Bekijk volle/desktop versie : De tragedie van de Arabieren



Pagina's : [1] 2 3 4

16-07-2014, 23:32
(Door: Rogers Emerson)

Jaren geleden suggereerde een Irakese denker en schrijver, Kanan Makiya, dat de Arabische wereld een waanvoorstelling had met betrekking tot geweld en antipathieën die zijn politieke cultuur kreupel maakte. Hij schreef verschillende boeken die deze harde realiteit laten zien, inclusief “Cruelty and Silence” en “The Republic of Fear”, dat hij onder pseudoniem schreef. Helaas is er een kwart eeuw later weinig reden om aan Makiya’s perspectief te twijfelen dat hun Arabische wereld geen idee heeft hoe te gedijen en in de moderne wereld te overleven. Zou er geen olie zijn, dan zou de regio een moeras van mislukking en armoede zijn – geen enkele werkende democratie of succesvolle culturele entiteit (Libanon probeert het, maar wordt noord en zuid en intern belegerd); geen greintje serieuze tolerantie voor pluraliteit of burgerlijk debat; geen serieuze en aanhoudende inzet voor een cultuur van integratie en het bestaan van het moderne recht.

Ik ben er niet van overtuigd dat welke Arabische denker of schrijver – nu of in het verleden – dan ook de ramp die zich afspeelt in het Midden-Oosten eerlijk kan duiden. Ik heb het ook over dergelijke eminente letterkundigen en historici als Albert Hourani, Fouad Ajami (rust in vrede) of zelfs Edward Said, die het ongetwijfeld op dezelfde oude excuses van het Westers imperialisme zouden gooien.

Men kan proberen om de schuld aan het Westen, Israël, Bernard Lewis, George W. Bush of Obama te geven. Maar in feite behoort de verantwoordelijkheid voor de puinhoop bij een anti-moderne, tribale en sektarische mentaliteit te liggen, die de regio nog steeds opzadelt met wreedheid en geweld. De dominante religie en haar meer dan extreem trouwe volgelingen zitten gevangen in een wereldbeeld dat middeleeuws en beangstigend blijft.

Van Syrië tot Egypte en tot in Irak – het recept voor een wettelijke regering is tirannie en het antwoord op elk moeilijk probleem is geweld.

Ik schrijf dit helaas met tegenzin, als iemand die in de regio heeft gewoond en die daar vrienden heeft gehad en die de strijd van goed bedoelende en verlichte mensen van nabij heeft gezien. Maar wat er zich vandaag de dag ontvouwt is niet nieuw voor de regio – lees “Struggle for Syria” door Patrick Seale of Hanna Batatu’s omvattende studie over de politieke cultuur van Irak.

Het is in sommige kringen gebruikelijk om de opdeling van de regio na WO I de schuld voor de problemen te geven. Maar bijna een eeuw later voelt dit gewoon als een excuus om het afleggen van rekenschap te vermijden. Ja, het slecht trekken van grenzen en van buitenaf opgelegde regimes kunnen voor enige tijd grote schade aan een cultuur aanrichten, maar het onderliggende probleem – het onvermogen of de onwil om te leven met de buren, of het nu staten of individuen zijn – is in elke cultuur of samenleving een recept voor spanning en geweld.

Niemand schijnt het momenteel slechter te doen dan de Arabische wereld. Zelfs in Egypte, dat van oudsher een van de meest stabiele en burgerlijke van de Arabische staten is, is ongebreidelde vervolging en discriminatie van christenen en Joden al tientallen jaren aan de gang. In de afgelopen maanden is er een bijna genocidale ijver van moslimextremisten geweest, die nog geen grammetje aan diversiteit of pluriformiteit als een kwestie van recht en gerechtigheid kunnen verdragen.

Kortom, een cultuur verenigt of fragmenteert. Of zoals Lincoln het zou hebben gezegd: een verdeeld huis blijft niet overeind staan​​. Vandaag is het moeilijk om met diegenen te discussiëren die ooit hebben voorgesteld dat het opdelen van Irak de beste en enige weg naar stabiliteit was.

Voor diegenen die beweren dat de Verenigde Staten zich opnieuw militair moet inlaten en opnieuw in de problemen van de regio zou moeten worden verwikkeld, sorry, maar nee. Er is gewoon geen manier om een regio te helpen stabiliseren die zindert van zoveel haat, vijandigheid en onveiligheid. We hebben genoeg bloed en geld geïnvesteerd vergeleken met het kleine rendement dat eruit werd gehaald. De situatie is ziek – en elke macht die zich met deze ramp inlaat, zal gewoon door deze worden opgeslokt. We zijn al een paar keer in Irak mislukt en hebben het in Afghanistan niet veel beter gedaan. Moeten we dezelfde blunders steeds weer blijven maken?

Laat de Arabische Liga, als hij dit wenst, de nieuwe grenzen trekken en de kaart opnieuw tekenen. Ons doel moet zijn om constructief te werken, te onderhandelen als de omstandigheden het toelaten en ons te richten op onze verdediging en militaire capaciteiten. We moeten een defensieve houding aannemen en agressief zijn in die verdediging, maar aan het sturen van grondtroepen valt gewoon niet te denken.

Dat betekent niet dat we niets doen (James Baker heeft onlangs een aantal ideeën voorgelegd over de te volgen stappen.) Probeer te onderhandelen, te discussiëren en probeer waar mogelijk gezondere opties dan regionale chaos en oorlog te verkrijgen. Het zou ook mooi zijn om een soort buitenlands beleid te hebben, iets dat de ongelukkige regering-Obama duidelijk niet heeft.

Maar laten we eerlijk zijn. Een groot deel van de Arabische wereld wordt vooral verenigd door zijn haat tegen het Westen en tegen Israël. Die haat is een droevig fundament om een toekomstgerichte of moderne cultuur en economie op te bouwen. Dat is de reden waarom een kwart eeuw later de melancholieke observaties van Makiya opvallend en waar blijven.

Ajami schreef enkele jaren geleden in zijn boek “The Arab Predicament” dat het onvermogen om anderen tegemoet te komen een fundamentele uitdaging in de Arabische wereld was, waar tribalisme en traditionalisme de mensen verder verdelen en vernietigen. Hij noemde deze waanzinnige benadering van de moderne wereld een poging om in een “zelfvervulde” wereld te leven.

Bron:
http://www.frontpagemag.com
Auteur: Rogers Emerson

Vertaald uit het Engels door:
Vederso
(voor http://www.ejbron.wordpress.com)

Geplaatst op 16 juli 2014 door E.J. Bron

http://ejbron.wordpress.com/2014/07/16/de-tragedie-van-de-arabieren/

16-07-2014, 23:39


Die witte aroggante auteurtje moet zijn bek houden en zich druk maken over zijn eigen westen.

De haat en dictaturen zijn ontstaan door het westen. Zij zijn de oorzaak en dan achteraf zeuren dat het mis gaat.
Arrogantie ten top.

16-07-2014, 23:45
Alleen al het feit dat Berbers en Arabieren in Marokko en Algerije niet goed met elkaar kunnen omgaan is veelzeggend.

17-07-2014, 00:11
Waar konen al die idiote columnschrijvers vandaan me nichtje van 14 heeft meer realiteitsbesef. 'Die haat is een droevig fundament..' vraag je eerst maar af waarom ze je haten misschien ipv vinger wijzen. Want die haat is gebaseerd op hele concrete zaken

17-07-2014, 00:13



Citaat door dominustecum:
Alleen al het feit dat Berbers en Arabieren in Marokko en Algerije niet goed met elkaar kunnen omgaan is veelzeggend.


dat komt meer door de psycho regeringen. Ik zie in marokko zelf weinig haat tussen de groepen

17-07-2014, 00:28

Citaat door casaoui01:
Die witte aroggante auteurtje moet zijn bek houden en zich druk maken over zijn eigen westen.

De haat en dictaturen zijn ontstaan door het westen. Zij zijn de oorzaak en dan achteraf zeuren dat het mis gaat.
Arrogantie ten top.



Citaat door TamentthDhen:
Waar konen al die idiote columnschrijvers vandaan me nichtje van 14 heeft meer realiteitsbesef. 'Die haat is een droevig fundament..' vraag je eerst maar af waarom ze je haten misschien ipv vinger wijzen. Want die haat is gebaseerd op hele concrete zaken
Maar laten we eerlijk zijn. Een groot deel van de Arabische wereld wordt vooral verenigd door zijn haat tegen het Westen en tegen Israël. Die haat is een droevig fundament om een toekomstgerichte of moderne cultuur en economie op te bouwen. Dat is de reden waarom een kwart eeuw later de melancholieke observaties van Makiya opvallend en waar blijven.

17-07-2014, 00:37
[video=youtube;NkgAQcSpypo]http://www.youtube.com/watch?v=NkgAQcSpypo[/video]

17-07-2014, 01:01
Verbaas me voortdurend over de topics die door bepaalde gefrustreerde en haatdragende forumleden worden geopend en waarmee getracht wordt om ons (Marokkanen, Moslims, Arabieren) een minderwaardigheidscomplex aan te praten.

Het Midden Oosten en Noord Afrika is niet te vergelijken met het Westen en zullen dat ook nooit worden. Het westen wordt niet geregeerd door dictators zoals dat het geval is in vrijwel alle ''Arabische'' landen en dictators die nota bene door diezelfde westen en westerlingen in het zadel zijn geholpen.

Daarnaast is het Westen gevrijwaard gebleven van het ziekte genaamd Zionisme, een ziekte dat elke regio dat het infecteert in leed en ongelijkheid dompelt..en zolang we voor deze ziekte geen remedie gevonden hebben en wij ons zelf van die dictators ontdaan hebben zal er spijtig genoeg altijd een achterstand blijven in het Midden Oosten en Noord Afrika.

17-07-2014, 04:14
Het artikel komt geloofwaardig over maar is alles behalve geloofwaardig. Je zou het wellicht geloven...als je niet op de hoogte bent van de politieke krachten achter heel het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten wordt voor het grootste deel geregeerd door dictators. De meeste hiervan zijn in het zadel geholpen door de het Westen en Europa. Egypte bijvoorbeeld is een militaire dictatuur en het heeft sinds Mubarak jarenlang miljarden aan militaire steun ontvangen van de VS om ze stevig in het zadel te houden. Het grootste deel van de Egyptische bevolking moet rondkomen van enkele dollars per dag, en moeten schrapen om in hun primaire behoeften te voorzien. Hoe kan een bevolking zich ontwikkelen als ze zo gebukt gaan onder een dictatuur. De haat jegens de VS en het Westen is dan ook zeer terecht, want het heeft haar mond vol van democratie en vrijheid maar ondertussen steunt het dicators in andere landen die hun eigen volk onderdrukken. Pakistan idem dito. Pakistanen moeten letterlijk lachen als ze Obama horen praten over vrijheid en democratie. Want zij weten als geen ander dat de VS alleen dictators bestrijdt die niet volgens hun agenda handelen. Pakistan is ook al decennia lang een militaire dictatuur. Diezelfde dictatuur geeft hen toestemming om met drones hele dorpen weg te vagen. Na de eerste Golfoorlog in Irak werd Irak geplaats onder zware en onmenselijke VN sancties. Wat was het gevolg hiervan? Door een enorm tekorte aan medicijnen en medische apparatuur zijn er ruim 1,5 miljoen irakese kinderen overleden. Jaren later kwam de 2e Golfoorlog wat uiteindelijk aan 1.1 miljoen irakezen het leven koste en heel het land lag in puin. Veel mensen overleden ook door de fosfor die de Amerikanen gebruikten in hun wapens en bommen. Daarnaast hebben we ook allemaal gezien hoe Amerika omgaat met haar gevangenen in Abu Graib en Guantanamo. Alle bombardementen in Afghanistan, Irak,Pakistan en Jemen en waarbij onschuldige mannen, vrouwen en kinderen werden afgedaan als "collateral damage", een foutje , maar dat kan gebeuren. Niemand verder die vervolgd werd. De haat en verbitterdheid onder moslims over heel de wereld groeide hierdoor als kool. Na de oorlog kwam nog meer rotzooi naar buiten door Wikileaks en andere ex soldaten die uit de school klapten. Moslims hebben hierdoor wereldwijd het besef dat de Westerse landen en de VS hun mond vol hebben van vrijheid, rechtvaardigheid en rechten van de mens. Maar dat geld blijkbaar niet bij moslims. Want is Bush ooit aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof? Hij is een illegale invasie begonnen (zonder toestemming van de VN) en geen 1 Westerse leider die maar ooit dat durfde te denken, laat staan uitspreken. Moslims wereldwijd zijn tot het besef gekomen dat hun bloed vele malen goedkoper is als dat van westerlingen en die haat zit veranderd in hen. Dan praat ik nog amper over het enorme onrecht en de misdaden jegens de Palestijnen en wat het Westen nooit zal erkennen. Het Midden-Oosten is voor het Westen en de VS belangrijk vanwege de olie, de straat van Hormuz (of hoe die ook heet) en natuurlijk moet het Israel steunen aangezien de VS in principe een verlengstuk is van Israel. Conclusie: De koloniale tijdperk is nog lang niet voorbij.

17-07-2014, 07:41
Opmerkelijk, of niet, maar de reacties hier zijn exact zolas in het artikel beschreven.

17-07-2014, 07:56

Citaat door casaoui01:
Die witte aroggante auteurtje moet zijn bek houden en zich druk maken over zijn eigen westen.

De haat en dictaturen zijn ontstaan door het westen. Zij zijn de oorzaak en dan achteraf zeuren dat het mis gaat.
Arrogantie ten top.
En direct de eerste reactie is al weer vol agressiviteit. Haat en dictatuur ontstaan door het westen. Waarom dan?

17-07-2014, 07:59
Het begint me steeds meer duidelijk te worden. Alle narigheid en ellende wordt volgens een groot aantal forumleden veroorzaakt door de joden. Zo een 90 jaar geleden was er in Europa ook iemand die zo dacht. Levensgevaarlijk.

17-07-2014, 09:05



Citaat door dominustecum:
Alleen al het feit dat Berbers en Arabieren in Marokko en Algerije niet goed met elkaar kunnen omgaan is veelzeggend.
Onzin. Mocht het echt zo zijn, dan had je nu een burgeroorlog in Marokko

17-07-2014, 09:08

Citaat door Dwarsdenker:
Het begint me steeds meer duidelijk te worden. Alle narigheid en ellende wordt volgens een groot aantal forumleden veroorzaakt door de joden. Zo een 90 jaar geleden was er in Europa ook iemand die zo dacht. Levensgevaarlijk.
90 jaar geleden? Kan je wel tellen? en ja het klopt gewoon dat alle ellende / narigheid in de wereld op conto van Amerika én de Joden komt.
Van welke planeet kom jij? Wie is al die oorlogen begonnen in de afgelopen jaren? Wie is landen binnen gevallen? Wie pleegt genocide op de grootste openlucht gevangenis ter wereld? Wie annexeert aan de lopende band grond van anderen? Wie schendt om de haverklap resoluties? Wie houdt resoluties steeds tegen? Wie verkracht aan de lopende band kleine kinderen en vrouwen in bezette landen? Wie terroriseert de inwoners van bezette landen?

Blijf je grafkop maar in het zand steken

17-07-2014, 09:20

Citaat door YSME:
Onzin. Mocht het echt zo zijn, dan had je nu een burgeroorlog in Marokko
Die wordt onderdrukt door de dictatuur!

Pagina's : [1] 2 3 4