Bekijk volle/desktop versie : Staat wil motorbendes hard aanpakken



09-05-2014, 11:19
De huidige wetgeving biedt voldoende ruimte om motorclubs in Nederland hard aan te pakken.



Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd na een overleg op zijn ministerie met de burgemeesters van Maastricht, Sittard-Geleen en Echt-Susteren. "Als overheid kunnen wij dit niet en willen wij dit niet tolereren", zei Opstelten over de overlast die motorclubs in Limburg veroorzaken. "De doelstelling is dat we deze gangs aanpakken en de wet biedt ons die mogelijkheid."

De drie burgemeesters gingen het overleg juist in met de roep om nieuwe wetgeving. Burgemeester van Echt-Susteren Jos Hessels (CDA) wees voor aanvang op Duitsland, waar clubs wettelijk kunnen worden verboden. In het overleg met de top van politie en Openbaar Ministerie is de burgemeesters de toezegging gedaan dat de clubs worden aangepakt. Bij een strafbaar feit wordt eerst gekeken of bendeleden individueel kunnen worden vervolgd via het strafrecht.


Vervolgens wordt bekeken of een chapter als criminele organisatie kan worden bestempeld. De wet zou ook de mogelijkheid bieden om verenigingen via het civiel recht te verbieden, als er sprake is van verstoring van de openbare orde. Na afloop zeiden de burgemeesters bij monde van burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) voldoende vertrouwen te hebben gekregen in Opstelten en de top van het OM met hun standpunt dat de huidige wetgeving voldoende ruimte biedt.


"We werken aan een stevige zaak", zei Hoes, die benadrukte dat hij de motorbendes keihard wil aanpakken. "Dit is keiharde criminaliteit, het gaat om mensenhandel, prostitutie, drugs. Het zijn echt geen leuke vriendelijke mensen. We moeten het vertrouwen van de burgers nu gaan terugwinnen."


Zijn collega Hessels voegde eraan toe dat hij blij is dat de clubs direct kunnen worden aangepakt. "Als er nieuwe wetgeving nodig was geweest, dan hadden we nog langer moeten wachten."