Bekijk volle/desktop versie : Extremisten pakken artsen op in Syrië



03-01-2014, 19:20
Vijf artsen van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn in Syrië opgepakt. De organisatie liet vandaag weten dat de vijf in het noordwesten van het land uit hun onderkomen werden gehaald op donderdagavond. Het leek er volgens AzG op dat ze zijn meegenomen voor ondervraging.

AzG probeert contact met de medewerkers en andere betrokkenen op te nemen, liet de organisatie weten. AzG wil naar eigen zeggen nu niets meer over de zaak kwijt in het belang van de veiligheid van de medewerkers. Het is niet bekendgemaakt of het om Syrische of buitenlandse medewerkers gaat. Het zijn volgens meldingen van Belgische en Spaanse media een Spaanse en een Belgische arts en hun Duitse en Franse collega's.

Ze zouden in het noorden van de kustprovincie Latakia zijn meegenomen door extremisten van de strijdgroep Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL). Dit is een van de bewegingen die verwant zijn aan het terreurnetwerk al-Qaida en zich in het strijdgewoel in Syrië heeft gestort. De strijdgroep zou de artsen ervan verdenken samen te werken met de Turkse geheime dienst.

AzG biedt medische hulp in Syrië in gebieden die in handen zijn van opstandelingen. De regering van president Bashar al-Assad heeft AzG geen toestemming verleend in het land te werken. Volgens AzG runt de organisatie in het noorden van het land zes ziekenhuizen en vier medische hulpposten.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3571437/2014/01/03/Extremisten-pakken-artsen-op-in-Syrie.dhtml

03-01-2014, 19:37


Cri de Syrie.