Bekijk volle/desktop versie : Lokale Economie, Lokaal geld



16-03-2014, 08:44
Wat vinden de mensen het "lokaal geld"? In verschillende steden en dorpen in de wereld gebruiken ze lokaal geld, dat circuleert binnen de stad of dorp zelf om de lokale economie te ondersteunen, het lokale geld gebruiken ze dan binnen de regio, en het landelijke geld gebruiken ze dan om goederen in te kopen buiten de regio, lijkt me toch wel handig voor Nederland ofniet? In Gelderland is er al een lokaal betaalmiddel genaamd "Gelre Handelsnetwerken.

Meer hierover kan je hier lezen:

http://lokaal-geld.nl/onze-lokaal-geld-projecten/

http://transitiontowns.nl/de-handen/eigen-geld

Hier een (korte)artikel van RTL:


De euro is sinds 2002 het enige wettige betaalmiddel in Nederland. Toch kun je lokaal ook met ander geld betalen. Munten als de Bijlmer Euro, de Groninger Gulden en de Gelre zijn bezig aan een opmars.

De reden voor de invoering van lokaal geld is het stimuleren van de regionale economie, zeggen de initiatiefnemers. Jos Schlaman, een van bedenkers van de Groninger Gulden, is ervan overtuigd dat 'zijn' munt de lokale winkeliers helpt: "je kan de gulden immers alleen bij plaatselijke winkels uitgeven".

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/lokaal-geld-opmars

En hier twee documentaire's over het onderwerp van "Local Currency":

http://www.youtube.com/watch?v=OSiive9kpL4

http://www.youtube.com/watch?v=TwmM5Nb6hiE

16-03-2014, 11:05


Noone gives a fuck?

21-03-2014, 23:53
Interessante documentaire:

http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/y/youtopia.html

23-03-2014, 03:32
PBS documentaire:

http://www.youtube.com/watch?v=bP0iSnygyhU

Lijkt me wel een goed systeem in de huidige economische crises, dan bied je een alternatief aan de lokale gemeenschap, zodat je niet een slachtoffer wordt van de centrale regering waar je geen macht over hebt.