Bekijk volle/desktop versie : Marokko probeert hardnekkige corruptie te bestrijden



02-07-2014, 18:23
Marokko probeert hardnekkige corruptie te bestrijden
Gepubliceerd op 30 juni 2014 - 21:43

De aanpak van corruptie in Marokko is niet langer een taboe. Onlangs werd bekendgemaakt dat het ministerie van Justitie de meest corrupte overheidsinstelling is in het land. De huidige anti-corruptie instelling heeft echter te weinig bevoegdheden.

Decennialang was publiekelijk spreken over de corruptie binnen de Marokkaanse ambtenarij taboe in politieke kringen. Negeren van de schaal en frequentie van het probleem was de norm. Aan het begin van het nieuwe millennium begon er een verandering op te treden in de zienswijze van de Marokkaanse politiek. Het onderwerp is geleidelijk aan bespreekbaar gemaakt door intellectuelen, maatschappelijke organisaties en journalisten, waardoor er sinds 2005 een actievere aanpak tegen corruptie is ontstaan.

Met de implementatie van een anti-corruptie plan, nieuwe wetgeving tegen het witwassen van geld en het opzetten van de Centrale Autoriteit voor de Preventie van Corruptie (ICPC), probeert het Marokkaans parlement de oude cultuur van wegkijken te veranderen. Eén van de nieuwe wetten verplicht publieke functionarissen om hun vermogen aan te geven, een andere wet reguleert publieke aanbestedingen.

Ondanks alle genomen maatregelen blijft corruptie tot op de dag van vandaag een grote plaag voor Marokko. In december 2010 lekte de klokkenluidersorganisatie WikiLeaks berichten naar de buitenwereld waaruit bleek dat vertrouwelingen van de Marokkaanse Koninklijke familie direct betrokken waren bij corruptie. De berichten van Amerikaanse diplomaten beschuldigden adviseurs van koning Mohammed VI ervan de instituten van de staat te gebruiken voor het omkopen en het druk uitoefenen in de lucratieve vastgoedsector.

Met de oprichting van de ICPC in maart 2007 wordt er open gecommuniceerd over de corruptie in het land. Deze maand kwam de autoriteit met cijfers over corruptie in Marokko. Het ministerie van Justitie kwam naar voren als de meest corrupte staatsinstelling, 35 procent van alle klachten betrof dit ministerie. Op de tweede plaats staat het ministerie van Binnenlandse Zaken met 27 procent.

De commissie heeft echter geen onderzoekende bevoegdheden, waardoor volgens voorzitter Abdesselam Aboudrar de corruptie niet optimaal kan worden bestreden. ''De bevoegdheden van ICPC zijn beperkt en het is niet eens in staat om antwoorden te eisen'', vertelt Abdesselam Aboudrar.

Het mandaat van de ICPC eindigt in augustus 2014. Het volgende hoofdstuk in de anti-corruptie campagne van de Marokkaanse overheid is de vervanging van de ICPC door een nieuw bestuursorgaan met verderreikende bevoegdheden. De plannen voor de Nationale Autoriteit voor Integriteit en de Preventie van Corruptie (INPPLC), zoals de nieuwe commissie zal gaan heten, zijn klaar en wachten nu op goedkeuring van de premier van Marokko. Waar de ICPC alleen informatiegericht was, zal de INPPLC ook actiegericht kunnen handelen.

Economiestudent Mohammed Kasmi, afkomstig uit de omgeving van Berkane in Marokko, is sceptisch over de daadkracht van de Marokkaanse regering. “Een commissie zonder bevoegdheden is als een leeuw zonder tanden en klauwen. Het boezemt geen angst in. Het is maar de vraag wat de overheid met de adviezen gaat doen.”

Nora Daoudi, onderwijzeres uit de streek van de havenstad Al Hoceima, vindt dat een commissie alleen niet voldoende is om het structurele probleem van corruptie op te lossen. ''Wil Marokko corruptie echt bestrijden, dan moeten we het probleem bij de kern aanpakken en dat is de mentaliteit van de Marokkanen in overheidsfuncties. De Marokkaanse bevolking is de corruptie al zat. Corruptie hoort bij de cultuur onder de overheidsfunctionarissen.''

Het uitgestippelde beleidsplan zal volgens Daoudi een papieren tijger blijken te zijn als het wordt uitgevoerd door de huidige ambtenaren. ''Willen we een cultuuromslag dan moet de overheid bij de top beginnen. Ze moeten vervangen worden met functionarissen die de oude mentaliteit van corruptie niet gewoon zijn.'' Volgens Kasmi is een cultuuromslag iets voor de lange termijn. ''Substantiële verhoging van lonen zou een positief effect hebben op de mentaliteit van corrupte ambtenaren, dit in combinatie met het hard optreden tegen corruptie. Het zal hoe dan ook een strijd worden van de lange adem.''

Mounssif Hammoudi, Schiedam

Bron: http://www.zamanvandaag.nl/nieuws/wereld/5434/marokko-probeert-hardnekkige-corruptie-te-bestrijden

02-07-2014, 18:26


Dus Marokko wilt zichzelf bestrijden?

LOL.