Bekijk volle/desktop versie : Ebola in west afrika niet te stuiten



22-06-2014, 00:38
Artsen zonder Grenzen waarschuwt dat de epidemie van ebola-slachtoffers in West-Afrika volkomen uit de hand loopt. De organisatie zegt dat ze niet meer in staat is om voldoende hulp te bieden.

Bart Janssens van AzG roept internationale organisaties en regeringen op om meer gezondheidswerkers sturen. Ook moet er meer worden gedaan om mensen voor te lichten over manieren om verspreiding van ebola tegen te gaan. Janssens vreest dat dit de dodelijkste ebola-epidemie in de geschiedenis kan worden.

Onderschat
Volgens de jongste cijfers zijn er in Guinee, Sierra Leone en Liberia al meer dan 330 doden gevallen door het ebola-virus. De uitbraak begon rond de jaarwisseling in Guinee. Volgens Janssens is de epidemie nu aan een tweede golf bezig. Voor het eerst zijn er ook sterfgevallen gemeld in de hoofdstad van Liberia, Monrovia.

Janssens vindt dat de Wereldgezondheidssituatie de situatie onderschat. Hij wil dat de WHO meer deskundigen inzet om alle mensen op te sporen die in contact zijn geweest met zieken.

http://nos.nl/artikel/664107-ebola-in-westafrika-niet-te-stuiten.html

22-06-2014, 00:41


Het is een wat heftige kop, maar dat deze uitbraak nu nog niet onder controle is en er zelfs hulpverleners zijn(2) die dit naar amerika hebben gebracht(via andere bronnen) maakt dit wel erg serieus nieuws.

Met een klein beetje normaal werken zou dit al onder controle moeten zijn, de 2 hulpverleners die het naar een ander lans brengen zouden niet moeten kunnen. Of er gaat wat fout in de bestrijding(isolatie van geinfecteerden) en de screening van hulpverleners is niet afdoende, of we zitten met een gemuteerde versie van ebola die misschien een iets langere incubatietijd heeft waardoor de aanpak iets anders moet.
Ik durf niet te denken aan een ernstigere mutatie, maar daar is ook geen directe aanwijzing voor.

22-06-2014, 03:27
Zou het WHO denken... teveel mensen op de wereld grotere bedreiging dan ebola... want achterlijk zijn ze niet, dus is de vraag waarom ze niet veel haast hebben.

22-06-2014, 12:12

Citaat door Abdul_Karim:
Zou het WHO denken... teveel mensen op de wereld grotere bedreiging dan ebola... want achterlijk zijn ze niet, dus is de vraag waarom ze niet veel haast hebben.
Ebola zelf is alhoewel het vrij dodelijk is eigenlijk niet zo'n bedreiging. Het rode kruis e.d. hebben gewoon gelijk gereageerd zoals dat hoort.

Er zijn 2 problemen, het eerste probleem is dat mensen daar doorgaan met bushmeat eten(dat wel zelfs verstoppen) en dat mensen daar de hulp niet vertrouwen en dus bij ziekteverschijnselen niet in isolatie willen e.d., hierdoor is het veel lastiger om onder controle te krijgen dan zou hoeven.

Het 2 de probleem is dat het via hulpverleners naar een ander continent is gebracht, als er niets is veranderd aan het virus dan had dat nooit mogen gebeuren, is het een grove fout. Maar als het daarbij blijft hebben ze dat in een handomdraai onder controle, is het wat anders, tja, dan wordt het lastiger, de vraag is dan hoe lastig.