Bekijk volle/desktop versie : Voor de echte Marokkaanse vrouw ;-)! Tips en tricks



08-05-2014, 09:58
[TABLE]
[TR]
[TD]10. Wassen en strijken

De wassymbolen
Het eerste wat je ziet staan op het onderhoudsetiket van een kledingstuk is de wastobbe,die duidt aan op hoeveel graden je dat kledingstuk kan wassen,of dat er een aangepast programma nodig is.
Hier kan je lezen wat al die symbolen betekenen.

Een wastobbe zonder streep eronder:
Dit betekend betekend dat je het kledingstuk op een normaal programma mag wassen.
Het getal in de wastobbe duidt aan op welke temperatuur je het maximum kan wassen.Je mag het kledingstuk altijd op een lagere temperatuur wassen maar nooit op een hogere.

Een wastobbe met een streepje eronder:
Hier heb je een aangepast programma nodig.Bvb.voor kreukvrij wasgoed op 40�C,of een wolwasprogramma op 30�C.Dan staat er een onderbroken streepje onder de wastobbe.Gebruik hiervoor altijd een wasmiddel speciaal voor wol.

Overige programmas:
Als er een wastobbe met een handje op staat betekend dit dat je het kledingstuk met de hand moet wassen.Laat het in ieder geval niet te lang in het sop liggen anders verbleken de kleuren.Ook moet je kijken dat je wasmiddel goed is opgelost voor je begint te wassen.Het beste gaat dit met een vloeibaar wasmiddel.

Een wastobbe met een kruis over:
Dit betekend dat je het kledingstuk niet mag wassen.Dan moet het naar de stomerij om chemisch te behandelen.

Bleken:
Een kledingstuk bleken komt bijna niet meer voor De wasmiddelen zijn zo goed dat geen bleekmiddel meer nodig is
Aan een driehoek met de letters Cl (de afkorting voor chloor)herken je dat je een kledingstuk mag bleken.Weer hetzelfde,met een kruis erdoor mag je niet bleken.

De ronde symbolen zijn voor chemisch reinigen.
De stomerij weet naargelang de symbolen welk product ze moeten gebruiken.De letters in de cirkels hebben een speciale betekenis voor de stomerij.Zoals perchchloorethyleen,wasbenzine of white spirit
Als er een streep onder de cirkel staat weten ze in de stomerij dat ze het kledingstuk heel voorzichtig moeten behandelen.

Rond symbool met een kruis door:
Dit kledingstuk kan je niet naar de stomerij doen.Ook oppassen met vlekkenmiddelen.Probeer op een onopvallende plaats.

Trommeldroger:
Een vierkant met een cirkel in is het symbool voor de trommeldroger.Het mag dus in de trommeldrogen.Naargelang het aantal stippen.E�n stip wil zeggen dat het niet op hoge temperatuur mag gedroogd worden.Twee stippen betekend dat je het kledingstuk op de normale manier kan drogen.
Een kruis erdoor betekend weer dat het niet in de trommeldroger mag.


Strijksymbolen:
Het duidt aan op welke temperatuur je dit mag strijken.Het aantal stippen in het strijkijzer duidt dit aan.E�n stip is matig warm(110�C) twee is matig heet(150�C) en drie stippen is heet,dus maximum(200�C)

Niet strijken:
Zo zijn er maar weinig stoffen zoals chloorvezel,je kunt dit herkennen door dat er op het strijkijzer een kruis staat.


Boorden(van overhemd)
Om de boorden van overhemden goed schoon te krijgen, kan men ze het beste voordat ze in de wasmachine verdwijnen eerst goed worden ingewreven met afwasmiddel met citroen.


Boord in smeren met groene zeep goed borstelen daarna in de wasmachine. Groene zeep werkt voor heel veel vlekken b.v ook voor gras vlekken.


Doorgelopen kleuren tijdens het wassen:
Je kan het kledingstuk insmeren met vloeibaar wasmiddel of een handafwasmiddel.Daarna grondig spoelen zodat je de doorgelopen kleur kan verwijderen.Daarna kan je het kledingstuk wassen met een hoofdwasmiddel .In deze wasmiddelen zit een bleekmiddel.
Als dit niet lukt kan je proberen met een ontkleurder,maar dan loop je de kans dat de goede kleuren ook iets minder worden.Het beste is altijd een nieuw kledingstuk eerst met de hand te wassen,zodat je kan zien of de kleur afgeeft.Zolang het afgeeft is het verstandig om het iedere keer apart te wassen.

Mijn grootmoeder en moeder stopten een nieuw kledingstuk eerst een nacht in azijnwater om de kleur te fixeren.


Echte zijde
Kledingstukken van echte zijde kan je best niet opvouwen want ze kreuken gemakkelijk.
Ga je op reis en je wilt je zijden kledingstukken inpakken,leg je best zijdepapier tussen de stof.
Hang een gekreukt zijden kledingstuk in de stoom van de douche.De kreuken gaan er vanzelf uit.


Kleding (krimpen en/of afgeven van kleur)
nieuwe kleding gekocht? zet het VOOR DE 1e KEER WASSEN een hele nacht in koud water met azijn. Zo voorkomt u krimpen en kleur afgeven.

Katoen:
Zakdoeken week je eerst het best in water met eeen biologisch inweekmiddel met enzymen om de slijmen los te weken,daarna zo warm mogelijk wassen.

Ogewolde wollen trui:
Pillen op een wollen trui "schraap" je makkelijk weg met het rubberen borsteltje dat je ook wel gebruikt voor b.v. suède schoenen.

Opvouwen van kleding:
Maak er een gewoonte van alle kledingstukken op te vouwen op dezelfde breedte.Veel gemakkelijker om het in de kast op te stapelen.Je kan als maat je strijkplank nemen bvb.
Schik dan de gelijke stapels niet alleen in de diepte in de kast maar ook in de breedte,je hebt dan veel meer plaats voor al je kleren.

Overhemden:
Hang je overhemden op twee hangers als je het buiten in de wind hangt,doordat de haken een cirkel vormen waaien ze niet van de lijn af.

Panty's
Stop panty's nooit zo maar in de wasmachine.Vouw ze op en steek ze in een sok of nylon kniekousje.De panty's worden even schoon en de rest van de was veranderd niet in een grote knoop.

Voor je ze aan de walijn hangt,steek je een paar knikkers in de voetzool zo zwieren ze niet om de wasdraad heen.


Persen:
Een vouw in een broek persen? voor het persen de vouw rijgen om verschuiven te voorkomen.


Prikkende wollen broek of trui:
Voor een prikkende broek (zoals een wollen) een nacht even in de diepvries leggen, prikt hij niet meer.



[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

08-05-2014, 09:59


Strijken:
Als je gaat strijken gaat de meeste warmte verloren door de strijkplank.Waneer je onder de hoes aluminiumfolie legt met de blinkende kant naar boven,wordt de hitte tegengehouden en strijk je een zo rap.

Strijkijzer schoonmaken
Is je strijkijzer plakkerig en vuil aan de onderkant,wrijf dan met een warm strijkijzer een paar maal over aluminiumfolie en de aanslag is weg.

Is de zool van je strijkijzer stroef geworden,maak hem dan schoon met azijn en een lauw strijkijzer.

Stinkende was:
Het probleem is waarschijnlijk de wasmachine zelf.
Soms moet je toch een was doen op 90°C om de filter te reinigen.
Nog beter laat je wasmachine om de 15 wasbeurten leeg draaien op 90°C met soda.
Nog een tip,gebruik in plaats van wasverzachter eens azijn.Je kleding gaat zeker niet naar azijn ruiken,en ze wordt lekker zacht.Ook beter voor je donkere kleding.
Nog een tip:wanneer de was gedaan is maar je hebt geen tijd om hem direct leeg te halen,laat dan de deur dicht!!Door de zuurstof gaat je was gisten.


Strijken
Kleding die niet in de droger mag, maar die u ook niet wilt strijken? Eerst 10 min. in de droger en dan ophangen. De was krimpt niet en u hoeft ze bijna niet meer te strijken.

Als het strijkgoed uit de wasmachine komt dadelijk strijken. De was is nog vochtig en gemakkelijker te strijken, daarna ophangen om te drogen. de was is zo ook eerder droog

Als je bijna klaar bent met strijken , trek dan de stekker uit het stopkontakt. Het strijkijzer blijft nog warm genoeg om de laatste stukjes wasgoed te strijken. Scheelt weer een beetje in de stroomkosten en zoals het gezegde luidt; alle beetjes helpen.

Strijkplank:
Spray enkele malen, met een parfum op de strijkplank, zo komt deze geur telkens vrij als je strijkt, en ruikt je kleding ook nog lekker.


Strijkwater
Tip voor gratis gedestileerd water: Het water in het opvangreservoir van een condensdroger even door een koffiefilter gieten (om de vezeltjes eruit te zeven) en je hebt perfect (gedestileerd) water voor het stoomstrijkijzer

Strijkijzer vuil
Is er een plakkerige aanslag op uw strijkijzer ontstaan en blijft het daardoor aan de kleding klevenVerwijder de aanslag door het warme strijkijzer een paar maal over een stuk aluminiumfolie te halen.Dan is de aanslag verdwenen.

Suede:
Als het leder droog en hard is geworden,gewoon opborstelen.Op deze manier gaan de vezels omhoog staan,en ziet het er weer mooi uit..
Nooit reinigen met een reinigingsmiddel,maar met gewoon warm water
Is je suede jas nat geworden,laat hem dan gewoon drogen op kamertemperatuur.Zeker niet bij een verwarmingselement hangen,want dan wordt het leder hard.
Heb je vetvlekken op je suede jas,doe dan wat azijn op een borsteltje en wrijf voorzichtig over de vlek.


De broek in de wasmachine doen, ipv waspoeder babyshampoo in het wasbakje doen en wasverzachter in het hiervoor bestemde bakje. Op wolprogramma laten draaien. Suede kan ook in de wasdroger, leer aan de lucht laten drogen. Kragen e.d. insmeren met babyshampoo. Gegarandeerd dat Uw jas of broek weer als nieuw is.


Vaatdoeken:

Na het wassen van vaatdoeken kan je ze best even strijken om alle bacterien te doden.

Vergeeld linnen:
Je laat dit weken in xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-comffice:smarttags" />1 liter water,3 el amoniak en een scheutje waterstofperoxyde(zuurstofwater).Als het linnen wit is spoelen met zuiver water.

Met de huidige wasmiddelen is het bijna onmogelijk de was niet wit te krijgen.De reclames van wasmiddelen beloven de ene was nog witter dan de andere.Mocht U onverhoopt toch met een vergeelde was geconfronteerd worden, dan is twaalf uur weken in volle melk een probaat middel. U zult verstelt staan van het resultaat.

Vergeelde wol krijg je weer wit in regenwater(of kalkvrij water) met wolwit,maar doe dit nooit in een zinken bad.Je kan er ook nog een schepje natriumbicarbonaat bijdoen.Goed spoelen met water en azijn.

Ze worden weer stralend wit als je 2 zakjes bakpoeder bij het wasmiddel doet.Een flinke schep bicarbonaat helpt ook.

Het linnen wordt weer stralend wit als je bij je wasproduct 2 tabletten gebitsreiniger doet.

Vitrage:
Vitrages goed wit krijgen? Geen enkel probleem met een tablet steradent, die oma gebruikt voor het zuiveren van haar kunstgebit.


Lange vitrages na het wassen niet strijken, maar centrifugeren en dan nat ophangen. Hoef je ze niet te strijken.

Was je gordijnen met wat dennenbadschuim. In de dennenaaldjes zit een optisch witmiddel, de glasgordijnen worden weer spierwit.

Als je je vitrage wilt wassen zit je altijd met die haakjes bovenin.Als je ze er aan laat zitten komen ze in de wasmachine. Rol je vitrage op en doe er een pantykousje om en zo in de wasmachine. Nooit geen last meer van.

Was:
Als de was te lang in de wasmachine heeft gezeten. Gaat hij mestal ruiken (stinken). Als je de was dan aan de waslijn laat drogen of in de droger ruik je hem ook nog als hij droog is. Als je de was nu uit de wasmachine in de droger stopt en je doet er een washandje bij met wat waspoeder. Knoop deze wel goed dicht en je laat hem drogen in de droger ben je de vieze geur kwijt. En je was ruikt nog lekker ook. Ook handig voor gewoon drogen in de droger hoef je geen doekjes te kopen on je was lekker telaten ruiken. Ook kun je een washandje tussen je kleren in de kast hangen of leggen ruiken je kleren lekker fris.


Wasdroger:
Als u een tennisbal met de was in de wasdroger doet zitten er bijna geen kreuken meer in als u de was eruit pakt.

Doe bij elke volle machine (droger) een grote droge badhandoek, dit verkort de droogtijd aanzienlijk! Spaart energie en (droog)tijd. Probeer maar eens.


Wasmachine:
Uw wasmachine goedkoop ontkalken laat de wasmachine op 90 graden een was draaien, en u doet er jaren langer mee.
Was met de wasmachine regelmatig op 95 graden, dan blijft de machine mooi schoon van binnen. 1 x per 15 wasbeurten of op 95 graden zonder was maar met een handvol soda of een vaatwasblokje. Je voorkomt er veel narigheid door (stinkende was, niet meer centrifugeren, lagers gaan langer mee)

Ik gebruik altijd bij iedere wasbeurt een eetlepel soda dat werkt het zelfde als calgon en is een stuk goedkoper.

Doe bij elke wasbeurt een scheut witte azijn in het wasverzachterbakje. Dit is goedkoper dan calgon en je was wordt er ook nog zachter door. De machine gaat echt langer mee.

Rubber van voorlader af en toe met shampoo of afwamiddel insmeren dan voorkomt slijtage en deur sluit beter af.

In plaats van dure ontkalker voor de wasmachine te kopen kunt u ook een keer per maand azijn in de wastrommel doen (ca. 3 � 4 lt.) en dan op 60 graden wassen, zonder was en weg is de kalk.

Wasmiddel:
Wasmiddel te duur? Of te schadelijk voor het milieu? Groene zeep (vloeibaar, voor ongeveer 0,55 euro per 750 ml) en scheutje azijn in naspoelbakje geeft prima resultaat!


Wasverzachter:
In plaats van wasverzachter te gebruiken, gebruikt u witte azijn in het laatste spoelwater (geld alleen voor de witte was) het laat zich daarna heerlijk strijken en is ook nog goed voor de wasmachine (kalk aanslag

Witte kleding:
Hang alle witte kledingstukken binnenstebuiten op.Zo krijg je geen verkleurde of smoezelige randen.

Witte kleding is vergeeld:
Heeft uw witte kleding een vergeelde kleur en is deze niet meer stralend wit. Was je witte kleding met sap van een verse citroen in de wasmachine. Hiermee wordt het weer zo wit als het maar kan. Gebruik geen chloor om het wit te laten worden want dan wordt het alsnog geel en het tast de stof aan. veel succes.


Witte was:
Is je witte was grauw geworden, gooi dan een steradenttablet bij de was. Een gebittentablet van een ander merk kan natuurlijk ook.
Steradent bevat een bleekmiddel bij veelvuldig gebruik tast dit de stof aan dus wel opletten.

Voeg eens een pakje bakpoeder (in bakpoeder zit een bleekmiddel: bicarbonaat) bij het waspoeder bij het wassen van je glasgordijnen. Zo lijken ze weer zo wit als toen ze nieuw waren, plus ze stoten het vuil langer af.

Om de was weer heerlijk wit te krijgen moet je naast je gewone wasmiddel een eetlepel soda in je wasbolletje doen!(of bij je waspoeder in het laatje).


Wol
Hebt u een kriebelende sjaal of trui of muts van zuiver scheerwol? Leg het een nachtje in de vriezer en de kriebel is er uit! Hoe groter het object, hoe langer in de vriezer.

Wollen truien:
-Als je wollen truien gewassen hebt laat je ze best pat ergens drogen,heb je die plaats niet,draai ze dan in een badlaken en pers het meeste vocht eruit.Steek dan een bezemsteel door de 2 mouwen en hang dit dan tussen 2 stoelen o kaste.Je kan ook een oude panty door de wouwen halen en maak de tippen van de panty vast met een knijper aan de wasdraad.

-Oei een wollen trui verkeerd gewassen of te heet en ze is gzkrompen,geen nood,week ze een nacht in kalkvrij water met een 1/2 kopje wijnsteenzuur(dit kan je bij de apotheker halen).De volgende dag spoelen weer met kalkvrij water.trek de trui dan in vorm en droog ze tussen 2 handdoeken.

Was je wollen kleding voor je het opbergt voor de winter altijd.Motten zijn verzot op gedragen kleding.


Zwarte kleding
Zwarte katoenen T-shirts wassen in de wasmachine met een scheutje (goedkope) shampoo. Zwart blijft dan ook echt zwart.

Zwarte kleding, in de wasmachine naspoelen met azijn inplaats van wasverzachter, dan komt het er als nieuw uit.

Zwarte kleding kun je prima wassen met een milde baby shampoo.

Zwarte broeken draai je altijd binnenste buiten voor het wassen.Spoel met water,zout en azijn.Gebruik geen wasproducten.

Zweetranden in je blouses of jurken:

Om ze te voorkomen kan je altijd een inlegkruisje in de blouse plakken.

Om ze weg te krijgen moet je de blouse deppen met azijnwater onder de oksels,voor ze in de machine gaat.Je kleding ruikt ook frisser en je krijgt niet van die gele randen.

08-05-2014, 10:00
GROENTEN EN FRUIT TIPS
Groenten en fruit:

-om verse kruiden snel fijn te snijden,doe je ze in een glas en knip ze fijn met een schaar.
Je kan de kruiden,zoals peterselie,salie,basilicum enz.ook een uur in een zakje in de diepvries leggen,zakje eruit halen en met je handen fijn maken.

-Rode pepertjes van hun zaadjes ontdoen kan erg zijn voor je handen.Om het op een gemakkelijke manier te doen:snijd het "kontje"eraf,rol het pepertje tussen je handpalmen en dan vallen de zaadjes er zo uit.Zo hoef je bij het snijden de binnenkant niet aan te raken zodat je geen hete vingers krijgt(is zo pijnlijk als je per ongeluk in je ogen wrijft)

-Spruitjeskooklucht ga je tegen door een scheutje melk aan het kookwater toe te voegen.Je kan ze ook een nacht in de diepvries leggen dan ruiken ze niet meer zo erg en verteren ze gemakkelijker.

-aardappelen en champignons kunnen in plakjes gesneden worden met een eiersnijder.

-uientruukje: Snij van de ui het kantje waar de wortels zitten af,maak een kruisvormige insnijding,trek de schillen naar onder toe,dan is je ui gepeld en heb je een goede houvast op de ui te snipperen.

-anti huilen truuks bij het pellen van uien:
1.Buiten uien pellen.
2.Onder de waterstraal pellen.
3.Niet lachen!!!Tong uitsteken,uiensap zoekt een vochtige plek,dus je ogen en je neus,als je je tong uitsteekt vangt die de sappen op en heb je geen last meer.

-citrusfruit geeft meer sap als je ze voor het persen in lauw water legt.

-Om een spierwitte bloemkool op tafel te krijgen:een halve citroen bij het kookvocht doen(kan ook met wat azijn)

-Knoflook pellen wordt veel eenvoudiger als je de teentjes eerst plat duwt met een mes of iets anders.
Knoflookgeur is niet aangenaam,daarom verwijder de groene scheutjes in de knoflook,het zal ook beter verteren.

-Het is niet nodig jonge worteltjes of aardappelen te schillen,gewoon afwassen met een borsteltje.

-Redmiddel voor te natte aardappelpuree of stamppot:Met instant aardappelpuree red je een te nat uitgevallen stamppot,dus altijd handig om een pakje in huis te hebben.

-Te zout of te sterk gekruid gekookt;laat een doormidden gesneden aardappel een kwartier meekoken.

-Veeg na het schoonmaken en snijden van rode kool je handen af met de schil van de appelen,die je voor dit gerecht nodig hebt.

-Om boontjes hun mooie groene kleur te laten behouden,kookt u ze samen met enkele slablaadjes in een pan zonder deksel.

-Wist je dat je van rauwe rode bietjes het loof altijd moet afdraaien en nooit mag snijden?Anders bloeden de bietjes tijdens het koken leeg.

-Een avocado die nog te hard is om te gebruiken kun je snel laten rijpen in een plastic zak met een banaan of een rijpe appel erbij.

-Aardappelen koken eerder als men geen zout in het water doet,dus het zout pas toevoegen als ze koken.

-Bruin haar krijgt een diepere kleur en meer glans wanneer u het spoelt met een aftreksel van uienschillen.
Dat maakt u zo:50 gram van de buitenste uienschillen(de bruine) met een kopje water vijf minuten laten koken,wat laten afkoelen en zeven.Het haar wassen en daarna enkele malen met het afkooksel spoelen.Ook op grijs haar heeft deze spoeling een mooi effect.

-Vervuilde schilderijen maak je terug mooi helder door er met een doorgesneden ui over te wrijven.

-Transpiratievlekken in uw mooi zijden bloesje?Grijp meteen in,transpiratie vreet heel snel in de delicate stof.Was het kledingstuk in lauwwarm,ongezouten aardappelwater,en spoel goed na met water met een scheutje azijn of citroensap.

-Om artisjokken enkele dagen te bewaren zonder dat ze uitdrogen,legt u ze met de steel in een glas water.

-Aardappelen in de schil gekookt pellen wordt aanmerkelijk vergemakkelijkt door ze voor het pellen met koud water te begieten.

-Als we net als vroeger appelen willen bewaren,dien jeze met het steeltje naar boven in een donkere ruimte(kelder of zolder)zo neer te leggen dat ze elkaar niet raken.Van tijd tot tijd contoleren en draaien.

-Citroenen blijven heel lang goed als we ze in papier wikkelen en in droog zand leggen zonder dat ze elkaar raken.Vroeger hield men ze wel maanden goes in droge turfmolm.

-Als u aardappelpuree mooi wenst te serveren is het vaak niet gemakkelijk om deze mooi op een bord te presenteren.Natuurlijk kunt u met behulp van een slagroomspuit mooie roosjes spuiten,maar het is tijdrovend.Veel eenvoudiger is het om met een ijsschep welgevormde bolletjes puree op het bord te leggen.

-Geschilde aardappelen kookt u best in water waaraan u een scheutje azijn toevoegt;de aardappelen blijven dan mooi wit en vallen tijdens het koken niet uit elkaar.

-In een plastic doos in de koelkast blijven citroenen weken goed.
Om druiven te bewaren moet u de steeleinden met lak of was bestrijken en de trossen op een koele, droge plek aan een draadje ophangen.
Bananen:
Bewaar bananen nooit in de koelkast, de schil wordt onmiddelijk zwart.

Citroenen:
Leg een doorgesneden citroen met het snijvlak naar beneden op een schoteltje met azijn of suiker. Zet het op een koele plaats. De citroen blijft zo wel een week goed. In een plastic doos in de koelkast blijven citroenen weken goed.

Druiven:
Om druiven te bewaren moet u de steeleinden met lak of was bestrijken en de trossen op een koele, droge plek aan een draadje ophangen.

Fruit:
Bewaar fruit niet in een ruimte met aardappelen en groente. Het bederft dan sneller.

Groenten:
Bewaar groente het liefst in de koelkast in de groentela, het beste in een plastic zak. Prik hier wel gaatjes in. Bonen, courgettes, paprika's, komkommers en tomaten kunt u beter op een koele plaats bewaren buiten de koelkast.
Wikkel andijvie en sla in vochtig papier, ze blijven dan langer vers.
Jonge groenten blijven langer fris in een stenen kom met een vochtige doek erover
Knoflook:
Bewaar knoflooktenen in een pot ma?s- of zonnebloemolie. De tenen drogen niet uit en de olie is heerlijk voor de sla.

Komkommer:
Sluit het eind van de steel van de komkommer luchtdicht af met lijm en smeer de hele komkommer in met eiwit. Hang hem op een koele plaats en u kunt hem lang goedhouden.

Kool:
De beste manier om kool te bewaren: verwijder de overtollige bladeren van de kool, hang hem aan de stronk op een droge, vorstvrije plaats.

Kropsla:
Verpak gewassen kropsla losjes in een plastic zak. In de koelkast blijft de sla dan wel een week goed.

Meloen:
Verpak meloen altijd eerst in plasticfolie voor u deze in de koelkast legt. Onverpakt veroorzaakt in de koelkast een onaangename geur die vooral door melkproducten wordt aangenomen. Dit geldt ook voor komkommer.
Peren:
Stop onrijpe peren in een zak samen met een rijpe appel. De peren zullen dan eerder rijp worden.

Perziken:
Leg onrijpe perziken in een doos of kist, afgedekt met enige lagen krantepapier. Ze worden dan eerder rijp.

Peterselie:
Bewaar peterselie in een goed afgesloten plastic zakje, of een glazen potje in de koelkast. Dit blijft minstens een week goed.
Was peterselie goed, hak ze fijn, bestrooi ze met zout en bewaar ze in een afgesloten pot.
Peterselie kan ook zeer goed ingevroren worden. Hak de takjes vlak voor het gebruik fijn.
Tomaten:
Bewaar verse, stevige tomaten op een koele plaats, gewikkeld in papier. Ze blijven dan behoorlijk lang goed. Ze kunnen ook in een kist met zand gelegd worden. Maar let op dat ze elkaar dan niet raken.
Onrijpe tomaten rijpen beter en blijven sappiger wanneer u ze in krantenpapier op een koele, donkere plaats legt.
Trek groene tomaten uit eigen tuin voor de nachtvorst met plant en al uit de grond en hang de planten op een koele, goed geventileerde plaats. Ze worden dan rijp en u kunt ze lang bewaren

Uien:
Uien moeten goed droog zijn. U kunt ze dan op een droge, vrostvrije plaats bewaren.
Smeer het snijvlak van een overgebeven stuk ui in met olie of boter. U kunt de ui langer bewaren en de lucht zal niet zo sterk zijn.
Komkommer:
Schil de komkommer altijd van de kop naar de steel toe. Aan het eind van de steel zit een biter sap. Schilt u de komkommer andersom dan verspreidt u dit bittere sap over de hele vrucht.

Kool:
- Koolsoorten, behalve zuurkool, zijn moeilijk verteerbaar. Strooi een beetje kummel in het kookwater, dan wordt het lichter verteerbaar.
- Kook een handje rijst mee met de rodekool. Deze wordt dan lekker smeu?g.
- Rodekool wordt sneller gaar wanneer u de azijn of het citroensap op het laatst toevoegt.
- Eerst de vorst erover! Dit geldt voor boerenkool, savooiekool en groenekool. De smaak is beter, de kool wordt zachter en beter verteerbaar.

Noten:
-Leg noten voor u ze kraakt eerst een dagje in de diepvries. Ze komen dan beter in hun geheel los uit de dop.
-Leg hazelnoten en amandelen even onder de grill om ze gemakkelijk van hun bruine velletje te kunnen ontdoen. Stop ze daarna in een plastic zakje en wrijf dit stevig tussen de handen.
- Noten zijn gemakkelijk fijn te krijgen door ze in een plastic zakje te bewerken met de deegrol.

Knolselderij:
Leg de schijven selderijknol voor het koken een uurtje in water met azijn. Ze blijven dan prachtig wit tijdens het koken.
Soep:
- Wilt u een vetloze bouillon dan moet u deze helemaal laten afkoelen. U kunt het vet er dan gemakkelijk met een schuimspaan afscheppen.
- Laat soep zo snel mogelijk (in de kelder of voor een open raam) afkoelen, om te voorkomen dat de soep zuur wordt.
- Soep krijgt geen vel als u er kleine stukjes boter oplegt.
- Soep uit blik smaakt als zelfgemaakte soep als u er een scheutje sherry doorroert vlak voor het opdienen. Dit geldt vooral voor kreefte- en krabsoep.

08-05-2014, 10:00
DRANKEN TIPS
Tips voor drank:

-Glazen waaruit melk gedronken is altijd eerst met koud water zonder afwasmiddel spoelen,daarna pas gewoon afwassen.

-Het aroma van koffie wordt verbeterd als u voor het aanzetten van de koffiezet een snuifje zout op de gemalen koffie doet("Hieraan kent men de ervaren koffiezetter"zei men vroeger)

-Om een glas te versieren met een randje suiker,keert u het om op een schoteltje met citroensap,daarna op een ander met poedersuiker.Opdat het randje beter zou houden plaatst u het glas eerst enkele minuten in de diepvriezer.

-Om de prik in koolzuurhoudende dranken te behouden nadat de fles geopend is,bewaart u ze omgekeerd(niet vergeten ze eerst goed dicht te draaien)
.

-Een beetje boter aan het tuitje van het melkkannetje voorkomt dat er druppels langs glijden.

-Een prima dorstlesser:een glas ijskoud water met een schijfje citroen,een schijfje sinaasappel en een stukje komkommerschil


Melk:
- Spoel de pan waarin u melk wilt koken, eerst met koud water om. U voorkomt dan aanbranden van de melk.
- Overkoken van de melk voorkomt u door de rand van de pan in te smeren met wat boter.
- Breng de melk al roerende aan de kook en blijf bij het afkoelen ook roeren. De kooksmaak wordt dan voorkomen en u krijgt geen vellen.
- Is de melk aangebrand en hebt u een dikke laag in uw aluminium pan, kook er dan een ui in. De laag komt dan vanzelf los. Ook koken met zout wil wel helpen.
- Zout helpt ook om de aangebrande smaak iets te verzachten.
- Met een snufje bakpoeder wordt zure melk weer drinkbaar.
- Ansjovis en zoute haring worden minder zout door ze in melk te leggen.