Bekijk volle/desktop versie : 20 Tips om GELD te besparen * * *



07-06-2014, 10:55
20 tips om geld te besparen

1: Licht
Licht uit boven gasstel en licht uitdoen in kamers die je niet gebruikt. En kies voor spaarlampen of led als de oude aan vervanging toe zijn. Dat verlaagt je energieverbruik.

2: Stand-by
Doe de stand-by in de ban. Van je tv, magnetron, koffiezetapparaat, mobiele apparaten, elektrische wekker, elektrische tandenborstel enzovoort. Haal de stekkers eruit en je bespaart. Omgerekend gemiddeld zo’n 5 tot 6 euro per maand

3: Verwarming
De verwarming uit in de kamers die je niet gebruikt. Dat scheelt je stookkosten.

4: Lunch
Koop minder vaak een lunch in de kantine op je werk. Neem een lunchpakketje van thuis mee. Dat scheelt je wekelijks weer geld. Ter vergelijking: een zelfgemaakt lunchpakket kost gemiddeld 1 euro en op je werk of buiten de deur eten tot wel 5 euro of soms meer.

5: Tankstation snacks
Heb je de neiging als je gaat tanken toch een kleine snack of drankje te kopen? En doe je dat bijna wekelijks? Dan ben je op jaarbasis al gauw zo’n 150 euro kwijt. Neem van huis een stuk fruit of stuk ontbijtkoek mee en leg dat in je auto. Ook een flesje drinken (water of fris) van huis meenemen, helpt je geld besparen.

6: Avondeten
’s Avonds eten op je werk? Neem een maaltijd mee van huis en warm het op je werk in de magnetron. Op een warme maaltijd bespaar je nog meer dan op een lunch. Tenminste bij BudgetMama thuis. BudgetPapa moet voor een warme maaltijd op z’n werk rond de 10 euro betalen. Dus reken uit je winst als je zelf je avondeten meeneemt.

7: Telefonisch contact
In contact blijven met je vrienden en familie? Maak wat vaker gebruik van e-mail en bijvoorbeeld Skype. Heb je mobiel internet? Ga dan appen, want daarmee kun je gratis met berichtjes, foto’s en filmpjes verzenden. Dat is stukken voordeliger dan steeds te bellen.

8: Impulsaankopen
Doe je eens in de maand wel een impulsaankoop? Het zal je niet verbazen dat het een grote kostenpost is op jaarbasis. Volgens schattingen wel zo’n 600 euro. Onderdruk die koopkramp en je bespaart geld.

9: Eet (snoep) gewoontes
Leg je ongezonde eet- en/of eetgewoontes aan banden. Ben je gewend dagelijks een koekje bij de koffie en/of thee te nemen? En komt het met regelmaat voor dat je het hele pak bijna opeet? Verman je en leg per persoon een koekje op een schoteltje of schaal. Berg de rest op voor de volgende dag. Beter voor de lijn en je portemonnee. Of kies ervoor alleen in het weekend koekjes te kopen. Datzelfde kun je doen met chips, snoepjes, fris- enz.. Het scheelt je maandelijks heel wat kleine uitgaven.

11: Roken
Rook je? Stoppen scheelt heel veel geld, dat weet je natuurlijk. Gemiddeld tot wel 2000 euro op jaarbasis. Lukt dat niet? Probeer eens te minderen. Ook dan bespaar je al. Bovendien is het haram.

12: A-merken
Zweer je bij A-merken? Vervang enkele producten van een A-merk eens door een goedkopere variant, zoals een huismerk. Het bespaart zo maandelijks weer een klein beetje.

13: Autokosten
Pak je voor elk wissewasje de auto? Laat de auto af en toe eens staan en pak de fiets. Je drukt de autokosten en spaart het milieu. Zeker als het korte ritjes zijn van zo’n 5 kilometer.

14: Eten kopen en koken
Regelmatig eten over? Probeer eens op maat je boodschappen te kopen en te koken. Wees creatief met wat je in huis hebt of overhoudt. Immers jaarlijks gooit een gemiddeld gezin wel een paar honderd kilo eten weg. Zonde van het geld toch? Door op maat te kopen en te koken, houd je maandelijks geld over.

15: Dagelijkse verzorging
Is de shampoo, tandpasta, bodylotion enzovoort echt op? Of zit er nog een restje in? Leer jezelf aan de verpakkingen echt op te maken. Het zal je verbazen hoeveel langer je met deze verzorgingsproducten doet. Ook dat is letten op de kleintjes.

16: Schoonmaakmiddelen
Zweer je bij schoonmaakmiddelen die volgens de reclame alles tip top schoonmaken? Realiseer je dat veel van die producten veel geld kosten en dat terwijl er volop huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn die hetzelfde resultaat geven. Bijvoorbeeld azijn en groene zeep. Bovendien kosten deze producten een fractie van de dure schoonmaakmiddelen. Neem de proef gewoon eens op de som. Via Google zijn er volop site te vinden met handige en voordelige zogenaamde ‘oma-tips’.

17: Inktcartridges
Heb je de gewoonte om elke e-mail, leuk online bericht en dergelijke uit te printen? Dat kan je kapitalen aan inktcartridges kosten. Kies liever voor hervulbare cartridges. Of nog beter: print zo min mogelijk. Sla berichten die je wilt bewaren online op met bijvoorbeeld Evernote of vergelijkbare programma’s.

18: Printen
Wil je toch zaken uitprinten? Kies dan liever voor het zuinige ecofont. En is het puur voor privégebruik? Dan ben je voordeliger uit als je standaard aan beide zijden print.

19: Opruimen
Zorg voor een opgeruimd huis en geef alles een vaste plek. Ook dat kan ervoor zorgen dat je geld overhoudt aan het eind van de maand. Het voorkomt onnodige aankopen en eventuele extra kosten voor te laat betaalde rekeningen en dergelijke.

20: Delen
Overweeg ook eens spullen te delen met familie, buren, vrienden en kennissen. Van kranten/tijdschriften, kleding, speelgoed, boeken, gereedschap, auto enzovoort. Je zult zien dat je zo maandelijks ook geld kunt overhouden.