Bekijk volle/desktop versie : Sorat al khaf



31-01-2014, 10:58
Waarom surah al-Kahf op vrijdag?

Zoals je weet is het sunnah om op vrijdag surat Al-Kahf te lezen. Elke vrijdag is dit op te merken, velen onder ons vermelden op Facebook dat we allemaal surat al-Kahf niet mogen vergeten te lezen. Maar waarom Al-Kahf en niet een andere surah?. Wat maakt deze prachtige surah zo waardevol? Ik kan je vertellen het verhaal achter surah Al-Kahf is betoverend.

Allereerst, is deze surah een van de 5 surat die beginnen met “Alhamdu li Allah” (alle Lof hoort toe aan Allah). Daarnaast heeft onze profeet (SallAllahu ‘alayhi wa selam) gezegd dat “Wie de Kahf leest op vrijdagavond, Allah zal hem een Noer (licht) geven zoals tussen hem en het oude huis Kaba.” (Fahras Al Darami). In een andere Hadith staat vermeld dat ’’ wanneer de Dajjaal verschijnt, voor hem die de openingsverzen van Surah Al Kahf leest, zal Allah hem beschermen tegen de Dajjaal.”

Er staan in deze surah 4 verhalen die verschillende vormen van Fitna (verleiding) schetsen

1. Het verhaal van de Ahl Al Kahf (de bewoners van de grot)
- Dit schetst Fitna van het geloof.
2. Het verhaal van de eigenaars van de twee tuinen
- Dit schetst de Fitna van het geld.
3. Het verhaal van Mozes en Al Khader (vrede zij met hen)
- Dit schets de Fitna van de kennis.
4. Het verhaal van Dhu al Qarnain
- Dit schets de Fitna van de macht.

Deze 4 fitna’s vormen een gevaar voor de gelovige mens. Het mooie aan deze surah is dat die deze fitna’s aan het licht brengt maar ook laat zien hoe je voorkomt slachtoffer te worden van de fitna’s van shaitan

Verzen uit de surah ter illustratie

1. Het verhaal van de bewoners van de grot is het verhaal van de mannen die wegliepen van hun koning om Allah te kunnen aanbidden. Daarom overkwam hen het mirakel dat Allah hen 309 jaar liet slapen. De Fitna in dit eerste verhaal is de verleiding van het leven in een land vol verderf, waar je wordt afgeleid van je verplichtingen jegens Allah.

“En wees zelf geduldig met degenen die hun Heer in de morgen en de avond aanroepen, verlangend naar Zijn Aangezicht. En wend jouw ogen niet af van hen omdat jij de versierselen van het wereldse leven wenst. En gehoorzaam niet degene wiens hart Wij Onze gedachtenis hebben doen veronachtzamen en (die) zijn begeerten volgt: en hij is in overtreding in zijn zaak.” (vers 28).

2. Het verhaal van de eigenaar van de tuinen: een man die door Allah werd gezegend met geld en tuinen en alle pracht en praal. Hij bleek een ondankbare man te zijn omdat hij deze zegeningen aan zichzelf toeschreef i.p.v. Allah ervoor te danken. Als reactie zond Allah een storm om zijn tuinen te vernietigen en zijn rijkdom weg te nemen.

De Fitna in dit verhaal is geld en welvaart. Hoe meer je ervan hebt, hoe meer het je afleidt van je verplichtingen tegenover Allah. Het geneesmiddel voor deze Fitna om ons tegen een dergelijke verleiding te beschermen:

“Het bezit en de zonen zijn de versieringen van het wereldse leven, maar de goede daden, die blijvend zijn, zijn beter bij jouw Heer, als beloning en betere hoop.” (vers 46).

3. Het verhaal van Mozes (vrede zij met hem). Hij dacht dat hij de slimste mens ter wereld was, maar Allah liet hem zien dat er iemand is die meer weet. Om die reden beleefde hij al die voorvallen die vragen bij hem opriepen over wat er gebeurde en waarvan hij de zin niet vatte.

Deze derde Fitna is de Fitna van de kennis, wanneer iemand denkt dat hij alles weet wat tot arrogantie leidt. Het middel hiertegen is echter geduld en nederigheid.

“Hij (Moesa) zei: ‘Jij zult ondervinden dat ik, indien Allah het wil, een geduldige ben en ik zal jou in geen opdracht ongehoorzaam zijn’.” (vers 69).

4. Het verhaal van Dhu al Qarnain, een rechtvaardige koning die over de aarde heerste met alle rechtvaardigheid. Dit tot hij de Ya’djoedj en Ma’djoedj bereikte en een barrière opwierp tussen hen en de andere bewoners. Waardoor rechtvaardigheid verviel.

Hier wordt Fitna van de macht geïllustreerd. De Surah toont ons dat het tegengif voor deze Fitna is oprecht te zijn in alle daden tegenover Allah en de Dag des Oordeels in gedachten te houden:

“Zeg (O Muhammad): ‘Zullen wij jullie op de hoogte brengen van wie de grootste verliezers zijn door (hun) daden?’ (Het zijn) degenen wiens daden vruchteloos waren in het wereldse leven. En zij dachten dat zij goed werk verrichtten.” (vers 103-104).

Hopelijk lezen we vanaf nu surah Al-Kahf met meer begrip en concentratie. Het is zoals blijkt een surah dat over veel kennis beschikt. Ik eindig met de laatste vers van deze surah.

‘Ik ben slechts een mens zoals jullie.
Het is aan mij geopenbaard dat jullie god één God is.
Wie daarom de ontmoeting met zijn Heer verwacht,
laat hem goede daden verrichten en laat hem
bij de aanbidding van zijn Heer
niet één deelgenoot toekennen’.” (vers 110)