Bekijk volle/desktop versie : Niet Ronaldo (94) ook niet Bale (91) maar Neymar (95) duurste transfer ter wereld



20-01-2014, 08:36
Zeven bewijsstukken lekken uit: Neymar kostte 95 miljoen euro


Barcelona heeft in totaal liefst 95 miljoen euro voor de komst van Neymar betaald. Dat meldt El Mundo maandag na inzage van zeven getekende contracten, die sinds diverse weken in het bezit zijn van het Ministerie van Justitie. Barcelona-preses Sandro Rosell heeft richting de media altijd beweerd dat met de komst van de Braziliaans international een bedrag van 57 miljoen euro gemoeid was. Oftewel, er is een gat van liefst 38 miljoen euro.

Het gaat om zeven documenten, getekend tussen november 2011 en september 2013. Drie documenten waren tot op heden nooit openbaar gemaakt: het gaat om commissies van ettelijke miljoenen voor de familie van Neymar. Op de eerste plaats een bedrag van twee miljoen euro voor de vader van de aanvaller, om in de toekomst ‘talenten van ex-werkgever Santos te zoeken’. Verder een bedrag van vier miljoen euro als dank voor het zogenaamd binnenhalen van diverse reclamecontracten met Braziliaanse bedrijven. Tot slot een bedrag van 2,5 miljoen euro, dat de familie Neymar moet doneren aan instellingen die de kinderen uit de favela’s helpen. In totaal 8,5 miljoen euro.



Het merendeel van deze contracten werd ondertekend nadat Neymar gepresenteerd werd. Dat zorgt ervoor dat Neymar naar verluidt zelfs de duurste voetballer ooit is, duurder dan Cristiano Ronaldo (94) en Gareth Bale (91,5). Opvallend is dat er in de contracten geen verplichtingen zijn opgesteld. Of de familie Neymar nu wel of niet talenten zoekt of sponsors binnenhaalt, men krijgt de komende vijf jaar altijd de bedragen die contractueel zijn vastgesteld. Zodoende lijkt het erop dat beide partijen fictieve contracten hebben opgesteld om de daadwerkelijke inkomsten van de aanvaller te camoufleren.

In de contracten valt ook te lezen dat Neymar gedurende zijn verblijf van vijf jaar in Barcelona minimaal 54 miljoen euro bruto moet verdienen. Mocht de aanvaller dit bedrag uiteindelijk niet toucheren, omdat de Spaanse club niet voldoende prijzen heeft gewonnen, dan dient men het verschil aan de Braziliaan over te maken. Beide partijen kwamen op 3 juni 2013 bovendien overeen dat Neymar senior een commissie van 5 procent over deze 54 miljoen euro zou krijgen: een bedrag van 2,6 miljoen euro.



Aan alle bovengenoemde bedragen moet worden toegevoegd: een bedrag van 17 miljoen euro voor Santos, 9 miljoen euro voor twee onderlinge oefenduels, 7,9 miljoen euro voor een eerste optie op drie talenten van Santos en een bonus van 10 miljoen euro die een maand geleden is overgemaakt. In totaal heeft de transfer van Neymar niet 57 maar liefst 95 miljoen euro gekost, op basis van de informatie van El Mundo.

Volgens de kwaliteitskrant verdient Neymar momenteel meer dan sterspeler Lionel Messi. Neymar krijgt op basis van een werkcontract en een publiciteitscontract jaarlijks sowieso twaalf miljoen euro overgemaakt en kan nog eens drie miljoen euro extra toucheren als de landstitel, de Champions League en de Copa del Rey worden gewonnen. Voor het winnen van de Ballon d’Or staat een premie van een half miljoen euro. Messi verdient jaarlijks elf miljoen euro, exclusief extra premies voor het winnen van prijzen. Barcelona wil binnenkort met de Argentijn om de tafel, daar deze premies niet op het niveau van de Braziliaans international zitten en men geen onrust in de kleedkamer wil.