Bekijk volle/desktop versie : ghusl?



15-07-2014, 01:39
Asalam aleykum

Kun je I.p.v gusl gaan douchen? En daarna whoedoe doen? Zoniet kan iemand dan uitleggen hoe je gusl doet? Alvast bedankt.

We salam aleykum

15-07-2014, 18:02


Gusl is douchen en onder de douche doe je de woedoe (mag gelijk voeten wassen of op het eind) dan gelijk was/wrijf je je haar tot je wortels, dan oren, dan over je gehele rechterkant van boven naar beneden dus armen, oksel, langs je buik/rug, rechterbeen en voet en dan andere kant. En dan nog geheel onder de douche staan.

Enige verschil is met douchen is dat je intentie doet tot ghusl en bismillaah eerst zegt. En op het eind de shahada.

15-07-2014, 18:04
Oh ik vergeet een belangrijke je begint voor de woedoe met je geslachtdeel wassen [emoji5]️

15-07-2014, 23:27

Citaat door burion:
Asalam aleykum

Kun je I.p.v gusl gaan douchen? En daarna whoedoe doen? Zoniet kan iemand dan uitleggen hoe je gusl doet? Alvast bedankt.

We salam aleykum
Wa alikum assalam warahmatullah,


Ter info onderstaande van de dragers van kennis m.b.t. het verrichten van d ghusl aghi. Wa Allahu ahlem. Insha Allah heb je er baat bij. Ghair insha Allah!




Citaat:


DE REGELGEVING EN BESCHRIJVING VAN GHOESL (HET WASSEN VAN HET GEHELE LICHAAM MET WATER) :


DOOR SHAYCH `ABDOELLAAH BIN SAALIH AL-`OBAYLAAN (hafidahu Allah) :


Wat betreft de Ghoesl, het wassen van de gehele lichaam met water, dan is betreffende deze zaak de basisregel, Allaah`s uitspraak:

“En als jullie in staat zijn van seksuele onreinheid (djanaabah), zuiver jullie jezelf dan (i.e. was jullie gehele lichamen).”[1]

En Allaah`s uitspraak:

“O jullie die geloven. Nader het gebed niet als jullie in staat van dronkenschap zijn, totdat jullie (weer) weten wat jullie zeggen (i.e. tot wanneer je niet meer dronken bent), noch als jullie in staat zijn van seksuele onreinheid (djanaabah) – behalve van wanneer men op reis is - totdat jullie ghoesl verrichten (i.e. het gehele lichaam wassen).”[2]

Ghoesl is verdeeld in hetgeen wat waadjieb (verplicht) is en hetgeen wat Moestahab (aanbevolen) is.

Wat betreft de verplichte ghoesl, die moet worden verricht na seksuele gemeenschap, ongeacht of iemand is klaargekomen of niet. Een man is verplicht om ghoesl te verrichten als alleen maar het hoofd van zijn geslachtsdeel het vrouwelijke geslachtgedeelte binnen is getreden, ook al is dit maar voor een seconde. Dit is gebaseerd op de hadieth van `Aboe Hoerayrah (radiallaahoe `anhoe) die heeft gezegd: “Allaah`s Boodschapper heeft gezegd:

“Wanneer een man tussen haar vier delen zit (de twee dijen en de twee schaamlippen) en hij bij haar binnentreedt (voor geslachtgemeenschap), wordt voor hem de ghoesl verplicht.””[3]

In Moslim zijn overlevering, daar is een toevoeging bij:

“...ook al komt hij niet klaar.”

De vrouw valt onder dezelfde regelgeving als de man in deze zaak.

Ghoesl is ook verplicht als een individu sperma afscheidt (en hij er sporen van vindt bij hem of haar). Dit is gebaseerd op de hadieth van `Oem Salamah, die overleverde dat Oem Soelaim, de vrouw van Aboe Talha, die Allaah`s Boodschapper (salallaahoe `alayhie was sallem) vroeg:

“Allaah is niet verlegen wat betreft de waarheid. Dus is het een verplichting voor een vrouw om de ghoesl te verrichten als ze een natte droom heeft gehad (i.e. als ze klaar is gekomen)?”

De Profeet (salallaahoe `alayhie was sallem) antwoordde:

“Ja, als zij de vloeistof ziet.” [4]

Wat betreft de Ghoesl die is aanbevolen, hier valt de ghoesl onder die is aanbevolen op de dag van Djoemoe`ah, want het is sterk aanbevolen behalve in het geval als iemand een vieze geur afgeeft, voor deze persoon is het een verplichting om de ghoesl te verrichten, dit is gebaseerd op de hadieth van Aboe Sa`ied al-Khoedrie (radiallaahoe `anhoe) waarin Allaah`s Boodschapper (salallaahoe `alayhie was sallem) heeft gezegd:

“Het verrichten van de ghoesl op de dag van djoemoe`ah is een verplichting (waadjieb) voor elke persoon die de pubertijd heeft bereikt.” [5]

En het is ook gebaseerd op de hadieth van Samoerah bin Djoendoeb (radiallaahoe `anhoe) die heeft gezegd: “Allaah`s Boodschapper (salallaahoe `alayhie was sallem) heeft gezegd:

“Diegene die de woedhoe (reiniging) verricht op de dag van djoemoe`ah, die heeft er goed aan gedaan. En diegene die ghoesl verricht, dan is de ghoesl beter.”” [6]

Wat betreft de beschrijving van ghoesl, dan kan dit op twee manieren worden verricht:

De gedeeltelijke beschrijving van ghoesl: dit is wanneer iemand zijn hoofd en zijn gehele lichaam wast.

De complete ghoesl: dit is wat is overgeleverd in de hadieth van `Aa`ishah (radiallaahoe `anha) in al-Boechaarie en Moslim, waarin ze heeft gezegd:

“Wanneer Allaah`s Boodschapper (salallaahoe `alayhie was sallem) de ghoesl verrichte vanwege djanaabah (seksuele onreinheid), dan begon hij met zijn handen te wassen. Vervolgens goot hij water van zijn rechterhand naar zijn linker en waste zijn geslachtsgedeeltes daarmee (i.e. de linker hand). Vervolgens verrichtte hij de woedhoe (reiniging). Vervolgens nam hij water en plaatste zijn natte vingers op de wortels van zijn haar. Vervolgens goot hij drie handen vol met water over zijn hoofd. Vervolgens goot hij water over de rest van zijn lichaam. Vervolgens waste hij zijn voeten.”

Dit is de bewoording van Moslim. De hadieth staat in al-Boechaarie en Moslim vermeld op gezag van Maymoenah (radiallaahoe `anha).

Dus dit betekent dat: dat de gehele ghoesl wordt voorgegaan met woedhoe (reiniging), echter het wassen van de voeten wordt uitgesteld totdat de rest van het lichaam is gewassen.


Wat betreft de gedeeltelijke ghoesl, hier is geen reiniging die het voorgaat. Beide type ghoesl zijn geldig.

Een vrouw is niet verplicht om haar haar los te maken (als het gebonden of gevlochten is) bij het verrichten van ghoesl, vanwege de hadieth van Oem Salamah (radiallaahoe `anha) in Sahieh Moslim waarin zij heeft gezegd:

“O Boodschapper van Allaah (salallaahoe `alayhie was sallem), ik ben een vrouw met veel vlechten in mijn hoofd. Moet ik ze los maken als ik de ghoesl verricht, in geval van seksuele onreinheid (djanabaah) en menstruatie?”

Hij (salallaahoe `alayhie was sallem) zei:

“Nee. Het is voldoende voor je om er drie handen vol met water overheen te gieten.”

Bron: Zijn boek As-Salaat.

Voetnoten:

[1] Soerah al-Maa`idah: 6.
[2] Soerah an-Nisaa: 43.
[3] Overgeleverd door al-Boechaarie en Moslim.
[4] Overgeleverd door al-Boechaarie en Moslim.
[5] Overgeleverd door al-Boechaarie en Moslim.
[6] Overgeleverd door at-Tirmidhie, die het goed (hasan) verklaarde.



Video:


[video]https://www.youtube.com/watch?v=myaor4fYztk[/video]