Bekijk volle/desktop versie : Het belang van Al Walaa wa'l Baraa [Liefde en Haat Omwille van Allah]



01-05-2014, 01:34

Citaat door sauws:
Shaykh Moehammad Sa'ied al-Qahtaanie

Alle Lof is aan Allaah. We prijzen Hem en zoeken Zijn Leiding. We vragen om Zijn Vergeving en nemen onze toevlucht tot Hem tegen het kwaad in onszelf en tegen het kwaad van onze daden. Hij die door Allaah wordt geleid, zal nooit worden misleid, maar wie Hij laat dwalen, zal nooit Zijn weg vinden. Ik getuig dat er geen godheid is dan Allaah, Alleen. Hij heeft geen partners, en ik getuig dat Moehammad Zijn Dienaar en Boodschapper is, moge de Zegeningen van Allaah zijn met hem, en met zijn Familie, Zijn Metgezellen en met al die zijn leiding volgen.

Allaah heeft ons geschonken van Zijn Genade en Goedheid door het zenden van Zijn Boodschapper Moehammad en Zijn Boodschap als de laatste hemelse Boodschap. Hij heeft deze Boodschap zuiver en volledig gezonden. Niemand, behalve het afgedwaalde volk, zou ervan kunnen worden weggeleid. Hij heeft geluk beloofd in dit wereldse en in het Hiernamaals voor de volgelingen van Zijn Sharie’ah; degenen die de waarde ervan volledig hebben geaccepteerd en zich hebben toegewijd om het over te brengen in overeenstemming met de Wensen van Allaah, en de leiding van Zijn Boodschapper. Allaah heeft hen Zijn Vrienden en Partij genoemd. Ook heeft Hij ellende en degradatie beloofd aan degenen die afgedwaald zijn van Zijn Sharie’ah en Zijn Rechte Pad. Hij heeft hen de vrienden en partij van de Shaytaan genoemd.

De basis van deze eeuwige Boodschap is de bevestiging van de Tawhied; Er is geen godheid dan Allaah, en Moehammad is de Boodschapper van Allaah. Imaam Ibn al-Qayyim heeft gezegd dat het woord van Tawhied de reden is dat:

“Het evenwicht van rechtvaardigheid wordt opgezet, de uiteenzetting van daden wordt geregistreerd, de dagen van het Paradijs en van de Hel worden benoemd, schepselen worden onderverdeeld in gelovigen en ongelovigen van onder zowel de vromen als de kwaaddoeners, de Religie van Islaam wordt gevestigd, en de zwaarden uit de schede worden gehaald voor de Jihaad. Het woord van Tawhied is het Recht van Allaah over al Zijn Schepselen. De realiteit van dit Woord bestaat uit:

de kennis van wat de Profeet heeft gebracht,
het geloof van het hart,
de bevestiging van de tong,
gehoorzaamheid met liefde en onderwerping,
het in praktijk brengen in zowel innerlijk als uiterlijk,
het toepassen ervan,
en het oproepen van andere mensen ernaar naar gelang het vermogen.
De perfectie ervan is de liefde omwille van Allaah en haat omwille van Hem, het offeren en het onthouden omwille van Hem, en het bewustzijn dat alleen Allaah de God en Heer moet zijn van iemand. De manier om Tawhied te verwezenlijken is: Het volledig opvolgen van de Profeet, zowel in innerlijk als uiterlijk, en de terughoudendheid van het hart om iets anders dan Allaah en Zijn Boodschapper na te streven.”[1]

Dit geweldige woord (Tawhied) met al haar betekenissen en eisen die het met zich meebrengt, was niet aanwezig in het leven van de mensen, met uitzondering van een paar. En één van de meest belangrijke onderwerpen van deze eisen is de leer van al-Wala wal-Baraa.

Hoewel dit cruciale principe van het geloof is verdwenen uit het leven van de mensen, doet het niks af aan haar duidelijke realiteit. De leer van al-Wala wal-Baraa is het werkelijke beeld voor het praktiseren van dit geloof. Het heeft een enorm belang in de gedachten van de Moslim, zo veel als de grootsheid en het belang van het geloof. Daarom zal Tawhied nooit verwezenlijkt worden op aarde totdat we de leer van al-Wala wal-Baraa zullen toepassen. Sommige mensen denken dat dit principe van het geloof een zaak is van secundair belang, maar in werkelijkheid is het het tegenovergestelde. Het is een kwestie van geloof en ongeloof, zoals Allaah zegt:
“Oh jullie die geloven, neemt jullie vaders en jullie broeders niet als leiders wanneer zij ongeloof verkiezen boven geloof. En wie van jullie hen tot leiders maakt: zij zijn degenen die de onrechtplegers zijn. Zeg: “Als jullie vaders en jullie zonen en jullie broeders en jullie echtgenotes en jullie familie en de bezittingen die jullie verworven hebben en de handel waarvan jullie verlies vrezen en de huizen die jullie behagen, jullie dierbaarder zijn dan Allaah en Zijn Boodschapper en het strijden op Zijn Weg, wacht dan tot Allaah met Zijn beschikking komt. En Allaah leidt het zwaar zondige volk niet,” {Soerah at-Taubah, Vers 23-24}

En Allaah zegt ook:
“Oh jullie die geloven! Neemt niet de Joden en de Christenen als bondgenoten, zij zijn elkanders bondgenoten. En wie van jullie hen als bondgenoten neemt: voorwaar, hij behoort tot hen. Voorwaar. Allaah leidt het onrechtvaardige volk niet.” {Soerah al-Maaïdah, Vers 51}


Shaykh Hamad ibn Atieq, Rahimahoellaah, heeft gezegd: “In het Boek van Allaah is er geen regelgeving duidelijker en belangrijker dan de regelgeving van al-Wala wal-Baraa, na de eis van Tawhied en het verbod op het tegengestelde (Shirk)” [2]

WORD VERVOLGD
.