Bekijk volle/desktop versie : Ook ultraorthodoxe joden voortaan dienstplichtig



12-03-2014, 12:29

Orthodoxe joden demonstreren tegen de invoering van de nieuwe wet. © afp.

Ultraorthodoxe joden moeten voortaan ook verplicht hun dienstplicht vervullen in het Israëlische leger. De Knesset, het parlement, heeft dat voor Israël historische besluit genomen.


De dienstplicht voor de religieuze minderheid is jarenlang één van de grote politieke thema's geweest in Israël. Maar 67 van de 120 parlementariërs in de Knesset stemden vandaag in met de stapsgewijze invoering van de dienstplicht.

Mannen en vrouwen moeten in Israël op 18-jarige leeftijd het leger in. Ultraorthodoxe joden kregen echter op religieuze gronden vrijstelling. Ze maken ongeveer 10 procent uit van de Israëlische bevolking.


http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3611723/2014/03/12/Ultraorthodoxe-joden-moeten-in-Israel-voortaan-ook-in-dienst.dhtml

12-03-2014, 12:43


Het zionistisch parlement heeft een omstreden wet aangenomen die de uitzonderingspositie voor ultraorthodoxe joden aangaande de dienstplicht schrapt.





De ultraorthodoxen waren voorheen vrijgesteld van de dienstplicht, zodat ze zich op hun religieuze studies konden richten. De stemming werd geboycot door de oppositie, die de regering er van beticht koste wat kost de hervorming er door te drukken. De kwestie was een splijtzwam tijdens de vorige verkiezingscampagne.

De partijen die in de huidige regering zitten zetten voor de verkiezingen al in op hervorming van de dienstplicht. De ultraorthodoxen zijn fel tegen de dienstplicht, maar seculiere Israëliërs vinden de uitzonderingspositie juist een schande.

12-03-2014, 13:10
Groot gelijk en veel te laat! Walgelijk zooitje die ultraorthodoxen. Zijn steeds weer bezig hun godsdienstwaanzinnige levensvisie aan anderen Israëli's op te dringen. Fokken als konijnen om zo op enig moment de macht te krijgen.
Blijven maar "studeren" op de religieuze boeken, waardoor zij niet in het leger zouden hoeven, claimen uitkeringen omdat zij - volgens eigen zeggen - ook door hun bidden zoveel goed doen voor Israel!

Een zo'n mafketel gaf al als reden waarom die ultraorthodoxen niet in het leger zouden hoeven, door hun voortdurende gebeden hadden zij meer voor Israël betekend dan de minder gelovigen. Die oorlogen tegen de invallende legers van de buurlanden waren gestopt ddoor HUN gebeden! Door hun gebeden waren die oorlogen gewonnen!

12-03-2014, 14:08
Zionististen hebben geen begrip voor Joden.. dat blijkt maar weer.

13-03-2014, 09:28


Zien jullie nou wel het zijn allemaal joden niks viezionisten allemaal joden gewone terror joden of orthodoxe terrorjoden in dat genocide plegende terreur organisatie wat ze leger noemen van de joden allemaal joden die Palestijnen vermoorden.