Bekijk volle/desktop versie : Messi groeit



26-06-2014, 11:44


Argentinië groepswinnaar, Nigeria lift mee naar achtste finale
MESSI GROEIT

PORTO ALEGRE – De magie zou weg zijn, evenals de topvorm. Natuurlijk, Argentinië had de eerste twee wedstrijden gewonnen, maar Lionel Messi had niet gesprankeld. De twijfels rezen over de gretigheid van de beste voetballer van de wereld op weg naar de mondiale titel. Maar hoe verder in het toernooi, hoe meer de hand van de Argentijnse captain zichtbaar wordt. Met wederom twee prachtige doelpunten wees de crack van FC Barcelona zijn elftal de weg naar de winst op Nigeria (3-2), waardoor Argentinië zich zonder puntenverlies dinsdag in São Paulo meldt voor de achtste finale tegen Zwitserland.

Nigeria's doelman Vincent Enyeama toont zich lachend verslagen door Lionel Messi. De aanvoerder van Argentinië scoort in de laatste groepswedstrijd twee keer. Dat lukt Ahmed Musa (inzet) ook. Nigeria verliest, maar gaat net als Argentinië wel naar de achtste finale. FOTO’S: AFP REUTERS

Op voorhand werden de Zuid-Amerikanen veelal genoemd als favoriet voor de wereldtitel, maar het was moeizaam wat de ploeg van Alejandro Sabella in de eerste twee duels liet zien. Tegen Bosnië-Herzegovina werd met de hakken over de sloot (2-1) gewonnen, terwijl het tweede groepsduel met Iran in een deceptie leek te eindigen. Terwijl de fans al klaarstonden voor een striemend fluitconcert en Diego Maradona het stadion al had verlaten, stond Messi op. Met een schitterend schot in de verre hoek versloeg hij de uitblinkende Iraanse doelman Alireza Haghighi en bezorgde Argentinië zo al na twee wedstrijden een plaats bij de laatste zestien.

En na de wedstrijd tegen Iran barstten de kritiek op en de twijfels over Messi los. Zijn ploeggenoten zouden niet net als bij Barcelona in zijn dienst spelen om de goalgetter optimaal te laten renderen, en Argentinië zou de absolute topvorm ontberen om serieus kans te maken op de wereldtitel. Net zo snel als dat de ploeg vooraf groot werd gemaakt, werd het elftal gefileerd na twee matige optredens. Dat de Argentijnen na twee wedstrijden al zeker waren van doorbekeren, werd als normaal beschouwd. In de groep met Bosnië-Herzegovina, Iran en Nigeria was er in het voetbalgekke land niet eens twijfel over het bereiken van de tweede ronde.

Het aantrekkelijke spel staat voorop en dat was in de eerste 180 minuten van het toernooi nog ver te zoeken. Maar in de leuke, laatste groepswedstrijd tegen Nigeria liet Argentinië zien dat het wel degelijk een grote kandidaat voor de eindzege in Brazilië is. En wederom nam Messi een bepalende rol op zich. Na drie minuten was het al raak, toen de captain alert was op een schot van Angel di Maria. De flankspeler van Real Madrid trof na een knappe aanname de paal achter de Nigeriaanse doelman Vincent Enyeama, en Messi was paraat om de rebound in het dak van het doel te schieten.

Op slag van rust bracht de linkspoot Argentinië opnieuw op voorsprong, door een vrije trap met veel gevoel over de muur te krullen. Een minuut eerder had Enyeama nog redding gebracht door een vergelijkbare vrije trap knap uit de kruising te duiken, maar bij Messi’s tweede poging ging de goalie niet vrijuit. Het betekende een nieuwe voorsprong voor de Albiceleste, want een minuut na de openingstreffer had Ahmed Musa de stand alweer gelijkgetrokken. De oud-speler van VVV-Venlo trof vanaf links doel met een prachtig schot waar Sergio Romero geen antwoord op had.

Kort na rust liet Romero zich opnieuw verrassen door Musa. Knap vrijgespeeld door Emmanuel Emenike controleerde de vleugelflitser de bal knap in het strafschopgebied, waarna hij dankbaar profiteerde van de door Romero opengelaten hoek. Het bracht de Nigeriaanse fans in extase, want de Super Eagles hadden aan een punt genoeg om met Argentinië mee te liften naar de achtste finale, waar maandag de zware clash met Frankrijk wacht. De 3-2 van linksback Marcos Rojo zorgde nog wel even voor wat twijfel bij de Nigerianen, maar niet voor lang. In de andere wedstrijd moest Iran namelijk winnen van Bosnië-Herzegovina om nog roet in het eten te gooien, maar de al uitgeschakelde Bosniërs waren Nigeria goedgezind.

Zo overleefde Nigeria voor het eerst sinds het WK van 1998 weer eens de groepsfase, terwijl Argentinië in São Paulo de weg richting de derde wereldtitel voortzet. En Messi? Die werd na ruim een uurtje spelen door Sabella naar de kant gehaald, om hem heel te houden voor de volgende horde. Met vier doelpunten in drie wedstrijden is de Argentijn zijn gewicht voorlopig in goud waard. En na het teleurstellende seizoen met Barcelona is de linkspoot hongeriger naar Argentijns succes dan ooit.