Bekijk volle/desktop versie : In Saoedi-Arabië gaan alle activisten de cel in



15-05-2014, 22:07


De zogenaamde Arabische Lente heeft het Saoedische koningshuis de stuipen op het lijf gejaagd, ook al is het bijna nergens lente geworden. Maar je weet maar nooit wat er kan gebeuren, en vandaar de keiharde campagne tegen de concurrerende Moslimbroederschap.

De Saoediërs proberen de Broederschap in de hele Arabische wereld als terroristische organisatie bestempeld en vervolgd te krijgen. En zelfs de Britse premier Cameron kreeg onlangs post uit Riad met een dergelijk verzoek. Of verzoek, verzoek: aanmaning. Hoe zit het met de Saoedische orders voor de Britse wapenindustrie? Ik vraag het maar.

Je zou de actie tegen de Broederschap als een macrocampagne voor overleven kunnen beschouwen. Vandaag het micromanagement van de vermeende dreiging. Het koningshuis zou natuurlijk kunnen hervormen, maar de aanval wordt gezien als de betere verdediging. Sinds 2011 wordt de ene na de andere Saoedische mensenrechtenactivist tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Zo iemand zou immers ontevreden jongeren mee de straat op kunnen nemen, en ojee, wat dan?

Even de algemene situatie: Saoedi-Arabië is een absolute monarchie, politieke partijen zijn verboden. Liberaal is een ander woord voor staatsvijand; oproepen tot een constitutionele monarchie voeren linea recta naar de gevangenis.

Woorden als repressie krijgen meer betekenis als je een betrokkene kent. Ik ontmoette vorig jaar mei in Jeddah de jonge advocaat Walid Sami Abu al-Khair, samen met zijn vrouw en medeactivist Samar Badawi, die bekendheid kreeg door haar vader aan te klagen die haar mishandelde. Samar won, met zijn steun.

Walid komt als advocaat op voor andere activisten en richtte een paar jaar geleden een mensenrechtenorganisatie op. Hij vroeg conform de regels een vergunning aan, die hij niet kreeg. Dat is het punt, zei hij destijds: je wilt het volgens de regels spelen, maar de autoriteiten staan je dat niet toe, en vervolgens pakken ze je omdat je de regels schendt.

Hij mocht toen al niet reizen, was geschorst als advocaat en moest zich om de haverklap bij de rechtbank melden voor verhoor. Maar hij liet zich niet intimideren; hij wilde hoe dan ook aandacht blijven zoeken voor de belabberde staat van de rechten van de mens. In oktober werd hij tot drie maanden cel veroordeeld. Tegelijk werd een tweede rechtszaak tegen hem gestart, wegens „verbreking van zijn trouw aan de heerser” en „opruiing van de publieke opinie”, wat in Saoedi-Arabië sinds kort als terrorisme geldt.

Ik schrijf dit omdat hij vorige week tijdens een zitting van dat proces onverwachts in de gevangenis verdween. Maar zodra hij er weer uitkomt, gaat hij door.

Voor het geval u het wilt weten: onze rijksoverheid bericht dat de betrekkingen tussen Nederland en Saoedi-Arabië goed zijn. „Het land is kansrijk voor het Nederlandse bedrijfsleven”. Heel belangrijk in tijd van economische nood. Wat geeft het, die mensenrechten.

Bron

15-05-2014, 22:40


De demonstranten in Saoedie-Arabie zijn sjiieten en sjiieten willen een eigen land en afscheiden van de Saoediërs. In Marokko hebben ze ons ziek gemaakt met “eenheid en Ummah”, terwijl die Arabieren in het midden-oosten elkaar dagelijks doden. Als ze elkaar niet doden, dan vragen ze onafhankelijkheid.