Bekijk volle/desktop versie : Terugkerende Syriëgangers krijgen huis en opleiding



02-05-2014, 13:31
De eerste in Nederland opgepakte Syriëganger is een twintigjarige Amsterdammer die vorige week werd ingerekend. Onduidelijk is voor wie hij gevochten heeft en of hij vanwege zijn Syriëtrip is opgepakt of voor andere zaken. Schokkender is misschien wel dat er nu dertig mensen die in Syrië hebben gevochten in Nederland terug zijn. Of er meer zijn gearresteerd, is niet bekend. HP/De Tijd zocht uit hoe terugkeerders in Delft, waar een aantal van hen vandaan komt, worden opgevangen.

De dertig teruggekeerde Nederlanders hebben in Syrië geleerd hoe ze moeten omgaan met zelfgemaakte explosieven en automatische wapens, schrijft de Volkskrant. Dat ze daarom enorm goed in de gaten worden gehouden, is logisch. Vooral in Delft, het ‘broeinest voor radicale moslimjongeren‘, is er alertheid. De lokale partij Leefbaar Delft wil van ieder individueel geval uit Delft op de hoogte zijn. De partij maakt zich zorgen, aangezien via sociale media duidelijk wordt dat de Delftenaren Mourad Massali, Jordi de Jong, Sofian El Fassi en Choukri Massali in Syrië zitten of hebben gezeten. Het is niet onwaarschijnlijk dat er meer Delftenaren in Syrië vertoeven of inmiddels terug in Nederland zijn.

Delft is niet scheutig met informatie over terugkeerders. Meer dan een inmiddels een jaar oude brief die naar de gemeenteraad is gegaan, wil de woordvoerder over Delftse Syriëgangers aan HP/De Tijd niet vrijgeven. In de brief valt echter te lezen dat terugkerende jongeren kans hebben op huisvesting, een baan en psychische zorg. In de brief wordt in de volgende passage uitgelegd wat het stappenplan is wanneer iemand uit Syrië terugkeert.

“Indien er informatie bekend is over terugkeerders, dan organiseren wij in samenwerking met de politie, AIVD, NCTV en de benodigde lokale sociale
partners een casusoverleg. In een casusoverleg zijn de inschattingen van de AIVD en de Regionale Inlichtingendienst van de politie over de motieven van een terugkeerder leidend. Er wordt pas actie ondernomen door de sociale partners als de diensten dat op basis van de op dat moment beschikbare informatie aangeven. Het doel van de lokale actie is deradicalisering door middel van stabilisering en normalisatie van de situatie waarin de terugkeerder zich bevindt. Dit is maatwerk en bestaat enerzijds uit het terugbrengen van structuur in het dagelijks leven, werkopleiding, huisvesting, schuldsanering etc. Wij gaan bij deze ondersteuning uit van bestaande wet- en regelgeving. Anderzijds wordt ook psychische bijstand en/of specialistische coaching ten behoeve van deradicalisering geboden. Wij worden daarin bijgestaan door de NCTV.”

De gemeenten laten terugkeerders dus eerst onderzoeken door de politie en de AIVD. Als de Syriëgangers die test doorstaan – dat wil zeggen: als ze niet strafrechtelijk worden vervolgd – wordt alles in het werk gesteld om structuur in hun leven terug te brengen via opleiding, woonruimte en schuldsanering. Een voorlichter van de gemeente Delft die bevestigt dat de jaar oude brief nog altijd actueel is: “We maken geen reclame om Syriëgangers te helpen. Maar de AIVD heeft speciale interesse in ze. En als ze niet vervolgd worden door het OM, kunnen ze hij ons aankloppen voor hulp. Net zoals normale jongeren zonder werk en opleiding dat kunnen.”

Dan vragen wij ons wel af: moeten ‘normale jongeren’ ook gederadicaliseerd worden?

http://www.hpdetijd.nl/2014-05-01/terugkerende-syriestrijders-krijgen-huis-en-opleiding/

02-05-2014, 14:55


Wat ik maar niet begrijp, waarom blijven ze niet daar en laat hun hoofdsponsors ze maar onderdak bieden (Saoedie-Arabi&euml, als ze het westen zo verfoeien en moorden voor een religie, dan snap ik niet waarom ze terug willen komen, laat me raden geld van heidenen aannemen is wel toegestaan zeker..

02-05-2014, 15:35

Citaat door beyonder1:
je gaat kapot
Maak je geen zorgen om mij, ik begrijp alleen de naïeviteit van de Nederlanders niet om deze bebaarde moordenaars ongestraft terug te laten keren, maar dat gaat langzaam veranderen

For the first time a Dutch jihadist is arrested because he fought in Syria.
Part of channel(s): Syria (current event)
For the first time, a Dutch national has been arrested because he fought in Syria. The Public Prosecution Authority (OM) announced on Tuesday that the 20-year old man from Amsterdam was arrested last week. According to the OM, he was carrying “terror-inciting texts” with him and planned a trip to Syria. The man is not suspected of recruiting other people for jihad.



According to the OM, the man was carrying “terror-inciting texts” with him, and had prepared a trip to Syria. The man is not suspected of recruiting other people for jihad.

Some Dutch nationals have been arrested before, on their way to Syria, but nobody has yet been arrested on their way back. The judge decided on Friday that the man can remain locked up for another two weeks.

He is now under restricted arrest, which means he can only be in contact with his lawyer. Dick Schoof, of the national anti-terrorism body, the NCTV told the ANP via a spokesperson that he has been kept up to date with the case by the OM.

Schoof announced earlier that there were a couple of ongoing investigations into jihadists. According to Schoof, it is good that these investigations have had a concrete result.

The Ministry of Justice cannot reveal several details such as when the man went to Syria, when he returned, what group the man fought for and if he has clashed with Justice in the past. It is unclear if he was preparing a new trip to Syria or if he was arrested for the trip he already made.

Around 100 Dutch nationals have aligned themselves with jihadists in Syria. At lease one of these committed suicide attacks. As of now, 30 jihadists have returned to the Netherlands. The Secret Service, AIVD, states that these returnees pose a potential threat for the Netherlands as they learned how to make explosives and automatic weapons in Syria.

Read more at http://www.liveleak.com/view?i=595_1398998226#XDQOAR1Sv0ZX3XVu.99
http://www.liveleak.com/view?i=595_1398998226

02-05-2014, 15:43
Een heldenontvangst door Nederland... mooier kunnen we het niet maken, ik denk dat ik ook maar naar Syrië ga
Deradicalisering... ja, want alle Syriëgangers zijn zo domme jongens... kansloos ook... wat een illusies.

02-05-2014, 15:50


Kijk zo maakt CIA haar handlangers deze jongeren kunnen toch geen kant op na paar maanden of paar jaar neemt de CIA contact met ze op (HUN HOOFDSPONSOR) en dan krijgen ze geld en instructies om ergens een trein op te blazen en kan er weer paar miljard naar defensie en naar USA !


zo is iedereen happy , Amerika word machtiger bevolking banger en politiestaat is helemaal in wording !
Dit allemaal dankzij de burgers zelf!


Geen enkele moslim of islam of welk zinnig schepsel word beter van deze Google-Jihadis
de enige die er beter van word is hun Opdrachtgever en dat is CIA / Mossad

Mooiste is dat weten die jongens zelf niet eens

net Als Mohammed B die is ook geinstrueerd door een of andere vage Syrische/Libanese Imam die die jongens in huis nam en ze radicaliseerde en opdrachten gaf de moord op van Gogh uit te voeren
die Imam is nu spoorloos , je hoort daar nooit meer want van , simpelweg omdat die man voor de CIA werkt en mission completed is

02-05-2014, 16:11
Wanneer deze terroristen een aanslag in Nederland gaan plegen, krijgen Marokkanen en moslims die niets misdaan hebben de schuld .. Hollandse aanpak.

02-05-2014, 16:19

Citaat door Amaghar:
Wanneer deze terroristen een aanslag in Nederland gaan plegen, krijgen Marokkanen en moslims die niets misdaan hebben de schuld .. Hollandse aanpak.
En dan............?
Leg uit want je hebt een vagelijk doel met deze bewering.

02-05-2014, 16:25

Citaat door elTahar:
Wat ik maar niet begrijp, waarom blijven ze niet daar en laat hun hoofdsponsors ze maar onderdak bieden (Saoedie-Arabi&euml, als ze het westen zo verfoeien en moorden voor een religie, dan snap ik niet waarom ze terug willen komen, laat me raden geld van heidenen aannemen is wel toegestaan zeker..
Tja, als puntje bij paaltje komt is het in het westen natuurlijk wel een stuk beter hè.

02-05-2014, 17:22

Citaat door Peej:
Tja, als puntje bij paaltje komt is het in het westen natuurlijk wel een stuk beter hè.
Natuurlijk, ik ben zelf van marokkaanse komaf en garandeer je dat het paradijs is in vergelijking met de meeste arabische landen. Wat mij stoort is dat die jonge blagen dan niet bereid zijn daar te blijven, ongestraft moorden, maar wel terugkomen naar het
'ongelovige" land nederland, zo zie je maar weer dat al die vroomheid verdwijnt als het om geld gaat

02-05-2014, 18:04
Ik snap nog steeds niet voor wie ze nou vechten...
Is Assad de vijand of de rebellen die worden ondersteund door VS en Europa?

Complex....enig wat we weten is dat onschuldige mensen worden gedood in dat conflict. Dus gozers die toch met hangende pootje NL weer binnen willen komen, zeg ik; Beter daar blijven en vecht je conflict uit.

02-05-2014, 18:28

Citaat door MHZ:
Ik snap nog steeds niet voor wie ze nou vechten...
Is Assad de vijand of de rebellen die worden ondersteund door VS en Europa?

Complex....enig wat we weten is dat onschuldige mensen worden gedood in dat conflict. Dus gozers die toch met hangende pootje NL weer binnen willen komen, zeg ik; Beter daar blijven en vecht je conflict uit.
ja wij de gewone mensen weten niet wat daar aan de hand is maar het westen en haar corporates die daar belangen hebben
die weten tot op moleculair niveau wat daar gaande is in het middenoosten

Midden-oosten is het kloppend hart van het Westen (Olie zwarte bloed wat stroomt door het westerse economische lichaam)
en de Hart-Chirurg/Cardioloog is de CIA/Mossad

die weten echt wel wat voor operatie ze daar doen en reken maar dat het in het belang van het Westen zal zijn


1 bom op het middenoossten en alle olieputten in MO kapot en Westen is binnen jaar failliet
en lopen ze allemaal weer in berevelden en grottekeningen te maken !


Islamitische rijk kan perfect door daarna onze economien zijn gebaseerd op vertrouwen en het woord en nog zeer primitief!


grootste zegen wat de Islam en moslims kan overkomen is dat die olie opraakt en dat zal wel zeer spoedig gebeuren !

Kan iedereen weer terug gaan bidden op zijn kleedje en genoegen nemen met stuk brood en glas water

kunnen we weer terug de slavernij invoeren , goedkope arbeidskrachten , in marokko worden we toch overstelpt door afrikanen die moeten we meteen gevangennemen en als slaaf aan het werk zetten en ook de europese expats

02-05-2014, 22:31

Citaat door elTahar:
Wat ik maar niet begrijp, waarom blijven ze niet daar en laat hun hoofdsponsors ze maar onderdak bieden (Saoedie-Arabi&euml, als ze het westen zo verfoeien en moorden voor een religie, dan snap ik niet waarom ze terug willen komen, laat me raden geld van heidenen aannemen is wel toegestaan zeker..
Het westen ? Hebben ze daar ook moorden gepleegd voor een religie ? Tell me more

03-05-2014, 02:23



Citaat door bruidske:
Het westen ? Hebben ze daar ook moorden gepleegd voor een religie ? Tell me more
Zucht, ignorance is bliss.. voor sommige hier. Die bloemkooljihadisten die denken dat ze achter hun religie kunnen staan als ze misdaden plegen willen wel maar al te graag terug naar het "heidense" westen