Bekijk volle/desktop versie : Rusland en China blokkeren ICC-onderzoek Syrië



22-05-2014, 20:47
Rusland en China hebben vandaag in de VN-Veiligheidsraad zoals verwacht een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Syrië door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag geblokkeerd. Het is sinds het begin van de oorlog in het land al het vierde veto van Rusland en China. Moskou is een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad en had eerder deze week al aangekondigd zijn veto te zullen gebruiken.

Nederland en tientallen andere landen hadden maandag in een brief aangedrongen op een ICC-onderzoek naar Syrië. Omdat Syrië zich nooit heeft aangesloten bij het ICC kan de crisis in het land alleen op gezag van de Veiligheidsraad worden doorverwezen. Dat gebeurde in het verleden al met conflicten in Darfur en Libië.

'Hardvochtig'
Mensenrechtenorganisaties hebben boos gereageerd op de blokkade door Rusland en China. Volgens Human Rights Watch worden de Syrische oorlogsslachtoffers verraden. Amnesty noemt het veto 'hardvochtig'.

Plaatsvervangend secretaris-generaal Jan Eliasson van de VN liet weten dat 'het duidelijk is dat geen van de partijen in deze tragedie onschuldig is'. Volgens hem verliest de Veiligheidsraad en de hele VN geloofwaardigheid als de leden van de raad het niet eens kunnen worden over maatregelen om 'enige verantwoording' af te laten leggen voor de voortdurende misdaden'.

'Rusland en China zijn geïsoleerd in deze kwestie, ze beschermen degenen die verantwoordelijk zijn voor de verschrikkelijkste wreedheden en zullen zich moeten verantwoorden tegenover de internationale gemeenschap en de Syrische bevolking', reageerde de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague vandaag.

Vierde veto
Het is de vierde keer dat permanente leden van de Veiligheidsraad met hun vetorecht maatregelen tegen de Syrische regering van president Bashar Assad tegenhouden. Met de resolutie zou het ICC een onderzoek hebben kunnen instellen naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Syrië.

Deze week werd driftig gelobbyd over de resolutie. Zeker 58 landen namen de ongebruikelijke stap een beroep te doen op alle 193 VN-lidstaten zich achter de resolutie te scharen.

Rusland sprak van een 'publiciteitsstunt' en zegt dat de resolutie een politieke oplossing voor het Syrische conflict kan schaden. Syrië zelf vraagt lidstaten de resolutie niet te steunen. Het bewind in Damascus spreekt van een 'bevooroordeeld' document en een poging 'iedere kans op een vreedzame oplossing voor de Syrische crisis te saboteren'.

Sinds het conflict in Syrië in maart 2011 begon zijn volgens activisten meer dan 160 duizend mensen om het leven gekomen. Door de gevechten zijn negen miljoen mensen uit hun woonplaatsen gevlucht. Zeker 2,7 miljoen van hen zijn uitgeweken naar omliggende landen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/13828/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/3659787/2014/05/22/Rusland-en-China-blokkeren-ICC-onderzoek-Syrie.dhtml