafsir 9:28).

Orgaandonatie als sadaqq
Orgaandonatie wordt door geleerde voorstanders veelal vergeleken met sadaqa en zij delen daarom de visie dat doneren aan een niet-moslim zeker mag. Naar analogie redeneren zij als volgt: zoals materiële sadaqa aan een niet-moslim gegeven mag worden, mag de fysieke sadaqa, ofwel organen, eveneens aan een niet-moslim geschonken worden. Let wel, we hebben het hier over de vrijwillige sadaqa en niet over de verplichte zakat, die alleen aan moslims gegeven mag worden of aan een ongelovige die zoekende is.

Conclusie
De geleerden die voorstander zijn van orgaandonatie zeggen haast zonder uitzondering dat ontvangen ook mag - gezien doneren en ontvangen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn - en dat in beide richtingen religie geen rol daarin speelt. Zoals een moslim een orgaan van een niet-moslim-donor mag ontvangen, zo mag een moslim ook aan een niet-moslim doneren.

De Marokkaanse schriftgeleerde professor BenHamza benadrukt stellig dat dit de enige juiste benadering is. Hij concludeert dat het wel willen ontvangen, maar niet bereid zijn te doneren getuigt van ongelijkheid en opportunisme, hetgeen in strijd is met de basisprincipes van gelijkheid binnen de islam. En Allah weet het beste.

Een waarde groet,

MA Rafik Dahman


Ga voor meer informatie over orgaandonatie naar http://www.transplantatiestichting.nl

21-07-2014, 18:38


Bull shit je mag sowiezo geen organen doneren of het aan een wel moslim of niet moslim is

21-07-2014, 18:42
als je mag doneren betekent het dat je ook gecremeerd mag worden? of dat in tijden van de faraoh toen de orgaanen uit de lichaam werden gehaald ook toegestaan is NEE NEE NEEE is deze site overgenomen door zionisten?? of door vuile hollanders die de marokkaanse gemeensschap naar de nederlandse hand willen toenemen ( je ziet meteen reclame voor doneerorganen) elke moslim weet dat zelfs je vinger zal spreken op youmkyama wat je ermee hebt gedaan laatstaan je orgaanen uit je lichaam geven en doneren bhel het is niets je doneerd je lichaamsdelen alsof het niet is nee nee nee nee nee nee ALLES IS MEKTEB EN STAAT GESCHREVEN MET ORGAAN DONEREN WIL JE VOOR GOD SPELEN

23-07-2014, 13:41
Je mag wel doneren hoe kom jij erbij dat dat niet mag . Als je een leven red dan is het net als of je de hele mensheid red. Je moet je voorstellen dat iemand dialyse doet dat hij of zij een nier krijgt van een doner weet jij hoe enorm zo iemand geholpen is, dat hij eindelijk zijn leven een beetje terug krijgt met heel veel medicatie erbij maar dat liever dan 3keer per week of meer in het ziekenhuis zijn.

24-07-2014, 03:29



Citaat door FullOption23:
als je mag doneren betekent het dat je ook gecremeerd mag worden? of dat in tijden van de faraoh toen de orgaanen uit de lichaam werden gehaald ook toegestaan is NEE NEE NEEE is deze site overgenomen door zionisten?? of door vuile hollanders die de marokkaanse gemeensschap naar de nederlandse hand willen toenemen ( je ziet meteen reclame voor doneerorganen) elke moslim weet dat zelfs je vinger zal spreken op youmkyama wat je ermee hebt gedaan laatstaan je orgaanen uit je lichaam geven en doneren bhel het is niets je doneerd je lichaamsdelen alsof het niet is nee nee nee nee nee nee ALLES IS MEKTEB EN STAAT GESCHREVEN MET ORGAAN DONEREN WIL JE VOOR GOD SPELEN
????

Allah heeft ons gezegend met een goed stel hersenen die technieken hebben kunnen ontwerpen om mensenlevens te redden. Het is echt niet zo dat wij als mensen bepalen of het mensenleven gerekt wordt, dit ligt in de handen van Allah. Het is een gunst dat wij gebruik kunnen maken van orgaandonaties en we gaan een prachtige toekomst te gemoed waar organen gemaakt/ontworpen worden mbv de meest nieuwste ontwikkelingen zoals 3D-printers.

26-07-2014, 01:00
Er zijn bepaalde organen die je mag doneren en en bepaalde niet. Heb ik begrepen..

Bloed mag SWS, maar wat verder nog mag weet ik echt niet! Oh en, ik wou eerst echt bloed doneren, maar nu ik zie hoeveel israel aanhangers leven in Nederland. No, echt niet!